Τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων είναι σχεδόν όσα και των Ιταλών!

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η Ιταλία αποτελεί πλέον τον νέο δημοφιλή προορισμό των επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν προβληματικά δάνεια, καθώς οι τράπεζες ξεκινούν να διαθέτουν το απόθεμα-ρεκόρ του επικίνδυνου χρέους της χώρας.Ένα άνευ προηγουμένου ποσό ύψους 166 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών, όπως αποκαλύπτει η Ιταλική Ένωση Τραπεζών, από 42 δισ. ευρώ το 2008 μας πληροφορεί το ρεπορτάζ της Αναστασίας Κυριανίδη - Νικολαΐδη στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Κεφάλαιο".
Το ποσό ακούγεται εφιαλτικό αλλά αν σκεφθείτε ότι τα δικά μας κόκκινα δάνεια αγγίζουν τα 110 δις ευρώ αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός χειμώνα-θρίλερ.
Το αισιόδοξο για τους Ιταλούς είναι ότι εκεί έχουν εμφανισθεί επενδυτές, έστω και γύπες, που θέλουν να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια μια και ποντάρουν στην βελτίωση της αγοράς ακινήτων στην Ιταλία. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.
Δείτε το δράμα της Ιταλίας και αναλογισθείτε τι μας περιμένει. Στο μεταξύ ο Μέγας Αλέξανδρος να βάλει το χέρι του...
Με τη χώρα να έχει εγκλωβιστεί σε μια ύφεση διάρκειας δύο ετών, τα επισφαλή δάνεια εκτοξεύτηκαν στο 8,9% του συνόλου των δανείων τον Μάιο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των 15 ετών, αναφέρει η τραπεζική ένωση. Η ιταλική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε ξανά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά την έξοδό της από την ύφεση, το τέταρτο τρίμηνο, αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 0,3% φέτος και 1,1% το 2015, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ιταλικό χρέος αυξάνεται, επειδή είναι ένας καλός τρόπος να στοιχηματίσουν στην ανάκαμψη της χώρας», εξηγεί ο Massimiliano Bertolino, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fare NPL, ενός fund δανείων του κλάδου ακινήτων στο Μιλάνο που βοήθησε την Bayside Capital του Λονδίνου να αγοράσει το πρώτο ιταλικό χαρτοφυλάκιο επισφαλών δανείων τον Μάιο. «Το περιθώριο ανόδου είναι πολύ υψηλό», συμπληρώνει.

Κυνήγι ευκαιρίας

Εταιρείες private equity, μεταξύ των οποίων η AnaCap Financial Partners του Λονδίνου και η Fortress Investment Group της Νέας Υόρκης, έχουν αγοράσει χρέος ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από διάφορες τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της PricewaterhouseCoopers.

Η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, πουλά τη μονάδα διαχείρισης τοξικών δανείων, η οποία κατέχει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αρκετές εταιρείες private equity έχουν υποβάλει προσφορά, λένε ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

H διαχειρίστρια παγίων Prelios εκτιμά ότι οι ιταλικές τράπεζες θα πουλήσουν έως και 50 δισ. ευρώ «τοξικών δανείων» τα επόμενα δύο έως τρία έτη. «Κάθονται πάνω σε 160 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, ένα νούμερο που θα αυξηθεί στα 200 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο έτη, καθώς η Ιταλία θα αναδύεται από την ύφεση», λέει.

Οι επενδυτές προβληματικού χρέους κερδίζουν από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή βρίσκονται κοντά σε αθέτηση, αγοράζοντάς τα με έκπτωση και έπειτα περιμένοντας είτε την αποπληρωμή τους είτε την αύξηση της αξίας τους με τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Δάνεια που φέρουν ως εγγύηση πάγια, όπως ακίνητα, προσφέρουν επίσης στους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράσουν την υποκείμενη εγγύηση, αντί να λάβουν την πληρωμή.

Πριν στραφούν προς την Ιταλία, οι επενδυτές αγόραζαν προβληματικά πάγια στην Ιρλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι τράπεζες άρχισαν να πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για να ανταποκριθούν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις.




Μπαίνουν στο «τοξικό παιχνίδι» και οι Ιταλοί
Οι ιταλικές τράπεζες μπαίνουν κι αυτές στη σειρά για την πώληση του «τοξικού χρέους» που διακρατούν, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών της Ευρωζώνης προτού αναλάβει το ρόλο του επόπτη των τραπεζών, τον Νοέμβριο.

«Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού δίνει στις τράπεζες το έναυσμα να επικεντρωθούν στο να οικοδομήσουν πιο κα-θαρούε και διαφανείς ισολογισμούς, να μειώσουν το κόστος τους και να απαλλαγούν από τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο», λέει ο Pietro Stella, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Ares Management με έδρα το Λονδίνο, η οποία απέκτησε φέτος το πρώτο της ιταλικό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Credito Valtellinese Scarl.

«Η Ιταλία έχει γίνει το νέο επίκεντρο για τη πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από ευρωπαϊκές τράπεζες».


Οι ιταλικές τράπεζες υπήρξαν μέχρι στιγμής πιο αργές στην πώληση «τοξικών δανείων», γεγονός που οφείλεται, εν μέρει, στο ότι η αγορά ακινήτων της Ιταλίας δεν γνώρισε τη βουτιά εκείνη που έπληξε την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Η σοβαρότητα της κρίσης στις χώρες αυτές ανάγκασε τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές μεταπώλησης. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να περιμένουν να έρθουν καλύτερες μέρες, λέει ο Stella.

Καθώς η ιταλική αγορά ακινήτων βελτιώνεται, σχολιάζει από την πλευρά τηε η Antonella Pagano, συνεργάτιδα της PricewaterhouEeCooperE στο Μιλάνο, οι πωλήσεις δανείων που
συνοδεύονται από ακίνητη περιουσία είναι πιθανό να αυξηθούν, επειδή οι τράπεζες θα εξασφαλίζουν υψηλότερες τιμές για αυτά.

«Η ιταλική αγορά ακινήτων έχει ισχυρότερα θεμελιώδη από άλλες αγορές της Νότιας Ευρώπης», λέει ο Fabio Longo, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας διαχείρισης χρημάτων Sankaty Advisors στο Λονδίνο. «Βλέπουμε την Ιταλία ως βασική πηγή ευκαιριών».

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 9ης Αυγούστου πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template