Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τον πόλεμο σε συμφέροντα Eldorado Gold-Μπόμπολα

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015


Σκληρός με την Eldorado Gold-Μπόμπολας (Σκουριές) αλλά και τους δανειστές μας ο πρωθυπουργός απέκλεισε 3ο Μνημόνιο στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός της χώρας. Μίλησε για κατεστημένα συμφέροντα που φοροδιαφεύγουν και με απλά λόγια, πίσω από τις λέξεις, κήρυξε τον πόλεμο. Τίποτε λιγότερο.
Πιο συγκεκριμένα για την Eldorado Gold μέτοχος στην οποία είναι και η περίφημη Blackrock ο Αλέξης Τσίπρας είπε>

H κυβέρνησή μας, διά του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν.
Και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις.
Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
Και με αφορμή τις αντιδράσεις γι’ αυτή μας την απόφαση θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση:
Η νέα κυβέρνησή μας εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.
Εκλέχτηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
Γι’ αυτό, για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν.
Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα.

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Βασίλη Γεώργα στην Ελευθεροτυπία διαβάζαμε για την συγκεκριμένη επένδυση>
Ολο τον... ελληνικό χρυσό βάζει στο χέρι η καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corp., με «δούρειο ίππο» τον όμιλο Μπόμπολα, ο οποίος γίνεται μεγαλομέτοχος των Καναδών με αντάλλαγμα τα Μεταλλεία Χαλκιδικής.

Το «ντιλ» που κλείστηκε την Κυριακή και ανακοινώθηκε χθες αφορά φαινομενικά δύο καναδικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού, αλλά σχετίζεται άμεσα με όλα τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού στη χώρα μας καθώς αποτελούν σημαντικό τμήμα των περιουσιακών στοιχείων τους.

Ουσιαστικά η Eldorado Gold Corporation θα εξαγοράσει και θα συγχωνευτεί με την επίσης καναδική εταιρεία European Goldfields (μητρική της Ελληνικός Χρυσός που ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής) μέσω συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών και προσφοράς σε μετρητά, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Από τη συγχώνευση θα προκύψει μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο με 23,8 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού.

Δεδομένου ότι η Ελλάκτωρ ελέγχει διψήφιο ποσοστό στην εξαγοραζόμενη European Goldfields, η συμμετοχή της στο νέο σχήμα θα παραμείνει υψηλή καθιστώντας τον όμιλο Μπόμπολα έναν από τους μεγαλομετόχους της κοινής καναδικής εταιρείας με ποσοστό της τάξης του 5%. Η πρόσφατη συμφωνία του επιχειρηματία με τους Αραβες της Qatar Holdings, στο πλαίσιο της οποίας πουλήθηκε το 10% της European Goldfileds και προβλεπόταν η χορήγηση άνω των 700 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία, παραμένει σε ισχύ μόνο ως προς το σκέλος της μετοχικής σχέσης, καθιστώντας και τους Αραβες μετόχους του νέου σχήματος.

Σε αυτό, με υψηλά ποσοστά συμμετοχής (14-15%), θα μετέχουν επίσης θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν και σήμερα μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών, όπως η γνωστή Black Rock και η Fidelity.

Συνολικά μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης οι μέτοχοι της Eldorado θα κατέχουν το 78% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της European Goldfields θα κατέχουν περίπου το 22%.

Κίνα, Βραζιλία, Τουρκία
Η Eldorado Gold Corp. εδρεύει στο Βανκούβερ και διαθέτει μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα κατέχει το 100% της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης (επένδυση αξιοποίησης του κοιτάσματος στο Λόφο Περάματος Εβρου) και το 19,9% της Μεταλλευτικής Θράκης, εταιρείας η οποία έχει τα δικαιώματα στην περιοχή Σάπες του νομού Ροδόπης, ποσοστό το οποίο εξαγόρασε πριν από περίπου ένα μήνα.
Με τη συμφωνία απόκτησης της European Goldfields εντάσσει πλέον στο «χαρτοφυλάκιο» των μεταλλείων χρυσού και αυτά της Κασσάνδρας (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι) αλλά και έργα στη Ρουμανία και την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2015 η παραγωγή της θα έχει διπλασιαστεί σε 1,5 εκατ. ουγκιές ετησίως.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής Eldorado Πολ Ράιτ, που παραβρέθηκε χθες στην Ελλάδα για την ανακοίνωση της συμφωνίας, υποστήριξε ότι η εταιρεία διαθέτει την οικονομική ευρωστία να χρηματοδοτήσει όλα τα έργα ανάπτυξης στη χώρα (άνω του 1,5 δισ. ευρώ), καθώς διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 470 εκατ. δολαρίων, πιστώσεις 280 εκατ. ευρώ και ταμειακές ροές από τα λειτουργούντα ορυχεία. * πηγη

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template