Χρηματιστήριο: Σε ακραία απομόνωση με τους όρους που επιβάλει η ΕΚΤ – Με υπουργική απόφαση θα κριθεί η λειτουργία

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Του Δημήτρη Παφίλα
Μια απομονωμένη αγορά, δίχως ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων, θα μοιάζει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εφόσον εφαρμοστούν τα όσα επιδιώκει η ΕΚΤ που μοιάζουν με χρηματιστηριακά capital controls, τα οποία θα την αποκόψουν από το διεθνές περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί που, όπως θα δούμε, ζήτησε για Έλληνες και ξένους, οδηγεί την Αθήνα στο περιθώριο σε μια περίοδο που το χρηματιστήριο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός χρηματοδότησης και ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, η ΕΚΤ απέρριψε την ελληνική πρόταση για έναρξη των συναλλαγών ελεύθερα για Έλληνες και ξένους με μοναδικό περιορισμό να μην εξέρχονται κεφάλαια στο εξωτερικό, από τους Έλληνες επενδυτές. Αρχικά κι ενώ δεν είχε απαντήσει η ΕΚΤ μέχρι την Παρασκευή δημιουργήθηκε μια αισιοδοξία προκειμένου να ξεκινήσει το χρηματιστήριο ακόμη και σήμερα Δευτέρα.


Ωστόσο, χθες αργά το απόγευμα υπήρξε εμπλοκή από την ΕΚΤ, ενώ πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενημέρωναν ότι, θα καταβληθεί προσπάθεια για να εκκινηθεί η αγορά την Τρίτη 28 Ιουλίου. Όμως, σημειώθηκε αδιέξοδο καθώς η ΕΚΤ υπό τον φόβο της εκροής κεφαλαίων ανέφερε πως ούτε οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να μεταφέρουν εκτός Ελλάδος το προϊόν της πώλησης, ενώ σε ό,τι αφορά τους Έλληνες επενδυτές δεν είναι σαφές αν θα μπορούν να επενδύσουν νέα χρήματα. Μπροστά, σε αυτό το αδιέξοδο, το χρηματιστήριο πρότεινε να λειτουργήσει για μια εβδομάδα δοκιμαστικά και στην συνέχεια να μπουν κάποιοι περιορισμοί.

Νέες επαφές σήμερα


Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνεννόηση με την ΕΚΤ, καθώς, αν ισχύσουν οι περιορισμοί που θέτει τότε η ελληνική αγορά θα απομονωθεί και θα οδηγηθεί σε απαξίωση με χειρότερη μορφή ίσως από το να μην διαπραγματεύονταν οι τραπεζικές μετοχές, όπως συζητείτο. Οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι – όπως και οι Έλληνες επενδυτές – δεν δέχονται επ' ουδενί λόγω να βρεθούν αποκλεισμένοι σε μια αγορά μη μπορώντας ούτε να πουλήσουν, ούτε να αγοράσουν. Η ελληνική αγορά διαθέτει 47,9 δισ. εγκλωβισμένα και επιβληθεί οποιαδήποτε προσπάθεια ακραίων περιορισμών τότε το ΧΑ θα χάσει τον μηχανισμό προεξόφλησης αφού οι εγκλωβισμένοι επενδυτές θα θέλουν να φύγουν, ενώ φυσικά ουδείς θα μπορεί να μιλήσει για έλευση νέων επενδυτών σε αυτές τις συνθήκες.

Η αγορά πάντως σήμερα θα παραμείνει κλειστή, ενώ στην ανακοίνωση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ουσιαστικά παραπέμπει σε υπουργική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΧΑ. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template