ΤΙΤΑΝΕΣ ΤΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ- Όχι της SABMiller Plc στην πρόταση εξαγοράς 100.δις $ απο την Anheuser-Busch InBev NV

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΤΙΤΑΝΕΣ ΤΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ- Όχι της SABMiller Plc στην πρόταση εξαγοράς 100.δις $ απο την Anheuser-Busch InBev NV .Προσφορά εξαγοράς της SABMiller Plc προς 65,2 δισ στερλίνες (92,3 δισ ευρώ / 99,7 δισ. δολάρια) κατέθεσε η Anheuser-Busch InBev NV φιλοδοξώντας να ενισχύσει την ηγετική της θέση στην αγορά μπύρας παγκοσμίως. Ωστόσο η Διοίκηση της ζυθοποιίας με έδρα τη Βρετανία την απέρριψε δηλώνοντας πως «υποτιμά σημαντικά την πραγματική αξία της» και παρά το γεγονός ότι ο μεγαλομέτοχος της δηλώνει θετικός. 

Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε η SABMiller έχει απορρίψει ήδη άλλες δύο προτάσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ιδιωτικά.

Η νέα προσφορά που έχει καταθέσει η ζυθοποιία πίσω απ' την ετικέτα Budweiser φθάνει τις 42,15 στερλίνες ανά μετοχή σε μετρητά. Η τιμή είναι 44% πάνω απ' τα επίπεδα που βρισκόταν η μετοχή στις 14 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν επανέλθουν τα σενάρια στην αγορά για το ενδεχόμενο εξαγοράς.

Η SABMiller έχει απορρίψει προηγούμενες προσφορές που έφθαναν τις 38 στερλίνες ανά μετοχή και τις 40 στερλίνες ανά μετοχή, αντίστοιχα.

«Η ΑΒ InBev έχει απογοητευτεί που το ΔΣ της SABMiller έχει απορρίψει τις προηγούμενες προσεγγίσεις μας χωρίς μάλιστα να ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτές», αναφέρει η AB InBev.



Μετά από χρόνια εικασιών, η προσέγγιση έγινε λόγω του αντίκτυπου από την επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών της Κίνας και της Βραζιλίας και καθώς μία δεκαετής περίοδος συγκέντρωσης του κλάδου ουσιαστικά έβγαλε εκτός αγοράς μικρότερους στόχους εξαγοράς. Καταλυτικός παράγοντας επίσης ήταν η πτώση 20% της τιμής της μετοχής της SABMiller στους μήνες πριν γίνει η προσέγγιση της AB InBev αλλά και η προοπτική του τέλους της εποχής της φθηνής πίστωσης.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AB InBev, που έχει έδρα στο Βέλγιο, υπάρχει και η εναλλακτική μερικής ανταλλαγής μετοχών που αφορά το 41% των μετοχών της SABMiller «που επιτρέπει την επίτευξη της αναγκαίας χρηματοδότησης και υποστηρίζει την προσφορά σε μετρητά σε υψηλότερο αντίτιμο απ' ότι η AB InBev σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να προσφέρει».

Η προτεινόμενη τιμή εξαγοράς θα είναι μία ελκυστική προσφορά για τους μετόχους της SABMiller ενώ θα συνεχίσει να αποτελεί μία ελκυστική επένδυση για την Altria Group, το μεγαλύτερο μέτοχο σήμερα της SABMiller, και την οικογένεια του Alejandro Santo Domingo, μία απ' τις πλουσιότερες στην Κολομβία και ιδιοκτήτη του 14% στη ζυθοποιία.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Altria αναφέρει ότι υποστηρίζει την πρόταση εξαγοράς και κάλεσε το ΔΣ της SABMiller να ξεκινήσει σοβαρές συζητήσεις με την AB InBev.

Η εξαγορά θα είναι η μεγαλύτερη για το 2015 παγκοσμίως και η τέταρτη μεγαλύτερη στα χρονικά των εξαγορών - συγχωνεύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Μαζί, AB InBev και SABMiller θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των τροφίμων - ποτών σε επίπεδο κερδών, εκτιμούν οι αναλυτές της Exane BNP Paribas, που προβλέπουν ότι το συνδυασμένο σχήμα θα έχει προ φόρων, δικαιωμάτων και αποσβέσεων κέρδη 25 δισ δολ. για το 2016. Επίσης θα ελέγχει τις 24 απ' τις 30 μεγαλύτερες αγορές μπύρας στον κόσμο.



Οι ζυθοποιοί αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και μισό αιώνα καθώς οι καταναλωτές στρέφονται είτε προς μικρότερες ετικέτες μπύρας είτε προς premium και μικροζυθοποιίας μπύρες, τόνιζαν οι αναλυτές της McKinsey & Co σε έκθεση τους που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ σήμερα η Heineken NV ανακοίνωσε την εξαγορά του σκέλους μπύρας της Diageo Plc προς 781 εκατ. δολ. με ετικέτες όπως η «Jamaica’s Red Stripe».  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template