Ένας «τόνος» δολάρια για τη γυναίκα που λούζεται με χρυσάφι

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Το μουσείο Getty αγόρασε ένα ιταλικό αριστούργημα αντί 30,5 εκατ. δολαρίων
Ένας πίνακας του Ιταλού καλλιτέχνη του 17ου αιώνα Orazio Gentileschi,

που δείχνει μια γυμνή νεαρή γυναίκα, έτοιμη να «λουστεί» με χρυσάφι, πουλήθηκε στο J. Paul Getty Museum αντί 30,5 εκατ. δολαρίων, από τον οίκο Sotheby's, στη Νέα Υόρκη.
Η τιμή για το "Danae", που παραγγέλθηκε το 1621 και πρόσφατα εκτίθετο στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, αποτέλεσε νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη. Και πρόκειται πλέον για μία από τις υψηλότερες τιμές που έχει πετύχει έργο των Μεγάλων Δασκάλων σε δημοπρασία.
Το κομμάτι είχε εκτιμηθεί στα 25 με 35 εκατ. δολάρια, ενώ ο Sotheby's παρείχε στον πωλητή εγγύηση, το ύψος της οποίας δεν έγινε γνωστό. Τρεις ενδιαφερόμενοι «χτύπησαν» τον πίνακα, μεταξύ των οποίων ο Patti Wong, πρόεδρος του Sotheby's Asia, για λογαριασμό Ασιάτη πελάτη του, που παρέμεινε ανώνυμος.

Ο πίνακας, που είχε παραγγελθεί από τον ευγενή Giovanni Antonio Sauli μαζί με άλλα δύο έργα για το palazzo του στη Γένοβα, παρέμενε στην κατοχή της ίδια οικογένειας έως το 1975. Το Getty Museum έχει στη συλλογή του ένα ακόμα έργο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ίδιας παραγγελίας, το "Lot and His Daughters".
«Η μαγευτική Δανάη του Orazio Gentileschi είναι ένα αριστούργημα της ιταλικής ζωγραφικής του 17ου αιώνα», λέει ο Timothy Potts, διευθυντής του Getty Museum. «Με τη φιλόδοξη κλίμακα και το εξαίσια αισθησιακό θέμα του, ο πίνακας θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους του Μπαρόκ που εμφανίστηκε στην αγορά τα τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με τον Potts, η επανένωσή του με το "Lot and His Daughters", «όχι μόνο έχει νόημα από την πλευρά της ιστορίας της τέχνης, αλλά πολλαπλασιάζει την οπτική εντύπωση που κάνουν και τα δύο έργα.

Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του Gentileschi είχε τεθεί το 2007 στα 4,1 εκατ. δολάρια.


Τη βραδιά που έβγαλε στο σφυρί το "Danae", ο οίκος Sotheby's συγκέντρωσε συνολικά 53,5 εκατ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι δεν έπιασε τις εκτιμήσεις του και έπεσε περίπου 6% χαμηλότερα από τις πωλήσεις της αντίστοιχης περσινής δημοπρασίας με έργα Μεγάλων Δασκάλων.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template