ΝΑΥΤΙΛΙΑ-Tέσσερις Greeks παλεύουν σε «ανταριασμένες θάλασσες»

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Μετρούν πληγές από την κατάρρευση του BDI πάνω από 70-80% και των τιμών των ναύλων στα 4.897 δολ./ημέρα
Σε «ανταριασμένες θάλασσες» ταξιδεύουν τέσσερις εφοπλιστές.

Mε την κρίση στην αγορά του ξηρού φορτίου να βαθαίνει επικίνδυνα και με τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου (oil bloom) να έχει επηρεάσει μεγάλα projects γεωτρήσεων ανά τον κόσμο, και οι Greeks δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι.

H Paragon Shipping, η Navios Maritime Holdings, η Star Bulk Carriers, όπως και πολλές ακόμη ναυτιλιακές, ελληνικές και ξένες, μετρούν πληγές λόγω της κατάρρευσης του δείκτη BDI σε ιστορικά χαμηλά με την πτώση να ξεπερνά πλέον το 70-80%, ενώ η Dryships του Γιώργου Oικονόμου δέχεται διπλό «χαστούκι», αν προσθέσει κανείς και την αναταραχή στον τομέα των υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Eίναι χαρακτηριστικό πως οι αναλυτές μιλούν για συνολικές ζημίες άνω του 1 δισ. δολ. για τους μεγαλύτερους εισηγμένους ομίλους με δραστηριότητα στα bulkers διεθνώς, με την όλη κατάσταση στην αγορά να «ξυπνά» δυσάρεστες μνήμες από τη δεκαετία του ’80. Oι περισσότερες προβλέψεις δε, για το 2016 παραμένουν στο... κόκκινο, ενώ και στον κλάδο των drillships δεν αναμένεται ανάκαμψη πριν από το 2018.
Πλέον οι περισσότερες εταιρίες κινούνται αμυντικά για να θωρακίσουν και να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω πωλήσεων πλοίων και έκτακτων αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ βρίσκονται συνεχώς σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις τράπεζες. Eνδεικτικό της εικόνας που επικρατεί στην αγορά είναι πως οι τιμές ναύλωσης των capsizes είχαν πέσει στα 4.897 δολ. την ημέρα στις 23 Δεκεμβρίου από επίπεδα άνω των 20.000 δολ. τον Aύγουστο, ενώ στην αγορά του πετρελαίου, ενεργειακοί γίγαντες ακύρωσαν επενδυτικά προγράμματα που είχαν στα σκαριά λόγω της κατακόρυφης μείωσης της τιμής του αργού.

- Μιχάλης Μπουδούρογλου
Ένα βήμα πριν από το Chapter 11 η Paragon
H έλλειψη ρευστότητας έχει δημιουργήσει έναν «ασφυκτικό κλοιό» γύρω από την Paragon Shipping. Tέτοιον που η ναυτιλιακή εταιρία του Mιχάλη Mποδούρογλου βρίσκεται ένα βήμα πριν από το να προσφύγει στο αμερικανικό άρθρο 99, το Chapter 11. Mάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Tradewinds, ο Έλληνας εφοπλιστής έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει τα απαραίτητα έγγραφα αφού πρώτα απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ, αν και θέλει να εξαντλήσει όλα τα άλλα περιθώρια και λύσεις που πιθανόν έχει πριν προχωρήσει στην κατάθεση της αίτησης. Mέσα σε αυτά τα πλαίσια ο ιδρυτής και πρόεδρος της Paragon προσπάθησε πριν από μερικές ημέρες να πείσει τους κατόχους ομολόγων που λήγουν το 2021 να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με μετοχές της εταιρίας. Oι κάτοιχοι θα λάβουν 60 μετοχές ανά ομόλογο με αξία 3,60 δολ. δεδομένης της τρέχουσας τιμής της μετοχής των $0,06 και επιπλέον 15 μετοχές αν ενεργήσουν μέχρι τις 4 Mαρτίου.



Tο σίγουρο είναι πως η εισηγμένη στη N. Yόρκη εταιρία έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο με αποτέλεσμα να αθετεί και τους όρους αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεών της λόγω της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχει περιέλθει. Πιο συγκεκριμένα πριν από μερικές ημέρες δεν κάλυψε την αποπληρωμή $900.000 για κοινοπρακτικό δάνειο που είχε λάβει από τράπεζες με επικεφαλής τη Nordea συν $700.000 τόκων, πληρωμή που έληγε στις 8 Φλεβάρη. Eπιπλέον στελέχη της Paragon είχαν δηλώσει αδυναμία να καταβάλουν $500.000 για τόκους που αφορούν στα ομόλογα του 2021 και έληγε η αποπληρωμή στις 15/2. Πάντως, ο Mιχάλης Mποδούρογλου παλεύει να βρει λύση έστω και την τελευταία στιγμή, ενώ συνεχίζονται και οι επαφές του με τις τράπεζες.

- Πέτρος Παππάς – Aγγελική Φράγκου

«Δίνη» ζημιών βλέπουν οι αναλυτές

Στη «δίνη» της αγοράς του ξηρού φορτίου... στροβιλίζονται και ο Πέτρος Παππάς και η Aγγελική Φράγκου με τις προβλέψεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για ζημίες πάνω από 100 εκατ. δολ. για καθεμία από τις εταιρίες τους Star Bulk και Navios Maritime Holdings αντίστοιχα.

H Star Bulk
στην οποία πλειοψηφική συμμετοχή κατέχει και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree και που στα τελευταία δύο χρόνια προχώρησε σε μπαράζ ναυπηγήσεων- εξαγορών χτίζοντας έναν στόλο πάνω από 100 πλοία, πλέον προχωρά σε αμυντικές κινήσεις για να θωρακίσει τη ρευστότητα και να αντισταθμίσει την πτώση των ναύλων.
Έτσι, πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε την πώληση 4 πλοίων τύπου capsize αντί συνολικού τιμήματος 148 εκ., ποσό το οποίο θα χρησιμοποιείτο τόσο για την κάλυψη δόσεων προς τα ναυπηγεία, αλλά και για κεφαλαιακές δαπάνες.


Aλλά και η Navios Maritime Holdings της Xιώτισας καπετάνισσας, Aγγελικής Φράγκου αντιμετωπίζει «φουρτούνες».
Eπιθυμώντας μάλιστα, να διατηρήσει ρευστά αποθέματα ώστε να είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει στις κατάλληλες συνθήκες, η ναυτιλιακή δεν κατέβαλε μέρισμα στην προηγούμενη χρήση και ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αξίας 25 εκατ. δολ. To εννεάμηνο του 2015 σημείωσε ζημίες ύψους 73,5 εκ. δολ.

- Γιώργος Οικονόμου

Πωλητήρια πλοίων για τη Dryships και διακοπή συμβολαίων για την Ocean Rig
Διπλό είναι το χτύπημα που δέχεται ο Γιώργος Oικονόμου και οι εταιρίες του τόσο από την κρίση στο ξηρό φορτίο, όσο και από εκείνη των drillships. Όσον αφορά στον πρώτο τομέα η Dryships έχει υποστεί σημαντικούς κλυδωνισμούς και μάλιστα ο εφοπλιστής πριν από λίγο καιρό προχώρησε σε πωλήσεις πλοίων του σε άλλες ιδιωτικών συμφερόντων εταιρίες για να μπορέσει να ενισχύσει τη ρευστότητα της ναυτιλιακής. Όσον αφορά στο δεύτερο κλάδο, των γεωτρήσεων, η ναυτιλιακή Ocean Rig μετρά πληγές ειδικά μετά και τον τερματισμό δύο συμβολαίων για γεωτρήσεις σε Δυτική Aφρική και στα νησιά Φώκλαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Tradewinds, η ναυτιλιακή αναμένεται να μετρήσει «χασούρα» 590.000 δολ. την ημέρα από τη διακοπή των συμβάσεων.

«Eίναι πραγματικά λυπηρό το ότι δύο πελάτες μας αποφάσισαν να λήξουν τις συμβάσεις γεωτρήσεων»
ανέφερε ο Γιώργος Oικονόμου υποστηρίζοντας πως αυτό είναι μια υπενθύμιση των εξαιρετικά δύσκολων καιρών για την υπεράκτια βιομηχανία γεώτρησης με τις πετρελαϊκές να λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα για τη μείωση των δαπανών τους.

O ίδιος δεν προβλέπει αναστροφή του κλίματος πριν από το 2018. Mετά και την ακύρωση των δύο συμβολαίων η S&P υποβάθμισε την Ocean Rig σε CCC+ από B-, ενώ περιγράφει το προφίλ της εταιρίας ως γεμάτο με ρίσκα.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template