Οι Γερμανοί εισαγγελείς θέλουν να καλύψουν την VWagen αλα SIEMENS Αντιδρούν οι Έλληνες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Για άλλη μια φορά η Γερμανία επιδιώκει απροκάλυπτα να καλύψει τα σκάνδαλά της ζητώντας από την Ελλάδα και
τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να μην κινηθούν νομικά εναντίον της VW ώστε να το αναλάβει αποκλειστικά η γερμανική Εισαγγελία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι Γερμανοί επεδίωκαν να "καθαρίσουν" την VW όπως έγινε με την Siemens.
Oυσιαστικά ζητούν μια έρευνα που θα καταλήξει σε χρηματικές κι όχι ποινικές κυρώσεις σε βάρος της Volkswagen για το πειραγμένο λογισμικό, που θυμίζει έντονα την υπόθεση Siemens όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα

Η διάσκεψη στην Χάγη κατέληξε σε κόντρα μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών εισαγγελέων
καθώς οι Γερμανοί αξίωσαν να ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση με το "πειραγμένο" λογισμικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μόνο στη χώρα τους και να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε καμία άλλη χώρα.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς εισαγγελείς, οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις άλλες χώρες θα πρέπει να αποσταλούν σ’ αυτούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «επικάλυψη του αξιοποίνου».

Μάλιστα οι Έλληνες εισαγγελείς επικαλέστηκαν ως επιχείρημα τη στάση της γερμανικής δικαιοσύνης στο σκάνδαλο της Siemens για να απορρίψουν τους ισχυρισμούς των Γερμανών εισαγγελέων ότι οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις άλλες χώρες θα πρέπει να αποσταλούν σ’ αυτούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «επικάλυψη του αξιοποίνου».

Στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Eurojust, οι Έλληνες εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας, αντέδρασαν έντονα στις αιτιάσεις των Γερμανών, επικαλούμενοι την εμπειρία της Siemens.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία για την υπόθεση αυτή προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις. Αρνητικοί εμφανίστηκαν επίσης και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.
Στη χώρα μας συνεχίζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίος προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις .

Ωστόσο oι λειτουργοί της ελληνικής Δικαιοσύνης, στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Eurojust, οι Έλληνες εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας, αντέδρασαν σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενοι την κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα και με δεδομένο ότι στη Γερμανία για την υπόθεση Volkswagen προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις.

Το ραντεβού μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών θα επαναληφθεί προκειμένου οι Γερμανοί να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους ενώ η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία και τη Γαλλία για την ανταλλαγή στοιχείων και την παροχή τεχνογνωσίας που θα διευκολύνουν την πορεία της έρευνας
Η έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας από τον περασμένο Σεπτέμβριο με στόχο να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος όπως της απάτης σε βάρος του Δημοσίου που συνδέεται με απώλεια για τα δημόσια ταμεία μεγάλων χρηματικών ποσών από τα τέλη ταξινόμησης.

Η έρευνα εκτείνεται από το 2011 και μετά ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί χρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW φέρεται να έχει και η BOSH για το επίμαχο λογισμικό.

Εν ολίγοις η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει τις "παγαποντιές" αφού από αυτές κερδίζει η γερμανική οικονομία και για αυτό κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στους Γερμανούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του Ρ.Σίκατσεκ που θεωρούνταν υπέυθυνος για τις δωροδοκίες της Siemens.

Ο πρώην υπάλληλος της Siemens, ο οποίος δικάστηκε για τα μαύρα ταμεία,καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή και πρόστιμο180.000 ευρώ, για τη δημιουργία του πολύπλοκου συστήματος εταιρειών που λειτουργούσαν ως πλυντήρια χρημάτων για χρόνια.

Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες ώστε να μπορεί η Siemens να κερδίζει συμβάσεις στο εξωτερικό, πληρώνοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη κρατικών οργανισμών.
Η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι πλήρωσε μίζες ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνον για τις υποθέσεις που ήρθαν στο φως τον προηγούμενο χρόνο.«Τα χρήματα εξαφανίζονταν μέσα σ’ ένα μεγάλο μαύρο κουτί εντός του οποίου μπορούσε κανείς να βουτήξει αλλά όχι να δει τι περιείχε», είπε στη δίκη του Μονάχου η εισαγγελέας Νόρα Κάιζερ.

Ο Ρ. Σίκατσεκ βαρύνονταν με 48 κατηγορίες απιστίας ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ
που τίναξαν στον αέρα τη φήμη της γερμανικής εταιρείας, εξανάγκασαν σε παραιτήσεις τα κορυφαία στελέχη της και πυροδότησαν έρευνες σε όλο τον κόσμο.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template