ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ-200.000 συνταξιούχοι θα στέλνουν ....ευχές στον Κατρούγκαλο

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ-200.000 συνταξιούχοι θα στέλνουν ....ευχές στον Κατρούγκαλο.
Τώρα αν οι περισσότερες εξ αυτών θα εξελιχθούν σε κατάρες το μόνο σίγουρο.
Στους 200.000 συνταξιούχους αφορούν οι μειώσεις της πρώτης φάσης
Ξεκινά από αύριο η πρώτη φάση περικοπών των επικουρικών συντάξεων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού, στις περιπτώσεις όπου το άθροισμα κυρίων και επικουρικών συντάξεων ξεπερνά τα 1.300 ευρώ (μικτά, δηλαδή περίπου 1.120 ευρώ καθαρά), είτε πρόκειται για συντάξεις γήρατος, είτε για συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου.

Στον καθορισμό του ποσού των 1.300 ευρώ συνυπολογίζονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων και η ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης που προβλέπει ο ν. 3986/2011, όχι όμως τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας.

Στελέχη των ασφαλιστικών Ταμείων υπολογίζουν πως, σε αυτήν την πρώτη φάση περικοπών, μειωμένες κατά 8% έως 10% συντάξεις θα δουν περίπου 15.000 συνταξιούχοι. Στους μεγάλους χαμένους εντάσσονται κυρίως οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Οι μειώσεις του πρώτου γύρου αφορούν στα Ταμεία: ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΕΑΙΓΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), ΤΕΑΠ - ΕΡΤ και ΕΛΕΜ (είναι το ταμείο των υπαλλήλων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας). Τα Ταμεία αυτά λόγω του καταστατικού τους είχαν συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης -κάτι που διευκολύνει τον γρήγορο επανακαθορισμό των επικουρικών συντάξεων.

Στο πρώτο πακέτο των επικουρικών που θα καταβληθούν αύριο θα γίνει ο επανυπολογισμός περίπου 310.000 συντάξεων.


Ο επανυπολογισμός των υπολοίπων 1,3 εκατ. επικουρικών συντάξεων θα γίνει με τις πληρωμές του μηνός Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουμε το δεύτερο κύμα μειώσεων, ενώ ο τρίτος γύρος των περικοπών θα γίνει τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και θα αφορά μόνο στην αναδρομική παρακράτηση των ποσών των συντάξεων, από την 1η Ιουλίου του 2016.
Εκτιμάται ότι από τον συνολικό αριθμό του 1,6 εκατ. δικαιούχων επικουρικών συντάξεων, ο αριθμός αυτών που θα δουν μειώσεις ανέρχεται συνολικά σε περίπου 180.000 - 200.000 άτομα.

Διαφορετικές μειώσεις ανάλογα με το Ταμείο

Ωστόσο, οι μειώσεις με βάση τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα διαφέρει ανάλογα μα το Ταμείο, αφού δεν είχαν όλα τα επικουρικά Ταμεία τα ίδια ποσοστά αναπλήρωσης. Γενικά, οι συνταξιούχοι των οποίων το Ταμείο είχε μεγάλα ποσοστά αναπλήρωσης θα έχουν και τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Επίσης, μεγαλύτερες μεσοσταθμικές μειώσεις θα δουν οι συνταξιούχοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και οι συνταξιούχοι διαφόρων υπουργείων (Εξωτερικών, Προεδρίας κ.ά).

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που, ενώ λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ, δεν θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Άλλωστε ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως «γκρίζα ή μαύρη προπαγάνδα» τα όσα γράφονται για μείωση των κύριων συντάξεων, αναφέροντας ότι οι μειώσεις που φαίνονται αφορούν στις αλλαγές που υπάρχουν στην παρακράτηση του φόρου.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template