ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-Γκρεμίστηκε η αυτοκρατορία του Οικονόμου

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017


ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-Γκρεμίστηκε η αυτοκρατορία του Οικονόμου.Τίτλοι τέλους για τη ναυτιλιακή αυτοκρατορία του Γιώργου Οικονόμου ή όχι ;
Στο ερώτημα αυτό προσπαθούν να απαντήσουν ναυτιλιακοί και τραπεζικοί κύκλοι, διεθνώς, μετά την πληροφορία ότι η εταιρεία του Γιώργου Οικονόμου, Ocean Rig , υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Kώδικα των HΠA.
Η είδηση αυτή αρχικώς προκάλεσε σοκ στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, όμως οι γνωρίζοντες υποστήριξαν ότι δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» δεδομένου του δυσθεώρητου χρέους της εταιρίας drillships που ανερχόταν στα 4 δισ. δολ. !

Γράφει ο Νίκος Μπαρδούνιας


Οι πληροφορίες από έγκυρους τραπεζικούς κύκλους αναφέρουν ότι η εταιρία του Γιώργου Οικονόμου έχει έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για αναδιάρθρωση περίπου του 70% του χρέους. Η συμφωνία, όπως αναφέρουν, αναμένεται να υλοποιηθεί στη βάση τεσσάρων ξεχωριστών αλλά συνδεδεμένων αναδιαρθρωτικών σχεδίων, τα οποία φέρουν τη νομική ισχύ των Nήσων Kέιμαν, όπου και βρίσκεται η έδρα της από τον φετινό Φλεβάρη. Την ίδια ώρα η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται στο επίπεδο των 0,23 δολαρίων.


Να σημειωθεί ακόμη ότι σύμφωνα με την Vessels Value τους τελευταίους 12 μήνες η αξία του στόλου της Ocean Rig έχει υποχωρήσει κατά 40%, ενώ ο στόλος (συνδυασμός των υπαρχόντων πλοίων και των νεότευκτων) αποτιμάται στα 2,80 δισ. δολ.
Η Ocean Rig που δραστηριοποιείται στα πλοία – γεωτρύπανα ειδικά για τα μεγάλα θαλάσσια βάθη, έχει πληγεί από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου που περιόρισε δραστικά τις επενδυτικές δαπάνες των πετρελαϊκών εταιρειών. Οι μειωμένες δαπάνες οδήγησαν σε ακύρωση σχεδίων για δαπανηρές επενδύσεις σε μεγάλα βάθη, οι οποίες δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμες σε περιβάλλον χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Ανταλλαγή χρέους με κοινές μετοχές

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ποσό ύψους 3,069 δισ. δολ. από το συνολικό χρέος της Ocean Rig πρόκειται να ανταλλαχθεί με νέες κοινές μετοχές της εταιρίας, 288 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν μετρητά ενώ υπάρχει και ένα ποσό 450 εκατ. δολ. εξασφαλισμένου χρέους.
Πάντως, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της εταιρείας «κύριος στόχος της διοίκησης είναι η λειτουργία της Ocean Rig να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από το γεγονός της χρεοκοπίας της, ενώ οι προμηθευτές και οι πιστωτές της θα εξοφληθούν κανονικά, όπως είχε συμφωνηθεί.»

Η πτωτική πορεία της Ocean Rig

Ήδη από το καλοκαίρι του 2016 είχε γίνει γνωστό ότι η Ocean Rig είχε έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, από τη στιγμή που τα χρέη της είχαν φτάσει τα 4 δισ. δολάρια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μεγάλη κρίση που έχει χτυπήσει την αγορά γεωτρήσεων και δεν άφησε αλώβητη ούτε την εταιρεία του κ. Οικονόμου.
• Ο τίτλος της εισηγμένης στο NASDAQ ναυτιλιακής, στη συνεδρίαση της Wall Street της Τρίτης (28 Μαρτίου 2017), στο άκουσμα της είδησης της χρεοκοπίας της, διαπραγματεύονταν στα 0,24 δολάρια, με τρομακτική πτώση της τάξεως του 66,5%
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το Ανώτατο Δικαστήριο των Νήσων Κέιμαν έχει διορίσει τους Simon Appell και Eleanor Fisher της AlixPartners ως προσωρινούς σύνδικους πτώχευσης, οι οποίοι εκκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα (27 Μαρτίου).

Ο κ. Οικονόμου για την Ocean Rig

Ο Γιώργος Οικονόμου , σχετικά με τις τελευατίες εξαλίξεις την εταιρεία δήλωσε: «Η εταιρεία, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη και συνεχιζόμενη κρίση της βιομηχανίας γεωτρήσεων. Δεδομένης της κατάστασης, η Ocean Rig κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να μπορέσει να βγει από τη διαδικασία αυτή πολύ ισχυρότερη και ικανή να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν. Όλη η ομάδα έχει δεσμευτεί για την προσπάθεια της εταιρείας να πετύχει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης που της θα επιτρέψει να εξυπηρετήσει τους πελάτες της καλύτερα στο προσεχές μέλλον».
Από τη μεριά του ο Simon Appell δήλωσε ότι «Οι διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 15 αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή αναδιάρθρωση της εταιρείας».
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template