Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Τριγμοί στην οικογένεια Καρέλια;

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

O Baσίλης Κώτσης στο Βήμα παρουσίασε την είδηση:Για σήμερα (χθες) ήταν προγραμματισμένη η ετήσια
γενική συνέλευση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια στην Καλαμάτα για τη χρήση του 2016 αλλά μετά από αίτημα δύο μετόχων, της κυρίας Ασημίνας Κ. Σπυροπούλου και της κυρίας Ιωάννας Κ. Καρέλια ζητήθηκε η αναβολή για όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οι εργασίες της συνέλευσης θα συνεχιστούν στις 19 Ιουλίου
Σημειώνεται πως η οικογένεια Καρέλια ελέγχει συνολικά το 95% της εταιρείας και οι δύο κυρίες που ζήτησαν την αναβολή περίπου το 45% (31,96% η κυρία Ιωάννα Καρέλια και 12,82% η κυρία Ασημίνα Σπυροπούλου).
Θυμίζουμε πως στην περσινή συνέλευση της εταιρείας το 45% των μετόχων είχε καταψηφίσει όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα οποία είχαν βεβαίως εγκριθεί με πλειοψηφία 53,87%. Είναι εμφανές ότι στην οικογένεια υπάρχουν διαφορές που η πορεία θα δείξει αν επηρεάσουν την καπνοβιομηχανία της οποίας οι επιδόσεις είναι ζηλευτές. Μόνο το μέρισμα που είναι να εγκρίνει η συνέλευση ανέρχεται στα 9,2 ευρώ ανά μετοχή.
Τρεις γενιές Καρέλια… Η μητέρα Βικτωρία και οι γιοι Ανδρέας (δεύτερος από δεξιά) και Στάθης ανακοινώνουν στους εργαζομένους το πακέτο των έξτρα απολαβών. Το παρών δίνουν και τα εγγόνια του ιδρυτή Γ. Καρέλια και μελλοντικοί ηγέτες της επιχείρησης.


Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Καλαμάτας αλλά και στα γραφεία της Αθήνας βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, αφού πέρα από τους καλούς μισθούς τους, απολαμβάνουν κάθε χρόνο έκτακτες οικονομικές απολαβές, έγραφε ο Πέτρος Τσώνης το 2015 στο Εθνος.

Τα καλά νέα ανακοινώνονται κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου, στην καθιερωμένη συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και στη συνέχεια στη γιορτή των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.Το σκηνικό επαναλήφθηκε και φέτος. Την Τετάρτη το μεσημέρι, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας ανακοίνωσε το πακέτο προσφορών που φθάνει τα 2.850.000 ευρώ.


Η νέα εποχή


Στο τιμόνι της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καρέλια το 2000, βρίσκονται η σύζυγός του Βικτωρία (Βίκυ) Καρέλια στη θέση της προέδρου και τα παιδιά τους, ο 49χρονος Ανδρέας Καρέλιας που κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ο 46χρονος Στάθης Καρέλιας αντιπρόεδρος
Η Βικτωρία Καρέλια, μια δυναμική γυναίκα, έχει αφιερώσει τη ζωή της στα πολιτιστικά της πόλης τόσο μέσω του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας όσο και μέσω του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμάτας.

Σχετικά με την επιτυχία της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας πιστεύει ότι βασίζεται στον μακροχρόνιο σχεδιασμό και όχι στους στόχους του τριμήνου, του εξαμήνου ή του χρόνου. Μάλιστα, αναφορικά με την πρωτιά στις εξαγωγές τσιγάρων, μιλώντας σε διημερίδα που οργάνωσαν το Ιδρυμα Καρέλια και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη με θέμα «Εξάγοντας Ποιοτικά Προϊόντα», σημείωσε χρακτηριστικά: 
«Ξεχάστε ότι παράγετε ένα ελληνικό προϊόν. Παράγετε ένα διεθνές προϊόν, του οποίου η παραγωγή τυγχάνει να γίνεται στην Ελλάδα. 
Μην τονίζετε την ελληνικότητα του προϊόντος με… κίονες και ιστορικές αναφορές, γιατί ο Δανός και ο Κορεάτης ενδιαφέρονται για την ελληνική Ιστορία όσο ενδιαφέρεται και ο Ελληνας για τη δανέζικη ή την κορεάτικη Ιστορία».

Γεφύρωσαν τρεις αιώνες

Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1888, όταν ο Γιώργος Καρέλιας με τον αδελφό του Ευστάθιο ίδρυσαν καπνεμπορική επιχείρηση και προμήθευαν την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά με καπνό, ο οποίος -καθώς η Μεσσηνία δεν είναι καπνοπαραγωγική περιοχή- ερχόταν με καΐκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία.

Η Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης χαράσσουν πολιτική υπό το βλέμμα του ιδρυτή Α. Καρέλια…


Ο Γ. Καρέλιας απέκτησε οκτώ παιδιά, τέσσερις γιους και ισάριθμα κορίτσια.
Αργότερα, οι γιοι του Ανδρέας, Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Ευστάθιος ασχολήθηκαν με την επιχείρηση.
Το 1916, ο γιος του Ανδρέας Καρέλιας αγόρασε την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή. Η εταιρεία κατάφερε το 1929 να βρεθεί μεταξύ των 29 κορυφαίων ελληνικών βιομηχανιών, ενώ 20 χρόνια αργότερα κατέκτησε τη 12η θέση. Η ανάπυξη της επιχείρησης συνεχίστηκε με αλματώδεις ρυθμούς.

Το διάσημο και πλέον ιστορικό σήμα «ΚΑΡΕΛΙΑ ΦΙΛΤΡΟ» σε συσκευασία κασετίνας κυκλοφόρησε το 1957 και γνώρισε πανελλαδική επιτυχία, ενώ το 1976 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας

Τα δύο αδέλφια έχουν κάνει το εργοστάσιο… δεύτερο σπίτι τους
Ο Ανδρέας και ο Στάθης, οι γιοι του Γ. Καρέλια που «τρέχουν» την επιχείρηση μαζί με τη μητέρα τους Βικτωρία είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων. Ποτέ δεν προκάλεσαν την τοπική κοινωνία, ενώ έχουν κάνει το εργοστάσιο δεύτερο σπίτι τους. Μεγάλωσαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου περνώντας και μαθητεύοντας σε όλα του τα τμήματα.
Οι εργαζόμενοι απαντούν με χειροκρότημα στο άκουσμα των νέων αυξήσεων.


Οταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο Ανδρέας ασχολείται με το αγαπημένο του χόμπι, τη φωτογραφία, με δάσκαλο τον Αμερικανό φωτογράφο Μπράιαν Πέτερσον. Το 2002 η φωτογραφία του με τίτλο «Η παραλία στο Ακρογιάλι» βραβεύτηκε ως η καλύτερη του μήνα από το βρετανικό περιοδικό Digital Camera.

Οσον αφορά τον Στάθη, η μεγάλη του αγάπη είναι η θάλασσα και συχνά θα τον δει κανείς με το σκάφος του στο λιμανάκι των Κυθήρων ή σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου.

Σημαντικό έργο

Το 1993 ο αείμνηστος Γεώργιος Καρέλιας αποφάσισε μαζί με τη σύζυγό του Βικτωρία Καρέλια την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού ιδρύματος με την επωνυμία «Γεώργιος και Βικτωρία Καρέλια».
Mε τη σκέψη στο κοινωνικό σύνολο, στον άνθρωπο, στην εκπαίδευση, τη μόρφωση και την εξέλιξη, το Ιδρυμα συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση νέων οικονομικών ιδεών με την καθοδήγηση, μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, της Bικτωρίας Kαρέλια. Σημαντική όμως είναι η προσφορά της Καρέλια και στον πολιτισμό τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, καθώς δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της Καλαμάτας έχουν βοηθηθεί από την εταιρεία.

Το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Καρέλια στην Καλαμάτα.

Παγκόσμιος παίκτης
Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία και πρώτος εξαγωγέας τσιγάρων στην Ελλάδα.
Εχει παρουσία σε περισσότερες από 65 χώρες.
Οι πωλήσεις της το 2013 ξεπέρασαν τα 16 δισ. τσιγάρα.
Η διεθνής της δραστηριότητα αντιπροσωπεύει το 80% του συνολικού όγκου πωλήσεων.
Στην Καπνοβιομηχανία Καρέλια ασχολούνται 496 άτομα.
Ενα στα 300 τσιγάρα που καπνίζονται σήμερα στον κόσμο έχει παραχθεί στην Καλαμάτα.
Ο τζίρος πωλήσεων το 2013 ήταν 721 εκατ. ευρώ
.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template