Στο 20% η φορολογία των επιχειρήσεων με την μεταρρύθμιση Τραμπ

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Διαμάχη για το πόσο φόρο πρέπει τελικά να πληρώνουν οι πλούσιοι ξεσήκωσε το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη φορολογική
μεταρρύθμιση, ένα νομοσχέδιο που ο Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν αναγάγει ως το μεγάλο στοίχημα της κατίσχυσης της πολιτικής τους.

Σημεία-κλειδιά του νομοσχεδίου αποτελούν η μείωση της φορολογίας, αλλά και η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «ιστορική ευκαιρία» κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σύμφωνα με το CNN.


Τα βασικά σημεία του ν/σ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, είναι η μείωση της ατομικής φορολόγησης στο 35% (ωστόσο επαφίεται στο Κογκρέσο να αποφασίσει αν θα υπάρξει υψηλότερο ποσοστό για όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα), ο καθορισμός του εταιρικού φόρου στο 20% από 35% προηγουμένως και η δυνατότητα των επιχειρήσεων να διαγράφουν άμεσα τις κεφαλαιακές τους δαπάνες για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ προβλέπεται νέος φόρος 25% για τις εταιρείες για τις οποίες καταβάλουν το φόρο οι μέτοχοι και όχι η επιχείρηση (pass through business).

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τρεις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος από επτά που ήταν προηγουμένως, στο 12%, στο 25% και στο 35%. Πριν η ανώτατη κλίμακα ήταν στο 39,6%. Ωστόσο, αναμένεται ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου θα εισάγουν και μια τέταρτη κλίμακα για όσους έχουν τα ανώτερα εισοδήματα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η παροχή πολλών προνομίων στους πλούσιους.


Την ίδια στιγμή, πάντως, προβλέπεται κατάργηση του εναλλακτικού ελάχιστου φόρου, του φόρου ακίνητης περιουσίας και του φόρου κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας, κάτι που ευνοεί τα υψηλότερα εισοδήματα και τους εύπορους.
«Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι οι παροχή φοροελαφρύνσεων εκατοντάδων δισ. στους πιο πλούσιους και τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στη χώρα», δήλωσε ο γερουσιαστής Bernie Sanders, ανεξάρτητος βουλευτής του Βερμόντ που συνομιλεί με τους Δημοκρατικούς. «Είναι τουλάχιστον άσεμνο να καταργηθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας που θα έδινε φοροαπαλλαγή ύψους 269 δισ. στους πλούσιους που αντιστοιχούν στο 0,2% του πληθυσμού».

Η δημοσιοποίηση του ν/σ είναι το αποτέλεσμα μιας διετούς διαδικασίας για τη φορολογική αναθεώρηση που ήταν βασική προεκλογική υπόσχεση του Trump. Ωστόσο, είναι μόνο η αρχή της σκληρής πάλης στο Κογκρέσο με τους βουλευτές που διαφωνούν. Ένας εξ αυτών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Ορίν Χαστ, δημοκρατίας της Γιούτα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η επιτροπή του δεν θα επισφραγίσει το ν/σ.

Η κυβέρνηση Τραμπ, που ακόμη ψάχνει μια «επιτυχία» μετά την κατάρρευση της τελευταίας προσπάθειάς της να ακυρώσει το Obamacare, διαβεβαιώνει ότι οι μειώσεις των φόρων δεν θα κοστίσουν απολύτως τίποτε στο κράτος διότι θα αυτοχρηματοδοτηθούν, αυξάνοντας την ανάπτυξη και άρα τα έσοδα του δημοσίου.

Την Τετάρτη όμως η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό προέβλεψε ότι το κόστος που θα έχει η μείωση των φόρων για το δημόσιο θα ανέλθει σε 2,2 τρισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία

Με το νομοσχέδιο οι εταιρείες με συσσωρευμένα υπεράκτια κέρδη θα υπόκεινται σε έναν εφάπαξ φόρο επί αυτών των κερδών – ανοίγοντας τον δρόμο για επαναπατρισμό αυτών των εισοδημάτων στις ΗΠΑ Τα ποσοστά φορολόγησης που θα εφαρμοστούν δεν είναι σαφή, αλλά θα υπάρχει ένας υψηλότερος συντελεστής για το εισόδημα που διατηρείται σε ρευστό από τις επενδύσεις που εμπεριέχουν λιγότερο ρευστό. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρώσουν τον νέο φόρο σε ορίζοντα αρκετών ετών.


Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι εταιρείες μπορούν να αναβάλουν την καταβολή φόρου για τα υπεράκτια κέρδη τους μέχρι να τα φέρουν στις Η.Π.Α. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν αποθηκεύσει περίπου 2,6 τρισ. δολάρια σε offshore κέρδη.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη για τη μεσαία τάξη, προβλέπεται σχεδόν διπλασιασμός της έκπτωσης φόρου- στα 12.000 δολάρια για τους εργένηδες και τα 24.000 δολάρια για τα παντρεμένα ζευγάρια – ενώ προβλέπεται σημαντική αύξηση της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά ανά παιδί κάτω των 17 ετών από τα 1000 δολ. που ισχύει σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το Bloomberg, την ώρα που οι συντάκτες του φορολογικού νομοσχεδίου προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να καλυφθούν τυχόν τρύπες ή να τερματίσουν ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις υπάρχουν λόμπι που αντιμάχονται σε αυτό και ετοιμάζουν αντιδράσεις όπως εκείνες που τελικά έβαλε ταφόπλακα στον προτεινόμενο συνοριακό φόρο νωρίτερα φέτος.

Στόχος της επιτροπής είναι να καταστήσει τις φορολογικές αλλαγές όσο το δυνατόν πιο μόνιμες.
«Γι 'αυτό το ψάχνουμε και βρισκόμαστε κοντά, πολύ κοντά», αναφέρει χαρακτηριστικά ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Φλόριντα.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template