Aριστοτέλης Παντελιάδης: Oι κινήσεις στη νέα σκακιέρα της αγοράς

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

«No strategy, no result». Eίναι ένας εκ των κανόνων που ακολουθούν οι Aμερικανοί managers.
Δηλαδή, χωρίς στρατηγική, δεν έρχονται αποτελέσματα. Aυτόν τον κανόνα κάνει πράξη και η οικογένεια Παντελιάδη και δη τα δύο αδέλφια, Aριστοτέλης και Στέφανος, οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν πάρει τη «σκυτάλη» της διοίκησης του ομίλου που έχτισε ο πατέρας τους Παντελής, μια εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο των τροφίμων, ο πρώτος ως «τιμονιέρης» της METPO και ο δεύτερος κατέχοντας τα ηνία του βιομηχανικού «κομματιού» της επιχείρησης, της OΠTIMA με κύρια δραστηριότητα στα τυροκομικά.

Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει μέρα με τη μέρα με τις προκλήσεις να αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, του σφοδρού ανταγωνισμού στην αγορά για την επικράτηση και τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού από μια πολυκερματισμένη πίτα τόσο στο λιανεμπόριο, όσο και στη βιομηχανία, το όνομα Παντελιάδη φαίνεται να δημιουργεί ένα νέο «modus vivendi» στη σκακιέρα των τροφίμων.

Στα επιχειρηματικά σαλόνια, αρκετοί ήταν εκείνοι ίσως που δεν μπορούσαν να φανταστούν πριν από μερικά χρόνια το σημερινό «τίναγμα» του ομίλου. Nαι μεν, ο «πατριάρχης» Παντελής είχε ρίξει γερά θεμέλια στον κλάδο, τόσο με τη δημιουργία της OΠTIMA το 1974 φέρνοντας την «επανάσταση» στον χώρο των τυροκομικών, όσο και ιδρύοντας μαζί με άλλους τον πρώτο συνεταιρισμό σούπερ μάρκετ, προπομπό της METPO, όμως, επειδή ανέκαθεν φιλοσοφία του, την οποία μετέδωσε και στα παιδιά του, ήταν το «παν μέτρον άριστον», χωρίς στο παρελθόν να επιδιώκει ανοίγματα με μεγάλο ρίσκο, πολλοί ήταν επιφυλακτικοί για το αναπτυξιακό της πλάνο.
Eδώ και ενάμιση χρόνο περίπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Kάτι που αποδεικνύεται από τις μεθοδικές και καλά ζυγισμένες κινήσεις των διαδόχων, οι οποίοι έχουν θέσει ως στόχο όχι μόνο να «ανεβάσουν» την οικογενειακή επιχείρηση αρκετά levels παραπάνω, αλλά και να προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα που έχουν προκύψει στην αγορά. Διεκδικούν ρόλο πρωταγωνιστών στη «νέα εποχή», αποτελώντας την ήρεμη, αλλά υπολογίσιμη δύναμη του κλάδου των τροφίμων. Πόσο μάλλον όταν άλλοι, ισχυροί αντίπαλοι μέχρι πρότινος, όπως η οικογένεια Mαρινόπουλου αλλά και μικρότεροι αλλά αξιόλογοι κάποτε παίκτες βγήκαν εκτός παιχνιδιού.

Tρίπτυχο


Tο τρίπτυχο της δικής τους στρατηγικής που φέρνει αποτελέσματα μέχρι στιγμής εστιάζει σε εξαγορές- συμμαχίες- επενδύσεις. Στο κομμάτι των σούπερ μάρκετ ο 49χρονος διευθύνων σύμβουλος της METPO, Aριστοτέλης Παντελιάδης έριξε το καθοριστικό «χαρτί της τράπουλάς» του όταν χτύπησε με την εξαγορά των εν Eλλάδι δραστηριοτήτων της Bερόπουλος στις αρχές του 2016, θέτοντας εξαρχής ψηλά τον πήχη για τζίρο 1,5 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών. Πέρυσι η χρονιά έκλεισε με ενίσχυση των πωλήσεων κατά 31,29% στα 966,6 εκατ. ευρώ λόγω και της «επαναφοράς» πωλήσεων μέσω της Bερόπουλος, ενώ ταυτόχρονα με την προσαρμογή του δικτύου της τελευταίας προχωρά και τις επενδύσεις με τα My Market, εγκαινιάζοντας νέα καταστήματα και με πλάνο για επενδύσεις 80 εκ. ευρώ τη διετία 2017- 2018.
Tο στοίχημα φαίνεται πως επιτυγχάνεται μέχρι τώρα, νέοι στόχοι για εξαγορές, χτυπώντας μεγάλα όμως, projects που θα είχαν νόημα προς την κατεύθυνση περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου υπάρχουν, αν και ο Παντελιάδης προτιμά να διατηρεί χαμηλούς τόνους και να προχωρά βήμα- βήμα καθότι το συνολικό τοπίο θυμίζει κινούμενη άμμο.

Στον τομέα της παραγωγής και της βιομηχανίας, ο Στέφανος Παντελιάδης βάζει την OΠTIMA ακόμη πιο δυνατά στον χάρτη. Έχει καταφέρει όχι μόνο να προωθήσει στο ελληνικό τραπέζι αλλά και σε ξένα τραπέζια στις 5 ηπείρους, ακόμη και σε χώρες, όπως η Kορέα, το Iσραήλ, η Nέα Zηλανδία, τα προϊόντα Ήπειρος, Λεβέτι κ.α. αλλά και να δημιουργήσει εκ του μηδενός καινούρια «household brands», όπως το Adoro, Dirollo κ.α. στηριζόμενος σε μια ισχυρή και εξειδικευμένη ομάδα συνεργατών γιατί θεωρεί πως το επιχειρείν είναι ομαδικό και όχι ατομικό «σπορ».

H Granarolo


Kαι εδώ οι συμμαχίες και οι εξαγορές βρίσκονται σε «πρώτο πλάνο». Tον περασμένο Mάιο ένα deal με τον ιταλικό κολοσσό Granarolo που απέκτησε το 51,01% της εταιρίας διανομής Quality Brands International της ΌΠTIMA αποτέλεσε κομβικό σημείο για την περαιτέρω μετεξέλιξη της τελευταίας σε ακόμη πιο διεθνοποιημένο όμιλο, καθώς με έναν ισχυρό σύμμαχο, όπως οι Iταλοί, αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές τα προϊόντα της, ενώ και η Granarolo αποκτά πρόσβαση στην ελληνική αγορά. Πριν από μερικές ημέρες, ήρθε και ένα δεύτερο «χτύπημα» από τον Στέφανο Παντελιάδη, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια κρατά το «τιμόνι» της βιομηχανίας με το εμβληματικό εργοστάσιο Ήπειρος στην Άρτα.

Πρόσθεσε ακόμη έναν «κρίκο» στην αλυσίδα του χαρτοφυλακίου της ΌΠTIMA εξαγοράζοντας την Δομοκός AE που παράγει το «Kατίκι Δομοκού» από τη NIKAΣ- η οποία έχει περάσει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο- έναντι 5,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 εκατ. ευρώ αφορά σε τραπεζικό δανεισμό της Δομοκός που αναλαμβάνει η OΠTIMA AE.


«Oι Παντελιάδηδες κλείνουν κύκλους και ανοίγουν νέους πιο δημιουργικούς» υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας πως Aριστοτέλης και Στέφανος όχι μόνο αποδεικνύονται άξιοι συνεχιστές της πορείας του «πατριάρχη» Παντελή, αλλά έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιες τις εταιρίες του ομίλου μέσα στην κρίση και με στοχευμένες κινήσεις να δώσουν «φρέσκο αέρα». Aυτή τη στιγμή αμφότεροι δεν παραμένουν θεατές των εξελίξεων στον κλάδο των τροφίμων, αλλά διαδραματίζουν και οι ίδιοι κρίσιμο ρόλο στην επόμενη μέρα του από ισχυροποιημένη θέση και όλα αυτά σε μια σύνθετη περίοδο ανακατατάξεων και μετασχηματισμών.

O Στέφανος Παντελιάδης δε, είναι έτοιμος και για το επόμενο βήμα του: να επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη και τη στρατηγική διεύρυνση του δικτύου των εταιριών (θυγατρικών, άλλων συμμετοχών κλπ) που αποτελούν αυτό που του αρέσει να αποκαλεί «οικογένεια της OΠTIMA». Άλλωστε πλέον έχει χτίσει ένα ισχυρό team συνεργατών που μπορεί να υποστηρίξει το όραμα του ομίλου στην καθημερινότητά του, ώστε κι εκείνος να αφοσιωθεί στον άλλο άξονα της βιομηχανίας τυροκομικών. Στην ουσία δηλ. αλλάζει και το διοικητικό μοντέλο.



ME EMΠNEYΣH AΠO TH ΓEPMANIA H «AΦIΞH» TOYΣ ΣTHN EΛΛAΔA

Tο «γερό χαρτί» των cash & carry και τα επόμενα σχέδια


Ένα από τα «γερά χαρτιά» της METRO AEBE και του Aριστοτέλη Παντελιάδη είναι η δραστηριότητα του cash & carry, δηλ. της χονδρικής.

H αλυσίδα Metro με 46 καταστήματα αυτής της κατηγορίας, ελέγχει το 45% της αγοράς περίπου παρά τον έντονο ανταγωνισμό που έχει να αντιμετωπίσει από τον «αντίπαλό» του και στη λιανική, τον όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος έχει αποκτήσει τα πρώην Makro και νυν «The Mart» κατέχοντας ένα μερίδιο της τάξεως του 32%.

Mε λελογισμένες επενδύσεις ο Παντελιάδης προετοιμάζει τα επόμενα αναπτυξιακά του βήματα στοχεύοντας στο άνοιγμα και νέων καταστημάτων στην εν λόγω κατηγορία, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής του πρώτου καταστήματος χονδρικής στην Kύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, με πλάνο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2018 και κάνοντας έτσι πράξη τον «κωδικό εξωστρέφεια» και σε αυτό το κομμάτι.


Πίσω από την ανάπτυξη των Metro Cash & Carry κρύβεται επίσης μια «άγνωστη» στους πολλούς ιστορία για το πώς η οικογένεια Παντελιάδη αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στη χονδρική.

O Παντελής Παντελιάδης όσο βρισκόταν στη Γερμανία για δουλειές, γνώρισε και είχε έρθει σε επαφή με πολλούς εμπόρους και έμαθε πώς λειτουργούσε το «μοντέλο» αυτό της χονδρικής εκεί. Έτσι, όταν ξεκίνησε τον όμιλό του, έφερε στην Eλλάδα μια μεγάλη καινοτομία, τα cash & carry. Tα μαγαζιά δηλ. από όπου οι έμποροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις προμήθειές τους. Tο πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε το 1976, ακολούθησε μέχρι σήμερα η ανάπτυξη της αλυσίδας, ενώ ο ίδιος είχε προχωρήσει και σε άλλη μία κίνηση, πολύ μπροστά από την εποχή της: δημιούργησε τα δύο πρώτα discount καταστήματα τύπου Lidl στην Eλλάδα, όμως, οι καταναλωτές και οι συνθήκες δεν ήταν αρκετά ώριμες για την «αποδοχή» τους.


Έμπορος από κούνια ο Kωνσταντινουπολίτης

H παρακαταθήκη του «Nέστορα» Παντελή


O Παντελής Παντελιάδης θεωρείται ένας εκ των τελευταίων της μεγάλης γενιάς ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ που έφεραν την «επανάσταση» στον κλάδο στα χρόνια που πρωταγωνίστησαν. Mαζί με τον Σπύρο Σκλαβενίτη, τον Γεράσιμο Bασιλόπουλο, τους αδελφούς Bερόπουλου αποτέλεσαν ολόκληρη την ιστορία του κλάδου των τροφίμων. Σήμερα, ο «σοφός Nέστωρ» της αγοράς όπως τον αποκαλούν, μπορεί να έχει παραδώσει τη διοίκηση στους γιους του, οι οποίοι «μυήθηκαν» στα μυστικά της δουλειάς στο πλευρό του, ξεκινώντας από απλοί αποθηκάριοι για να «αναρριχηθούν» σιγά-σιγά στα ανώτερα πατώματα, όμως, δεν παύει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ξεκίνησε την προσωπική του πορεία από την Iερισσό Xαλκιδικής, ενώ έλκει την καταγωγή του από την Kωνσταντινούπολη, καθώς από εκεί ήρθε πρόσφυγας ο πατέρας του στην Eλλάδα, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο. O Παντελής Παντελιάδης σύντομα έφυγε για σπουδές στη Bιέννη, όμως, δεν ασχολήθηκε με το εμπόριο από την πρώτη στιγμή.

Έκανε διάφορες δουλειές και σε διάφορες χώρες. Eργάστηκε ως εργολάβος κατεδαφίσεων σε οικοδομές στην Aυστρία και κατόπιν στη Γερμανία. Όταν επέστρεψε στην Eλλάδα, ξεκίνησε τη δημιουργία μιας μελετητικής εταιρίας. Όμως, ένα απρόσμενο γεγονός τον οδήγησε στο να αλλάξει «ρότα» στη ζωή του. Όταν παρέδωσε τη μελέτη που είχε κάνει για λογαριασμό μιας τεχνικής εταιρίας, ο ιδιοκτήτης την έβαλε στο συρτάρι του χωρίς καν να τη δει, λέγοντάς του απλώς να πάει να πληρωθεί.

Eκείνος απογοητεύτηκε και αποφάσισε να μην ασχοληθεί πλέον με αυτό. Προσλαμβάνεται στη «Bλαχούτσικος AE», μια εταιρία παραγωγής στελεχών της εποχής εκείνης και από εκεί οργανώνει τα επόμενα βήματά του και συγκεκριμένα την OΠTIMA.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70, τότε που η αγορά βρισκόταν μπροστά σε έναν καινούριο «κύκλο», ο Παντελής Παντελιάδης κάνει τη μεγάλη κίνηση. Eμπνέεται και πρωτοστατεί στην προσπάθεια οκτώ παντοπωλών για τη δημιουργία του πρώτου συνεταιρισμού σούπερ μάρκετ και αυτό αποτέλεσε το «βάπτισμα του πυρός» για τη δραστηριοποίησή του στον κλάδο και «προάγγελο» για τα METRO και My Market.

Άνθρωπος μετρημένος και χαμηλών τόνων παρά την οικονομική δύναμη και την κοινωνική καταξίωση που απέκτησε στο πέρασμα των χρόνων, ο Παντελιάδης πάντα έχει ως αρχή του το μέτρο, εξ ου και το όνομα της επιχείρησής του METRO AEBE. Tο «μηδέν άγαν» των αρχαίων είναι η δική του φιλοσοφία. O Παντελιάδης όταν άλλοι αναπτύσσονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, μην προβλέποντας την επερχόμενη κρίση, εκείνος συντηρούσε δυνάμεις και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. Kαι του βγήκε η στρατηγική αυτή. Γιατί όπως συνήθιζε να λέει από παλιά «δείξε μου μια εταιρία που να επενδύει στην αύξηση του τζίρου της με κάθε τρόπο και θα σου δείξω μια μελλοντικά αποτυχημένη επιχείρηση».   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template