Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ:Μαγνήσιο ένα μέταλλο με πολλές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Το μαγνήσιο ένα μέταλλο που υπάρχει σε αφθονία στο σώμα, και ειδικότερα στα οστά και στους ιστούς των διαφόρων οργάνων.
Ένα μικρό ποσοστό μαγνησίου υπάρχει επίσης και στο αίμα. Η απορρόφηση του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο και η απέκκριση του μέσω των νεφρών και του παχέος εντέρου.

Τα μέταλλα είναι διατροφικά συστατικά ζωτικής σημασίας για φυσιολογική λειτουργία και την υγεία του οργανισμού, ειδικά το μαγνήσιο το οποίο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές διεργασίες στο σώμα.

Σε ποιες τροφές υπάρχει το μαγνήσιο


Το σώμα μας δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει μαγνήσιο και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί (ηλιόσποροι, καρύδια, αµύγδαλα, φουντούκια, λιναρόσπορος, σουσάμι, φιστίκια Αιγίνης) , τα όσπρια, οι µπανάνες, τα σύκα, τα µήλα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, το φύτρο σταριού, τα δηµητριακά ολικής άλεσης, το κεχρί, το καλαµπόκι, η σόγια, το σκόρδο, το µπρόκολο και η αγκινάρα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι επίσης το κακάο και τα μπαχαρικά.

Διάφορα βότανα, όπως το χαμομήλι, το πιπέρι καγιέν, ο λυκίσκος, το λεμονόχορτο, η γλυκόριζα, η τσουκνίδα, η βρώμη, η πάπρικα, η μέντα, το φασκόμηλο, περιέχουν επίσης μαγνήσιο.

Το νερό μπορεί να αποτελέσει μια πηγή μαγνησίου, με την προϋπόθεση ότι είναι «σκληρό» και συνεπώς πλούσιο σε μέταλλα.

Μορφές μαγνησίου

Το μαγνήσιο διατίθεται σαν συμπλήρωμα διατροφής σε ταμπλέτες, κάψουλες, αμπούλες, σε υγρή μορφή, σαν λάδι αλλά και σε σκόνη. Επιπλέον υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές μαγνησίου που διαφέρουν ως προς τη βιοδιαθεσιμότητα και τη δραστικότητά τους.

Ιδιότητες του μαγνησίου
Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασία για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων, για τη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού, για την άμυνα του οργανισμού, αλλά και για την οστική υγεία. Το μαγνήσιο βοηθά επίσης να ρυθμιστούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, προωθεί την κανονική πίεση αίματος και συμμετέχει στον ενεργειακό μεταβολισμό και στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Η χορήγησή του είναι επιβοηθητική σε πολλές καταστάσεις υγείας.
Εγκυμοσύνη
Στην εγκυμοσύνη το μαγνήσιο συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των επεισοδίων προεκλαμψίας, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση του αίματος, πρηξίματα και παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα.
Εντερική λειτουργία και δυσκοιλιότητα

Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες στο εντερικό σύστημα δίνοντάς του έτσι μεγαλύτερη ελαστικότητα, ενώ ταυτόχρονα «τραβά» το νερό έτσι ώστε η αυξημένη ποσότητά του στο παχύ έντερο μαλακώνει τα κόπρανα και τα βοηθάει να κινηθούν ευκολότερα κατά μήκος. Με τον τρόπο αυτό ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον συμβάλλει στη μείωση των κοιλιακών σπασμών, που εμφανίζονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, και ταυτόχρονα ανακουφίζει τους πόνους και το πρήξιμο που προκαλούνται από την ανώμαλη κινητικότητα του εντέρου.

Η αλκαλικότητα του μαγνησίου το καθιστά αντιόξινο και για το λόγο αυτό μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις αυξημένης γαστρικής οξύτητας ή για την αλκαλοποίηση του pH του οργανισμού.
Αθλητισμός
Η άσκηση και ο αθλητισμός υψηλής έντασης, οδηγεί σε μια ανακατανομή του μαγνησίου στο σώμα, και σε αυξημένες απαιτήσεις σε οξυγόνο, που μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη του μετάλλου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη αθλητική απόδοση, και την εμφάνιση μυϊκής κόπωσης και κραμπών, ειδικά κατά την αερόβια άσκηση. Οι αθλητές και οι αθλούμενοι είναι σημαντικό να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με επάρκεια σε μαγνήσιο, αλλά και να αναπληρώνουν τις απώλειες που προκύπτουν μετά την άσκηση λόγω εφίδρωσης και του μυϊκού κάματου.

Στους αθλητές είναι πολύ ωφέλιμη η λήψη του συνδιασμόυ ΖΜΑ που περιλαμβάνει χηλικό μαγνήσιο με τη μορφή του ασπαρτικού μαγνησίου, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β6.
Καρδιά και υπέρταση

Η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει αρνητικά την καρδιά. Αν το μαγνήσιο είναι ανεπαρκές στο σώμα, δεν επιτρέπεται η χαλάρωση του καρδιακού μυ, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρρυθμίες. Επιπλέον μια δίαιτα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 500-1000 mg μαγνησίου ημερησίως βοηθά στη μείωση και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδιασμός μαγνησίου και κράταιγου βοηθούν τη καλή καρδιακή λειτουργία και δρουν κατά της ήπιας υπέρτασης.



Ύπνος και μυοχαλάρωση

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Χωρίς επαρκές μαγνήσιο, τα νευρικά κύτταρα μπορεί να μη δίνουν ή να λαμβάνουν μηνύματα, και να γίνονται υπερευαίσθητα. Αυτό είναι η αιτία που το άτομο γίνεται υπερευαίσθητο και υπερβολικά νευρικό. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ξύπνημα από μυϊκούς σπασμούς, κράμπες, τέντωμα και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου βοηθά τη φυσική χαλάρωση και την έναρξη του ύπνου, ειδικά όταν συνδιάζεται με μελατονίνη ή χαλαρωτικά βότανα όπως ο κράταιγος, η βαλεριάνα, η πασσιφλόρα, ο υσσωπός και ο λυκίσκος.
Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Σε πολλές γυναίκες που υποφέρουν από προεμμηνορυσσιακό σύνδρομο, έχουν βρεθεί μειωμένα επίπεδα μαγνησίου, Το μαγνήσιο μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα που συμβαίνουν πριν την έμμηνο ρύση όπως σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές, ευερεθιστότητα, νευρική ένταση, άγχος, κοιλιακό πρήξιμο, τάση στους μαστούς, κράμπες, και κατακράτηση υγρών. Επίσης το μαγνήσιο βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. Για το προεμμυνορρυσιακό σύνδρομο συστήνεται ο συνδιασμός της λήψης μαγνησίου και της βιταμίνης Β6.


Άγχος
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το στρες προκαλεί έλλειψη μαγνησίου, ειδικά σε άτομα που εργάζονται κάτω από έντονο θόρυβο ή μετά από έντονη πνευματική κόπωση. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου βοηθά στη μυοχαλάρωση και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στο άγχος και στα συμπτώματα που αυτό προκαλεί, ειδικά τον πονοκέφαλο, την ευερεθιστότητα και το αίσθημα μυϊκής έντασης.

Επιπλέον το μαγνήσιο ενισχύει τη αντι-στρεσογόνο δράση των προσαρμογόνων βοτάνων όπως είναι η ροντιόλα ροσέα και η ασβαγκάντα.


Απώλεια βάρους

Το μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στο αδυνάτισμα, μέσω της μείωσης της κατακράτησης υγρών. Βοηθά στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από το σώμα και είναι απαραίτητο ειδικά σε άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα δίαιτας χαμηλών θερμίδων, καθώς σε συνδιασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β προλαμβάνει την ατονία και την κόπωση.

Δέρμα

Το μαγνήσιο παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή του κολλαγόνου, γι’ αυτό και όταν τα επίπεδα του μετάλλου είναι επαρκή στο σώμα, βελτιώνεται η υγεία και η όψη του δέρματος. Επιπλέον πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο συμμετέχει στους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του δέρματος, δρώντας αντιγηραντικά και αποτοξινωτικά.
Ημικρανία και εμβοές

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ημικρανία κατά τη διάρκεια των κρίσεων έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου του εγκεφάλου. Η χορήγηση συμπληρωμάτων μαγνησίου είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του πονοκέφαλου. Επίσης η πρόσληψη 500-100 mg μαγνησίου ημερησίως μειώνει την εμφάνιση και την ένταση των εμβοών των αυτιών.
Υγεία οστών

Tο μαγνήσιο συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και δοντιών. Περίπου το 50% του μαγνησίου του οργανισμού, περιέχεται στα οστά, και είναι ένα μέταλλο που βοηθά στην αφομοίωση του ασβεστίου από τα οστά. Επιπλέον είναι απαραίτητο για την σωστή δομή και πυκνότητα των οστών, αλλά και για τη πρόληψη της οστεοπόρωσης. To μαγνήσιο είναι οφέλιμο να συνδιάζεται με το ασβέστιο για την υγεία των οστών και ειδικότερα σε αναλογία 1:2.

Δοσολογία

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για το μαγνήσιο κυμαίνεται από 200-420 mg για τους ενήλικες, και από 80-200 mg για τα παιδιά και τους εφήβους. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες πρέπει να λαμβάνουν 360-400 mg μαγνησίου καθημερινά. Στα παιδιά και στις εγκύους θα πρέπει να αποφεύγεται μεγαλύτερη λήψη από τη συνιστώμενη εκτός εάν υπάρχει σχετική οδηγία από τον γιατρό.

Η υπερδοσολογία από τη λήψη μαγνησίου είναι σπάνια. Εντούτοις, τα δυσμενή αποτελέσματα από το υπερβολικό μαγνήσιο έχουν παρατηρηθεί με την πρόσληψη των διάφορων αλάτων μαγνησίου. Το βασικό σύμπτωμα της υπερβολικής πρόσληψης μαγνησίου είναι η διάρροια. Τα άτομα με εξασθενισμένη λειτουργία νεφρών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δυσμενή αποτελέσματα από τα συμπληρώματα μαγνησίου. Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου στον ορό (υπερμαγνησαιμία) μπορούν να οδηγήσουν στην πτώση της πίεσης του αίματος (υπόταση). Η υπερμαγνησαιμία μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Έλλειψη


Η έλλειψη του μαγνησίου στον οργανισμό μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά συμπτώματα όπως αϋπνία, διαταραχές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, νευρικότητα και άγχος, αδυναμία, χρόνια κόπωση, μυϊκές κράμπες και μούδιασματα στα χέρια και τα πόδια, έλλειψη όρεξης, μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, πονοκέφαλο. Η χρόνια έλλειψη του μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες ή μικρής διάρκειας καρδιακές αρρυθμίες, αίσθημα θωρακικού βάρους ή υψηλή πίεση.

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη μαγνησίου είναι εκτός από την ελλιπή διατροφή, οι εξαντλητικές δίαιτες αδυνατίσματος, η διάρροια, η παρατεταμένη άσκηση, και η υπερβολική εφίδρωση.
Επίσης το αλκοόλ, τα διουρητικά, τα αντισυλληπτικά, και πολλές κατηγορίες φαρμάκων για το καρδιαγγειακό σύστημα, και η ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη μειώνουν τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό αυξάνοντας την αποβολή του από τα νεφρά.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπληρώματα μαγνησίου θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συμβουλή γιατρού όταν, για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να ληφθεί η απαραίτητη δοσολογία μαγνησίου από τη διατροφή.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ 250mg ταμπλέτες

Συμπλήρωμα διατροφής με μαγνήσιο, χρήσιμο σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Το μαγνήσιο έχει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ η πρόσληψη του από τη διατροφή και μόνο είναι ορισμένες φορές ανεπαρκής. 

Συγκεκριμένα το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της κόπωσης και του αισθήματος κούρασης, συμβάλλει στην διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών του σώματος, συμμετέχει στο φυσιολογικό μεταβολισμό των τροφών σε ενέργεια και υποστηρίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος και προάγει τις φυσιολογικές ψυχολογικές λειτουργίες, κάνοντας το ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες ή σε γυναίκες με έντονα συμπτώματα προεμμηνορυσιακής έντασης. 

Επίσης, το μαγνήσιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών, με αποτέλεσμα να υποβοηθά τους αθλούμενους να αποφύγουν μυϊκές κράμπες, στη φυσιολογική σύνθεση των πρωτεϊνών, ενώ βοηθάει στην διατήρηση φυσιολογικών οστών και δοντιών, καθώς το μαγνήσιο προαπαιτείται της δόμησης των οστών. Εξαιρετικά χρήσιμο προϊόν για άτομα που πάσχουν από έλλειψη μαγνησίου λόγω ηλικίας, έντονης άσκησης ή χρόνιου στρες.

Δοσολογία: Λαμβάνετε 1 ταμπλέτα ημερησίως κατά προτίμηση με τα γεύματα
Προϊόν:Nature's Bounty
Εισαγωγή-Διάθεση: " Η Φωνή της Φύσης" Πατησίων 322, Αθήνα,
τηλ. 215-555-65-80
www.voiceofnature.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template