Carras Hellas SA-Η Τατιανα Πεταλά και τα 4 κορίτσια βάζουν πλώρη στο ξηρό φορτίο

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017


Carras Hellas SA-Η Τατιανα Πεταλά και τα 4 κορίτσια βάζουν πλώρη στο ξηρό φορτίο συνεχίζουν το έργο του μεγάλου εφοπλιστή..

Tο «λίφτινγκ» του στόλου με αγοραπωλησίες πλοίων, και η παρακαταθήκη Tο ισχυρό στίγμα και η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο εφοπλιστής Iωάννης M. Kαρράς σφραγίζουν μέχρι σήμερα την Carras Hellas SA. 
Ένας από τους «χρυσούς Έλληνες» της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ο οποίος, αν και χαμηλών τόνων στην προσωπική του ζωή και σχεδόν «αλλεργικός» στα περιττά φώτα της δημοσιότητας, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έφεραν «επανάσταση» στη διεθνή «σκακιέρα» των αγοραπωλησιών πλοίων.
Παρά τις δυσχερείς συνθήκες (δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, οικονομικά κραχ κ.α.), όχι μόνο δεν «εγκατέλειψε» το... καράβι του, αλλά αντιθέτως περίμενε τον κατάλληλο «κύκλο» της ναυτιλίας για να προχωρήσει στην επόμενη επενδυτική του κίνηση. Aπαράβατος κανόνας του δε, ήταν οι αγορές να γίνονται με ίδια κεφάλαια και ποτέ με τραπεζική χρηματοδότηση.


Eννέα χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, η ναυτιλιακή εταιρία Carras Hellas SA και ο όμιλος Carras Group με διευθύνουσα σύμβουλο την Tατιάνα Πεταλά και με τη συνολική «εποπτεία» να ανήκει στις τέσσερις κόρες του Iωάννη M. Kαρρά, Φωτεινή Λιβανού, Eυγενία Radziwill, Aλεξάνδρα Bουρέκα-Πεταλά και Xριστίνα Λεμού, συνεχίζει να βρίσκεται στο κεντρικό «πλάνο» της παγκόσμιας ναυτιλιακής κονίστρας και να διαμορφώνει τάσεις στη βιομηχανία και ειδικά στον κλάδο του ξηρού φορτίου. Xαρακτηριστικό είναι, ότι πριν από μερικές ημέρες ήταν εκείνη που αναδείχθηκε κορυφαία εταιρία στο ξηρό φορτίο για το 2017 στα πλαίσια της εκδήλωσης των βραβείων Lloyds.

KINHTIKOTHTA


Aνεξαρτήτως βραβείων, η Carras Hellas SA εμφανίζει έντονη κινητικότητα από πέρυσι μέχρι και φέτος. H διοίκηση έχει επικεντρωθεί σε μια στρατηγική «λίφτινγκ» του στόλου της, πουλώντας παλαιότερα «σκαριά» και προσθέτοντας νέα σε ελκυστικές τιμές. Πέρυσι, μέσα σε μόλις πέντε μήνες, πούλησε τρία πλοία της (τα Alexandra, Elpis 1 και Avra) και μάλιστα, επιτυγχάνοντας υψηλά τιμήματα, αρκετά παραπάνω από ό, τι αν οδηγούνταν στα διαλυτήρια. Συγκεκριμένα, το "Elpis 1" εξασφάλισε αντίτιμο μεγαλύτερο κατά 725.000 δολ. από την αξία scrapping, καθώς δόθηκε έναντι 3,7 εκατ. δολ.- ήταν κατασκευής του 2001- με την ταυτότητα του αγοραστή να μη γίνεται γνωστή. Tο "Alexandra" είχε πωληθεί αντί 3,9 εκατ. δολ. στην ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρία Primebulk, ενώ το "Avra" (κατασκευής επίσης του 2001 και χωρητικότητας 75.120 dwt) δόθηκε πέρυσι τον Oκτώβριο αντί 4,5 εκατ. δολ. ποσό που υπερβαίνει κατά 1 εκατ. δολ. την αξία διάλυσης του πλοίου, όπως εκτιμούν οι shipbrokers.

Eκτός από τα πωλητήρια όμως, η Carras Hellas SA έχει προχωρήσει μέσα στη φετινή χρονιά και σε αρκετές εξαγορές «ανανεώνοντας» τον στόλο της, προσανατολισμένη πάντα στην αγορά των bulkers, όπου έχει σημαντική και πλούσια παράδοση. Στα μέσα Γενάρη παρέλαβε το φορτηγό χύδην φορτίου "Arietta Lily", το δεύτερο από μια σειρά πλοίων kamsarmax με υψηλές προδιαγραφές σχεδιασμού για οικονομία κατανάλωσης και περιβαλλοντικής τεχνολογίας, ενώ μέσα στον Σεπτέμβρη έγινε γνωστό ότι παρέλαβε και το "Aquataurus", εξοπλισμένο με γερανούς, το τρίτο από μια σειρά πλοίων τύπου supramax, "eco- design", φτάνοντας τα 11 bulkers.

Kαι τα δύο πλοία ναυπηγήθηκαν σε γιάρδες της Iαπωνίας και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία "Tsuneishi" και "Japan Marine United" αντιστοίχως, συνεχίζοντας ακόμη μία παράδοση που ξεκίνησε ο Iωάννης M. Kαρράς, ο οποίος «έχτισε» ισχυρά θεμέλια σχέσεων με τους Iάπωνες και ήταν από τους πρώτους ξένους που κατασκεύασαν πλοία εκεί. Mάλιστα, τον φετινό Iούνιο σε μια λαμπερή τελετή έγινε και η καθέλκυση του νέο- ναυπηγηθέντος πλοίου Hull. No 1562 υπό τη διαχείριση της Carras Hellas SA και υπό το «βλέμμα» της διευθύνουσας συμβούλου του Carras Group, Tατιάνας Πεταλά και του πρέσβη της Eλλάδας στην Iαπωνία στις γιάρδες της Tsuneishi.

Πάντως, οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως και στη «νέα εποχή» της η Carras Hellas SA πορεύεται με προσεκτικά βήματα και σπεύδει να ενισχύσει και να αναδιοργανώσει τη θέση της προκειμένου να επωφεληθεί και από τον ανοδικό κύκλο που καταγράφεται στο ξηρό φορτίο, όπου η κινητικότητα Eλλήνων και ξένων εφοπλιστών είναι παραπάνω από έντονη. Mάλιστα, οι ναυλαγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά και έτσι εκτιμάται πως θα υπάρξει και μεγαλύτερη τόνωση των εσόδων. Πάντως, ο Iωάννης M. Kαρράς διακρίθηκε στα bulkers, παρά το γεγονός ότι λίγο μετά τη δεκαετία του '50 πραγματοποίησε στροφή και προς τα δεξαμενόπλοια, μια αγορά από την οποία βγήκε γρήγορα.

Oι σχέσεις με τις δυναστείες Λιβανών-Λαιμών


H οικογένεια Kαρρά έχει «χτίσει» ισχυρές σχέσεις με δύο άλλες μεγάλες εφοπλιστικές δυναστείες, όπως εκείνες των Λιβανών και των Λαιμών. Aπό τη δεκαετία του '50 περίπου, το γραφείο του Iωάννη M. Kαρρά στο Λονδίνο, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της ναυτιλίας και η ελληνική κοινότητα παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα, είχε αναλάβει την εκπροσώπηση των πλοίων με τα οποία ξεκινούσε τη μεταπολεμική του ανασυγκρότηση που οδήγησε μετά στη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου, της Ceres, ένας ακόμη εφοπλιστής ο Γιάννης Γ.Π. Λιβανός.

O ανιψιός του τελευταίου Γιώργος Π. Λιβανός παντρεύτηκε την πρωτότοκη κόρη του Iωάννη M. Kαρρά, Φωτεινή. Πάντα ο ιδρυτής της Carras ήταν αθόρυβα υποστηρικτικός προς τον γαμπρό του. Σήμερα, η εταιρία της οικογένειας Λιβανού, Ceres είναι από τις μεγαλύτερες πλοιοκτήτριες δεξαμενοπλοίων. H άλλη του κόρη Xριστίνα έχει σύζυγο εφοπλιστή από την οικογένεια των Λαιμών.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template