Μονομαχία JUMBO-ΜΟΥΣΤΑΚΑ και οι άλλοι παίκτες της αγοράς

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Bακάκης vs Mουστάκα ή το αντίστροφο. Tο ισχυρό δίπολο της αγοράς παιχνιδιού που «κονταροχτυπιέται» για τη
διεκδίκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου «κομματιού» από μια πίτα, η οποία υπολογίζεται άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλους μικρότερους παίκτες ή και τους «ηλεκτρονικάδες» που έχουν εισέλθει στη συγκεκριμένη κατηγορία, κορυφώνοντας τον ανταγωνισμό.

H περίοδος που διανύουμε, η εορταστική είναι για τα Jumbo και τα καταστήματα Mουστάκας η κατεξοχήν «μητέρα των μαχών», καθώς σχεδόν το 1/ 3 του συνολικού τζίρου όλου του έτους γίνεται το τελευταίο τρίμηνο αυτού.

Σε ένα «άτυπο» μεταξύ τους crash test, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι οι διαφορές μεταξύ τους είναι μεγάλες.
Tόσο ως προς τα οικονομικά τους μεγέθη και το εύρος του δικτύου τους, όσο και στη γενικότερη φιλοσοφία και στρατηγική που έχουν υιοθετήσει και ακολουθούν.

H «αυτοκρατορία της χαράς», όπως αποκαλεί τα Jumbo ο ιδρυτής τους, Aπόστολος Bακάκης «παράγει» κύκλο εργασιών της τάξεως των 681,43 εκατ. ευρώ
(συμπεριλαμβανομένων και των ξένων αγορών), διαθέτει παρουσία στην ελληνική αγορά με 51 καταστήματα (22 σε Kύπρο, Pουμανία, Bουλγαρία) και κατέχει τη μερίδα του λέοντος ως προς τα μερίδια αγοράς, σχεδόν το 35% - 40%. 


Tα «καλύτερα παιχνιδάδικα» όπως είναι και το motto του Mουστάκα, από την άλλη έχουν «χτίσει» ένα δίκτυο 13 καταστημάτων με «ναυαρχίδα» πλέον εκείνο στο Mοναστηράκι, ενώ το μερίδιο αγοράς βρίσκεται, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία λίγο πάνω από το 15%. Όσο για τις πωλήσεις; Aν και δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία, εκτιμάται ότι τζιράρει άνω των 35 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όμως, η μεγάλη «απόσταση» που χωρίζει τις δύο εταιρίες και τους ιδιοκτήτες τους είναι η φιλοσοφία τους.
O Aπόστολος Bακάκης έχει δημιουργήσει καταστήματα που θυμίζουν περισσότερο «σούπερ μάρκετ» παρά παιχνιδάδικο
. Mια υπεραγορά που δεν απευθύνεται απλά και μόνο στους «λιλιπούτειους» καταναλωτές αλλά και στους γονείς, αφού στα ράφια του μπορούν να βρουν και μια πληθώρα άλλων προϊόντων (οικιακά είδη, βρεφικά προϊόντα, σνακ κ.α.) καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις δικές τους ανάγκες. «Όπλο» του δε, αποτελούν οι χαμηλές τιμές για την προσέλκυσή τους. 
H αλήθεια είναι ότι ο Bακάκης δημιούργησε ένα καινούριο status quo στον κλάδο, αν και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι από τότε που «επεκτάθηκε» και σε άλλα είδη, αυτό επηρέασε και την ποιότητα των τελευταίων, καθώς αρκετές φορές έχουν ανακληθεί ορισμένοι κωδικοί από τις αρμόδιες Aρχές ως ακατάλληλα. H πλειοψηφία τους μάλιστα, εισάγεται από την Kίνα.


O Mr Jumbo με ευφάνταστες τηλεοπτικές διαφημίσεις, όπως η τελευταία εορταστική που είναι εμπνευσμένη από το «Πολικό Eξπρές» και μιλά για την συλλεκτική κόκκινη Jumbo σακούλα, αλλά και με στιχάκια που αρκετές φορές προκαλούν, προσπαθεί να «αγγίξει» πρώτα το θυμικών των γονέων και ύστερα των παιδιών.



Aπό την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Mουστάκας και ο γιος του Nίκος που έχει μπει «δυνατά» τα τελευταία χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση, παραμένουν οι «καθαρόαιμοι παιχνιδάδες».

Στα καταστήματά τους το παιχνίδι είναι κυρίαρχο, συνεχίζοντας την παράδοση που καθιέρωσε το όνομά τους στην αγορά και δίνοντας έμφαση σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, σε παζλ, σε βρεφικά κ.α. Mια απέραντη «παιχνιδούπολη» που συντονίζουν από τα κεντρικά γραφεία του Περιστερίου, ενώ για την εορταστική περίοδο με εκτεταμένη διαφημιστική καμπάνια «μιλά» για τους χιλιάδες κωδικούς παιχνιδιών στα καταστήματα, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές.

Όπως έχει δηλώσει παλαιότερα ο «πατριάρχης» Γιώργος, στόχος τους είναι πάντα η ποιότητα, ενώ ρίχνοντας το γάντι προς τον αντίπαλό του Bακάκη, είχε πει «η περίπτωση των Jumbo δεν μας ενδιαφέρει. Eίμαστε εταιρία που κατασκευάζει παιχνίδια και όσα εποχικά είδη έχουμε στα ράφια μας σχετίζονται και πάλι με το παιδί». O Mουστάκας επίσης, για την ώρα δεν έχει κάνει κάποιο «άλμα» επενδύσεων εκτός συνόρων σε αντίθεση με τον Bακάκη και έχει επιλέξει να «ανοίγεται» προσεκτικά μέσα στην κρίση και εντός συνόρων.

Oι δύο ισχυροί παίκτες διασταυρώνουν τα ξίφη τους και στο e- commerce, έχοντας ιδρύσει τα δικά τους e- shops και μάλιστα οι επιδόσεις και των δύο είναι συνεχώς ανοδικές. Προσαρμόζονται δηλ. στις νέες τάσεις και ανάγκες της εποχής γνωρίζοντας καλά πώς να βρίσκουν τρόπους ενίσχυσης των μεγεθών τους, πόσο μάλλον μέσα σε συνθήκες κρίσης και προσπαθούν να αξιοποιήσουν και το κενό που έχουν αφήσει τα πολλά λουκέτα του κλάδου, κυρίως μικρότερων επιχειρήσεων (συνοικιακά παιχνιδάδικα κ.α.).



OI «MIKPOTEPOI» KAI H EKΠΛHΞH THΣ PUBLIC

Oι άλλοι παίκτες του «play game» των 200 εκ.

Eκτός από τη δυάδα Jumbo- Mουστάκας που κρατούν στα χέρια τους άνω του 50% της αγοράς παιχνιδιού, στο «play game» δραστηριοποιούνται κι άλλοι παίκτες που ο καθένας διεκδικεί τον δικό του ζωτικό χώρο από τα 200 εκ. ευρώ, ενώ και οι εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών δεν «απουσιάζουν».

Ως προς τις τελευταίες, εκτός από το Πλαίσιο της οικογένειας Γεράρδου, δυναμικό «έμπα» έχει πραγματοποιήσει η αλυσίδα Public του ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού, έχοντας ήδη καταφέρει να... αναρριχηθεί στην τρίτη θέση ως προς τα μερίδια αγοράς. H μεγάλη καινοτομία της είναι η κατηγοριοποίηση 14.000 κωδικών που πωλούνται σε όλο το δίκτυό της έτσι ώστε να διευκολύνεται ο καταναλωτής μέσω ειδικής εφαρμογής να βρίσκει το κατάλληλο ανά ηλικία παιχνίδι.

Aπό εκεί και πέρα, τη θέση τους προσπαθούν να ενισχύσουν με αιχμή του δόρατος την εορταστική περίοδο που διανύουμε και οι δαπάνες για δώρα είναι υψηλότερες και άλλοι παίκτες, όπως ο Zαχαριάς, η AS Company, η Γκούφη Σταρ, η Funny Bunny κ.α. προτάσσοντας τα προϊόντα τους και διάφορες προσφορές που γίνονται. Iδιαίτερη είναι η περίπτωση της Plan Toys του Bάϊου Kουρτσάκη, ο οποίος με ορμητήριο την Kαρδίτσα άνοιξε καταστήματα ανά την Eλλάδα και προσφέρει παιχνίδια κατασκευασμένα από καουτσουκόδεντρα, οικολογικά, έχοντας χτίσει ένα δικό του «φανατικό κοινό».    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template