Οι 7 συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του.
Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας.

Στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ευτυχία την υλική ευμάρεια, τα υλικά αγαθά, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα κοινωνικά αξιωμάτα, τη δόξα, ενώ άλλοι πιστεύουν πως ο πλούσιος είναι ευτυχισμένος. Έτσι, όταν αυτά χαθούν, χάνεται και η ευτυχία τους.

Ο Αριστοτέλης στα ηθικά του συγγράμματα διακρίνει την ευτυχία, η οποία μπορεί να είναι προϊόν τύχης και πρόσκαιρη, από την ευδαιμονία, η οποία συνδέεται με τη διαβίωση και τη δράση σύμφωνα με τις ηθικές αρετές και τη λογική.

Στο πεδίο της ψυχολογίας, η ευτυχία εξετάζεται από ψυχολόγους της λεγόμενης ανθρωπιστικής σχολής, όπως ο Άμπρααμ Μάσλοου, και τη λεγόμενη θετική ψυχολογία (positive psychology), η οποία εξετάζει τις θετικές όψεις της ψυχολογίας του υγιούς υποκειμένου, εν αντιθέσει με τους πιο παραδοσιακούς κλάδους ψυχολογίας, οι οποίοι εξετάζουν τις ψυχικές παθήσεις και διαταραχές.

Γράφει η Δρ. Φανή Κουδιγκέλη

Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Σχολική Σύμβουλος Δ.Ε.

Master Σχολικής Ψυχολογίας

Διδάκτορας Ψυχολογίας
Σχέσεις


Οι άνθρωποι που έχουν μία ή περισσότερες στενές φιλίες είναι πιο ευτυχισμένοι. Δεν φαίνεται να έχει σημασία αν διαθέτουμε ένα μεγάλο δίκτυο στενών σχέσεων ή όχι. Αυτό που φαίνεται να κάνει τη διαφορά είναι αν και πόσο συχνά συνεργαζόμαστε σε δραστηριότητες και μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας συναισθήματα με έναν φίλο ή συγγενή. Η «δραστήρια εποικοδομητική αντίδραση», η οποία είναι η ικανότητα να εκφράζεται πραγματικό ενδιαφέρον σε ό, τι λένε οι άνθρωποι και να ανταποκρίνεται με ενθαρρυντικούς τρόπους, είναι ένας ισχυρός τρόπος για να εμπλουτίσουν οι άνθρωποι τις σχέσεις και να καλλιεργήσουν θετικά συναισθήματα.


Πράξεις καλοσύνης


Καλλιέργεια καλοσύνης . Τα άτομα που εθελοντικά ή απλά φροντίζουν για άλλους σε συνεπή βάση φαίνεται να είναι πιο ευτυχισμένα και λιγότερο καταθλιπτικά. Παρόλο που η "φροντίδα" μπορεί να περιλαμβάνει εθελοντισμό ως μέρος μιας οργανωμένης ομάδας ή συλλόγου, μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η προσέγγιση σε έναν συνάδελφο ή συμμαθητή που κοιτάζει μοναχικά ή αγωνίζεται με ένα ζήτημα.


Άσκηση και σωματική ευεξία


Η τακτική άσκηση έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και τη μείωση της κατάθλιψης. Η επισκόπηση Cochrane (η πιο σημαντική ιατρική ανασκόπηση αυτού του είδους στον κόσμο) έχει δώσει μια ορόσημο ανάλυση 23 μελετών σχετικά με την άσκηση και την κατάθλιψη. Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα ήταν ότι η άσκηση είχε "μεγάλο κλινικό αντίκτυπο" στην κατάθλιψη. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν την αρχαία παροιμία, "υγιές σώμα, υγιές μυαλό", συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακάλυψης ενός "άξονα του εντέρου" σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και της κατάθλιψης.


Ροή (Flow)

Εάν συμμετέχουμε βαθιά στην προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου ή μιας δραστηριότητας προκλητικής αλλά κατάλληλης για τις ικανότητές μας, βιώνουμε μια χαρούμενη κατάσταση που ονομάζεται "ροή". Πολλά είδη δραστηριοτήτων, όπως αθλήματα, παίζοντας ένα όργανο ή διδασκαλία, μπορούν να παράγουν την εμπειρία ροής. Σύμφωνα με τον Mihaly Csikszentmihalyi, πρωτοπόρο της επιστημονικής μελέτης της ευτυχίας, η ροή είναι ένα είδος εγγενών κινήτρων. Μας λέει, "κάνετε αυτό που κάνετε κυρίως επειδή σας αρέσει αυτό που κάνετε. Αν μαθαίνετε μόνο για εξωτερικούς, εξωγενείς λόγους, ίσως να το ξεχάσετε μόλις δεν είστε πλέον αναγκασμένοι να θυμηθείτε τι θέλετε να κάνετε."


Πνευματική εμπλοκή και νόημα ζωής


Οι μελέτες δείχνουν μια στενή σχέση μεταξύ πνευματικής και θρησκευτικής πρακτικής και ευτυχίας. Η πνευματικότητα συνδέεται στενά με την ανακάλυψη μεγαλύτερης σημασίας στη ζωή μας. Όπως τονίζει ο ψυχολόγος Martin Seligman , μέσα από την ουσιαστική ζωή ανακαλύπτουμε ένα βαθύτερο είδος ευτυχίας.


Πλεονεκτήματα και αρετές

Μελέτες από ειδικούς, όπως ο Martin Seligman στο νέο πεδίο της Θετικής Ψυχολογίας, δείχνουν ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν ανακαλύψει τα μοναδικά πλεονεκτήματα τους (όπως η επιμονή και η κριτική σκέψη) και τις αρετές τους και χρησιμοποιούν αυτά τα πλεονεκτήματα και τις αρετές για σκοπούς που είναι μεγαλύτεροι από τους δικούς τους προσωπικούς στόχους.


Θετική νοοτροπία: Αισιοδοξία και ευγνωμοσύνη


Θρησκευτική ευγνωμοσύνη, αισιοδοξία και ελπίδα . Από όλους τους τομείς που μελετήθηκαν στο σχετικά νέο τομέα της θετικής ψυχολογίας, η ευγνωμοσύνη έχει πάρει ίσως την μεγαλύτερη προσοχή. Οι ευγνώμονες άνθρωποι έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μεγαλύτερη θετική συγκίνηση, μεγαλύτερη αίσθηση ότι ανήκουν και χαμηλότερη συχνότητα κατάθλιψης και άγχους.

Τελικά η επιστήμη της Ευτυχίας, η επιστημονική μελέτη του "τι κάνει ευτυχισμένους ανθρώπους ευτυχισμένους", ξεκίνησε αδιαμφισβήτητα από τον Mihaly Czikszentmihalyi στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο Czikszentmihalyi πρωτοστάτησε στην «μέθοδο δειγματοληψίας εμπειρίας» για να ανακαλύψει αυτό που ονομάζεται «ψυχολογία της βέλτιστης εμπειρίας», και συγκεκριμένα, την εμπειρία Flow (ροής).

Η Θετική Ψυχολογία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα υποσύνολο μέσα στον ευρύτερο τομέα που ονομάζουμε επιστήμη της Ευτυχίας, η οποία εκτείνεται τόσο στις φυσικές όσο και στις κοινωνικές επιστήμες. Για παράδειγμα, η Θετική Ψυχολογία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη μελέτη των θετικών συναισθημάτων και των "δυνατοτήτων υπογραφής", ωστόσο η επιστήμη της Ευτυχίας επεκτείνεται, για παράδειγμα, σε τομείς όπως ο αντίκτυπος της άσκησης στην ψυχολογική ευημερία ή η επίδραση των κοινωνικών μέσων στην ευτυχία.


Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ https://personalking.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template