Aydin Dogan, ο κροίσος που πούλησε τη μιντιακή αυτοκρατορία του υποκύπτοντας στον Ερντογάν

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ο Aydin Dogan, ο 81χρονος δισεκατομμυριούχος του οποίου ο έλεγχος της μεγαλύτερης ομάδας μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία τον
έφερε σε συνεχείς μάχες με την κυβέρνηση, αποφάσισε να πουλήσει όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σε μια ομάδα πιστή στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαπραγματεύσεις του Dogan με την Demiroren Holding AS βασίζονται στην αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων των μέσων μαζικής ενημέρωσης ύψους 890 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που είναι μικρότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της επιχείρησης, όταν αυτή βρέθηκε στο ανώτατο σημείο της στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Αυτό ήταν πριν ο Dogan επιβαρυνθεί με πρόστιμα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξέλιξη που τον ανάγκασε να "ξεφορτωθεί" μερικά από τα μέσα του.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν την Hurriyet Gazetecilik ve Matbaacilik AS, η οποία έχει την ημερήσια εφημερίδα που όλοι γνωρίζουν ως Hurriyet, την Dogan Gazetecilik AS, η οποία κατέχει την καλύτερη εφημερίδα ταμπλόιντ ημερήσιας κυκλοφορίας, την Posta και την αθλητική καθημερινή Fanatik, Α, σύμφωνα με δήλωση προς το χρηματιστήριο, που είχε κάνει η Dogan Holding. Η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης D-Smart, το πρακτορείο ειδήσεων Dogan και η εταιρεία διανομής εφημερίδων Yaysat είναι επίσης μερικά από τα περιουσιακά στοιχεία που η εταιρεία έβγαλε προς πώληση.

Τεράστια πρόστιμα


Από τη στιγμή που αυτή η ομάδα μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας ήταν κυρίαρχη τόσο σε μερίδιο αγοράς όσο και σε επιρροή, ο Dogan δέχθηκε πρόστιμα ύψους 3,3 δισ. δολ. το 2009, μετά από το οποίο πώλησε μερικές εφημερίδες, έκλεισε άλλες και ρύθμισε την κάλυψη εν μέσω συχνών συγκρούσεων με τον Ερντογάν και το ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα. Το 2011, πώλησε δύο φιλελεύθερες εφημερίδες, τις Milliyet και Vatan στην DK Gazetecilik & Yayincilik AS, που ανήκει στις ομάδες Demiroren και Karacan, για 74 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ερντογάν αναφέρει ότι τα μέσα ενημέρωσης του Dogan αντιπροσωπεύουν την «παλιά Τουρκία». Ο όρος αναφέρεται στην τυπικά κοσμική ελίτ που κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας το 1923 μέχρι την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία το 2003.

Οι μετοχές της Dogan Holding, η οποία έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία στον τομέα των ακινήτων, της μεταποίησης και της ενέργειας, ανέβηκαν 19% στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη, άνοδος που συνιστά το μεγαλύτερο κέρδος της από το 2002. Οι μετοχές της Hurriyet αυξήθηκαν επίσης κατά 19%.

Ο Aydin Dogan, ο οποίος είναι κύριος των δίδυμων πύργων Trump στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης (σε οικογενειακή επιχείρηση ξεχωριστά από την Dogan Holding), άρχισε να εμπλέκεται περισσότερο στην πολιτική όταν ο Donald J. Trump, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πρόταση για απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στη χώρα.


Ο Ερντογάν ζήτησε να απομακρυνθεί το όνομα του μελλοντικού προέδρου από τα κτίρια, καλώντας τον Dogan να ζητήσει νομικές συμβουλές σχετικά με τις συμβατικές του υποχρεώσεις με τον όμιλο Trump.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template