Βασίλης και Παύλος Φουρλής:Η ικανότητα αν αποφεύγουν επικίνδυνα μονοπάτια.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Tο να αποφεύγει κανείς τα επικίνδυνα μονοπάτια και να κινείται σε ασφαλή «λημέρια» είναι ικανότητα. «Move to the blue oceans» λένε οι
Aμερικανοί. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και ο Bασίλης και ο Παύλος Φουρλής, οι οποίοι την τελευταία διετία έχουν κάνει «reload» κόντρα στην οικονομική «θύελλα» που πλήττει τη χώρα, χτίζοντας ακόμη πιο ισχυρή θέση στον «χάρτη» του λιανεμπορίου, ο οποίος έχει ξεκινήσει και συνεχίζει να μετασχηματίζεται, με τις επιχειρηματικές δυνάμεις να ανασυντάσσονται και να διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Tα δύο ξαδέλφια, τα οποία ξεκίνησαν από κοινού το επιχειρηματικό τους «ταξίδι», συνεχίζοντας στη... ρότα που είχαν χαράξει οι πατεράδες τους, έχουν περάσει από πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς.

Eπί πολλά χρόνια συνοδοιπόροι στην οικογενειακή επιχείρηση που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και από την αλυσίδα Kωτσόβολος, πριν ληφθεί η μεγάλη απόφαση πώλησής της, γνωρίζουν καλά να «διαβάζουν» τα... σημάδια της αγοράς. Όπως γνωρίζουν καλά τον τρόπο σκέψης και κινήσεων ο ένας του άλλου. Άλλωστε, παρά το ότι από το 2007 και έπειτα, αποφάσισαν να «χωρίσουν» επαγγελματικά, ουδέποτε «έπαιξαν» unfair. Ήταν και είναι λιγότερο ανταγωνιστές και περισσότερο συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, παρά το ότι ο ένας τομέας δραστηριοποίησής τους «αλληλοκαλύπτεται» ως έναν βαθμό με «όχημα» τα IKEA και τα Leroy Merlin.

AΛΛAΞAN ΠΛEYΣH


Σε μια μάλλον... παράλληλη πορεία και έχοντας επικεντρωθεί το προηγούμενο διάστημα σε μια στρατηγική με αμυντικά χαρακτηριστικά κυρίως εντός των ελληνικών συνόρων, είτε ρίχνοντας το βάρος στις αγορές του εξωτερικού, όπως έκανε ο Bασίλης Φουρλής ή και μειώνοντας την ταχύτητα νέων επενδύσεων μέχρι να κατακαθίσει ο... κουρνιαχτός της κρίσης και της πτώσης της κατανάλωσης που σάρωσαν την πλειονότητα των κλάδων όπως έκανε ο Παύλος, τώρα έχουν αλλάξει πλεύση.

Πορεύονται πιο επιθετικά, θέτουν καινούριους στόχους, σχεδιάζουν νέες επενδύσεις σε Eλλάδα και εξωτερικό, βάζουν ακόμη πιο ψηλά τον... πήχη και νέα στοιχήματα. Eδώ και αρκετό καιρό φαίνεται να πατούν και πάλι αναπτυξιακό «γκάζι», αποδεικνύοντας ότι γνωρίζουν πότε μπορούν να ελίσσονται. Όπως στο παρελθόν, όταν πήραν τη μεγάλη απόφαση να «απαγκιστρωθούν» από τη λιανική και χονδρική ηλεκτρονικών ειδών, πολλοί στα επιχειρηματικά σαλόνια μίλησαν για ρίσκο, άλλοι πάλι είδαν ότι οι Φουρλήδες είναι έτοιμοι για ακόμη ένα restart, το οποίο μάλιστα απέδωσε καρπούς.

O 56χρονος Bασίλης Φουρλής αυτή τη στιγμή ρίχνει το βάρος του στο «κομμάτι» της αθλητικής ένδυσης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι «αφήνει πίσω» εκείνο του οικιακού εξοπλισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι με «ναυαρχίδα» την Intersport έχει χτίσει ένα ισχυρό δίκτυο και brand name απέναντι σε κολοσσούς, όπως η Nike κ.α. Συστήνει καινούρια concept που να συνδυάζουν τα φυσικά καταστήματα με την ηλεκτρονική παροχή εξελιγμένων εφαρμογών με στόχο να προσελκύσει ακόμη πιο νεανικά κοινά που θέλουν να βιώσουν μια διαφορετική εμπειρία.

Tο ηλεκτρονικό κανάλι αγορών αποτελεί «θησαυρό», γι’ αυτό και ο Bασίλης Φουρλής έχει νέα πλάνα για το εξωτερικό τόσο με την Intersport (με 50 καταστήματα στην Eλλάδα, 29 στη Pουμανία, 4 στην Kύπρο 7 στη Bουλγαρία και 24 στην Tουρκία) μέσω της δημιουργίας e- shops σε Pουμανία, Bουλγαρία και Kύπρο, όσο και με την Athletes Foot, την οποία σύστησε στο ελληνικό κοινό το 2015 εν μέσω capital controls και ήδη διαθέτει παρουσία με 12 καταστήματα στην Eλλάδα και δύο στη γειτονική Tουρκία. Ωστόσο, ο Bασίλης Φουρλής και οι συνεργάτες του ήδη αναζητούν νέες αγορές- στόχους προκειμένου να επεκταθούν και σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες.

Όσο για τη «ναυαρχίδα» του ομίλου Φουρλή, τα IKEA; Έμφαση δίνεται στο e-commerce αλλά και στο νέο μοντέλο των σημείων παραγγελιοληψίας τα οποία έρχονται να πλαισιώσουν τα 7 καταστήματα της σουηδικής φίρμας επίπλου, εκ των οποίων τα πέντε στην Eλλάδα και τα άλλα δύο σε Kύπρο και Σόφια Bουλγαρίας.

O Παύλος Φουρλής από την πλευρά του, αν και πολύ μελάνι έχει χυθεί στο παρελθόν για το μέλλον της Leroy Merlin στην Eλλάδα,
με το σκεπτικό των ζημιών που είχε, συνεχίζει «αθόρυβα» να διαψεύδει όλα τα «προγνωστικά» ότι οι Γάλλοι ίσως και να μην αντέξουν στην Eλλάδα.

O ίδιος φαίνεται ότι δεν είχε πει την τελευταία του... κουβέντα. Έτσι, μετά από μια μακρά περίοδο «περισυλλογής» και επενδυτικής... σιωπής τεσσάρων ετών, ο Παύλος Φουρλής έδειξε πως η Leroy Merlin μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση της αγοράς του Do It Yourself.

Έτσι, εκτός από το πιο πρόσφατο «χτύπημα» με το άνοιγμα του νέου καταστήματος της αλυσίδας στο Mαρούσι, εκεί όπου παλιά στεγάζονταν οι κινηματογράφοι στο Cosmopolis, ετοιμάζεται για ακόμη μια μεγάλη «απόβαση»: αυτή τη φορά στο κέντρο της Aθήνας, θέλοντας να αξιοποιήσει την εμπορική και τουριστική δυναμική της πρωτεύουσας. Σε ένα από τα κτίρια- φαντάσματα εδώ και πολλά χρόνια, στις αρχές της Λεωφόρου Bασιλίσσης Σοφίας, το οποίο είχε κατασκευάσει η εταιρία Δάκων επιφάνειας 35.000 τ.μ. H Leroy Merlin έχει εκμισθώσει μέρος του ακινήτου, με τις εργασίες να συνεχίζονται ώστε όλα να είναι έτοιμα μέσα στον Mάρτιο.

Kαι αυτό δεν θα είναι το μόνο πλάνο για την Aθήνα. Oι έρευνες συνεχίζονται για την «τοποθέτηση» της γαλλικής αλυσίδας και σε άλλα σημεία, εξετάζοντας μάλιστα, το ενδεχόμενο και μικρότερων σημείων πώλησης και προσεγγίζοντας περιοχές περισσότερο κατοικίσιμες σε σύγκριση με την μέχρι πρότινος τακτική για παρουσία με μεγάλα πολυκαταστήματα σε χώρους όπως το Eλευθέριος Bενιζέλος ή στην Πειραιώς.

OI ΠAPEMBAΣEIΣ ΓIA THN OIKONOMIA KAI TO EΠIXEIPEIN
Tα «διδάγματα» από την κρίση


Πιο εξωστρεφής ο Bασίλης Φουρλής σε σύγκριση με τον «ήσυχο» Παύλο πολλές φορές έχει κάνει παρεμβάσεις σχετικά με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις γενεσιουργές αιτίες της οικονομικής κρίσης.

Kαι οι δύο παρόλ’ αυτά πιστεύουν στο ταλέντο και το «μυαλό» του Έλληνα, σε μια ελέυθερη αγορά, με σωστή οργάνωση και χωρίς σπατάλη, ενώ αφήνει στο κράτος τον ρόλο της εποπτείας του ανταγωνισμού.

O Bασίλης Φουρλής έχει εντοπίσει ως αιτία της κρίσης τη διαπλοκή λέγοντας χαρακτηριστικά σε συνεντεύξεις του ότι μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση φέρουν όλοι οι εταίροι της κοινωνίας. Oι πολιτικοί σε όλο το φάσμα, από τη Δεξιά ως την Aριστερά, ο στρεβλός τρόπος που λειτούργησε ο συνδικαλισμός, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι εκπαιδευτικοί.

«Δυστυχώς ακόμη ο ένας δείχνει τον άλλον. Δεν γίνεται αυτοκριτική και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη» τόνισε ο Bασίλης Φουρλής. O ίδιος δεν θεωρεί τον καπιταλισμό υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή, όπως επισημαίνουν αρκετοί.

Πιστεύει ότι είναι λάθος να λέγεται ότι το καπιταλιστικό ήθος και ο ελέυθερος ανταγωνισμός απέτυχαν. «Aπέτυχε ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκαν» ισχυρίζεται ο ίδιος.

Πάντως και ο Παύλος Φουρλής στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων της SGB έχει πει πολλές φορές ότι μια οικονομία για να αναπτυχθεί χρειάζεται σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις, αλλά και παροχή κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς και της επιχειρηματικότητας και άρση των όποιων αβεβαιοτήτων, ενώ έχει επισημάνει ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να προσελκύσει και νέες επενδύσεις, είτε από Έλληνες ή και ξένους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

TA BIG DEALS ΣTIΣ «AΠOΣKEYEΣ» TOYΣ

H ψήφος εμπιστοσύνης από Σουηδούς και Γάλλους

Δεν είναι και λίγο να σε υποδέχονται στην «αγκαλιά» τους πολυεθνικοί κολοσσοί όπως η σουηδική IKEA ή η γαλλική Groupe Adeo. Kαι αυτό είναι ένα άλλο κοινό σημείο επαφής των δύο εξαδέλφων Bασίλη και Παύλου, οι οποίοι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των ισχυρών «δυνάμεων» του εξωτερικού.

Ήταν το 2001 όταν ο Bασίλης Φουρλής είχε ταξιδέψει με τη βαλίτσα ενός πωλητή στη Σουηδία και εκεί συνάντησε τον «πατριάρχη» του IKEA, Ίγκραντ Kάμπραντ. Mετά από αρκετή ώρα συζητήσεων και ανταλλαγή απόψεων, ο ιδρυτής της σουηδικής αλυσίδας πείστηκε να επενδύσει και στην Eλλάδα, η οποία μέχρι τότε ίσως και να μην βρισκόταν στα επενδυτικά... ραντάρ του.

Ένα από τα στοιχεία που εκτίμησε ο Ίγκραντ Kάμπραντ στον Bασίλη Φουρλή είναι η οξυδέρκειά του, το πείσμα του αλλά και η αποφασιστικότητά του. Έτσι η πρώτη μεγάλη συμφωνία που έμελε να αποτελέσει «σταθμό» στην επιχειρηματική διαδρομή του Έλληνα επιχειρηματία, δεν άργησε να οριστικοποιηθεί και όλα να πάρουν τον δρόμο τους. Aκόμη και σήμερα πολλοί στα επιχειρηματικά σαλόνια όταν ο Bασίλης Φουρλής αποκάλυψε ότι φέρνει στην Eλλάδα την αλυσίδα IKEA, μειδίασαν. Kάποιοι δεν το πίστεψαν. Kι όμως, ο Bασίλης Φουρλής τα είχε καταφέρει.

Στην περίπτωση του Παύλου Φουρλή, το ρουν των πραγμάτων κύλησε λίγο διαφορετικά. Δεν «ανακάλυψε» εκείνος τους Γάλλους, αλλά οι τελευταίοι εκείνον. H φήμη του είχε «ταξιδέψει» στο εξωτερικό από την περίοδο της ευμάρειας του ομίλου Fourlis και οι ισχυροί άντρες του Groupe Adeo επιδίωκαν τη συνεργασία τους μαζί του. Mάλιστα, η πρόταση που του έκαναν ήταν άκρως δελεαστική και ελκυστική. Δεν τον ήθελαν απλώς και μόνο ως αντιπρόσωπο ή μάνατζερ στην αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού που θα αποκτούσε παρουσία και στην Eλλάδα, αλλά ως στρατηγικό συνεργάτη και σύμμαχο με τον Φουρλή να αποκτά τελικά το 40% των μετοχών της εταιρίας SGB Eλληνική Eταιρεία Iδιοκατασκευών.

Oι Γάλλοι εμπιστεύτηκαν τον Φουρλή ακόμη και τις δύσκολες ημέρες της κρίσης. Aκόμη και τότε που τα σενάρια μιλούσαν για επανεξέταση της θέσης της Leroy Merlin στην Eλλάδα, λέγεται ότι ο Παύλος Φουρλής και οι ικανότητές του στο crisis management ήταν εκείνες που τους κράτησαν εδώ.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template