Πράσινο φως απο ESM-Αύριο παίρνουμε 5,7 δις-Που θα πάνε...

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Τη συνολική δόση ύψους 6,7 δισ. για την Ελλάδα ενέκρινε το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Εξ αυτών η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα
5,7 δισ ευρώ αύριο στον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί στην ΤτΕ ενώ το υπόλοιπο 1 δισ ευρώ θα εκταμιευθεί μετά την 1η Μαϊου και αφού το ΔΣ κρίνει εκ νέου την περαιτέρω πρόοδο που ζητείται από την Ελλάδα στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη βελτίωση του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Από τα 5,7 δισ ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τουΔημοσίου σε ιδιώτες.
Επομένως το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ το οποίο προγραμματίζεται να δοθεί επίσης για ληξιπρόθεσμα τον Μάιο, αφού πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο σημειώνει ότι η απόφαση ακολουθεί την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και την έγκριση που συμπληρωματικού MoU. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την πληρωμή χρέους, ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας.

Με αφορμή τις εξελίξεις ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την ολοκλήρωση εκτεταμένου σετ μεταρρυθμίσεων. Περιλαμβάνουν σημαντικούς τομείς στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, την συλλογή δημοσίων εσόδων, τη φορολογική πολιτική και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση».

Μετά την σημερινή έγκριση η χρηματοδοτική στήριξη από τον ESM φτάνει τα 45,9 δισ. ευρώ από το σύνολο του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ (απομένουν δηλαδή 40,1 δισ. ευρώ). Από κοινού με τον EFSF έχουν διατεθεί συνολικά 187,77 δισ. ευρώ στην χώρα, μετατρέποντας τα δυο Ταμεία στον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

Στη συνάντηση εγκρίθηκε επίσης τροπολογία στο FFA που θα προσθέσει το Υπερταμείο ως μέρος της συμφωνίας. Περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αναφορικά με το Υπερταμείο που ως γνωστόν είναι ο ιδιοκτήτης και ελέγχει κρίσιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία με στόχο να αυξήσει την αξία τους αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών. Το οικονομικό του αποτέλεσμα θα συμβάλει στην μείωση του ελληνικού χρέους και τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Χαιρετίζει ο Σεντένο

«Καλά νέα» χαρακτήρισε την απόφαση ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Με μήνυμα του στο twitter αναφέρει: «Καλωσορίζω την απόφαση του ΔΣ του ESM για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 6,7 δισ ευρώ στην Ελλάδα. Ενα μεγάλο μέρος των Κεφαλαίων θα διοχετευτεί στην ελληνική οικονομία και θα τη βοηθήσει να χτίσει το κεφαλαιακό της μαξιλάρι. Αυτά είναι καλά νέα».

centenoTweet
Nτομπρόβσκις: Ένδειξη εμπιστοσύνης η εκταμίευση

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Πρόκειται για ακόμη μία θετική ένδειξη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Οδεύουμε πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο, χωρίς επιστροφή» έγραψε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο λογαριασμό του στο Twitter.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντάς το «άλλο ένα βήμα προς το μονοπάτι της ανάκαμψης».



Το «ολιστικό πλάνο ανάπτυξης»


Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά προετοιμάζει το μεσοπρόθεσμο «ολιστικό πλάνο ανάπτυξης» της οικονομίας, το οποίο συνδέεται με την τέταρτη αξιολόγηση και αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, στις 27 Απριλίου. Μια πρώτη εικόνα του μεσοπρόθεσμου θα πάρει το Εuroworking Group στην αντίστοιχη συνεδρίασή του στις 11 Απριλίου.

Παράλληλα, εντός του Απριλίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο πρώτος κύκλος τεχνικής συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία και θα κρίνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας χθες από το Βερολίνο, συνέδεσε ξανά το παρελθόν με το παρόν, απολογούμενη αυτή τη φορά για το γεγονός ότι το Ταμείο μετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα το 2010 χωρίς πρώτα να έχει επιβάλει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όπως επέβαλαν οι κανονισμοί του.

Στο σημείο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που συντάσσει το ΔΝΤ είναι βάσει της δικής του τεχνογνωσίας και βάσει των δικών του παραδοχών. «Είμαστε από τους λίγους ειδικούς στην παροχή ανεξάρτητων αναλύσεων βιωσιμότητας του χρέους (…) Θα πω ότι εάν πάτε πίσω και κοιτάξετε τι προβλέψεις που έχουμε κάνει σε γενικές γραμμές έχουμε πέσει μέσα στις υποθέσεις μας και αυτές επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε, απαντώντας εμμέσως έτσι σε όσους επικρίνουν το ΔΝΤ για την υιοθέτηση αυστηρών παραδοχών στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στη βάση αυτή είπε πως το ΔΝΤ προφυλάσσει πλέον την ανεξαρτησία του και δεν δέχεται πολιτικές παρεμβάσεις. «Είμαστε ο αγγελιοφόρος της άβολης αλήθειας», είπε σχετικά. πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template