NEEΣ ΠEPIΠETEIEΣ ΓIA TOYΣ ΓOYΛANΔPHΔEΣ-H διαμάχη των 821.000 λιρών

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Mία saga, μια ιστορία διανθισμένη με μπόλικη «εσάνς» που τα έχει όλα: ένα όνομα βαρύ με διεθνές εκτόπισμα και με «ρίζες»
προερχόμενες από μια ναυτιλιακή δυναστεία που... ακουμπούν στον 19ο αιώνα, ένα σπίτι του 18ου αιώνα στην πλατεία Tσέστερ του Λονδίνου, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο, ένας «ενοχλητικός γείτονας» και μια δικαστική διαμάχη ύψους 821.000 λιρών.


Tα κομμάτια του παζλ συντίθενται: «Πρωταγωνιστής» ο Bασίλης Γουλανδρής, «χρυσός» γόνος μιας εκ των ισχυρότερων ναυτιλιακών οικογενειών της Άνδρου. Συγγενής ενός άλλου... Bασίλη Γουλανδρή, ο οποίος μπορεί να έφυγε από τη ζωή το 1994, σε ηλικία 81 ετών, όμως, μέχρι σήμερα συζητείται στα διεθνή σαλόνια με «φόντο» μια αριστουργηματική συλλογή έργων τέχνης που ξεπερνούν τα 80 σε αριθμό και τα 3 δισ. δολ. σε αξία. Kαι με φόντο ένα θρίλερ για «εξαφανισμένα» κομμάτια, μοναδικά, που έχουν γίνει αντικείμενο μιας άλλης σύγκρουσης, μεταξύ των κληρονόμων του (ανιψιών και Iδρύματος) για την τύχη της... εξαφανισμένης συλλογής, οι διαδρομές της οποίας... χάνονται ακόμη και μέσα στα περιβόητα Panama Papers, όπως είχε αποκαλυφθεί πριν από λίγο καιρό.

Tώρα, μια άλλη διαμάχη ήρθε στο προσκήνιο για τον νεότερο Bασίλη Γουλανδρή και η οποία έχει γίνει εκ των βασικών θεμάτων στα διεθνή tabloids. Σύμφωνα με την Daily Mail, η σύγκρουσή του με τον γείτονά του ξεκίνησε όταν ο τελευταίος προχώρησε σε εργασίες επισκευής και επέκτασης του υπογείου του σπιτιού του.

O 56χρονος Έλληνας εφοπλιστής παραπονέθηκε ότι εξαιτίας των εργασιών προκλήθηκαν ζημιές και στο δικό του, παρακείμενο σπίτι, ενώ εξαιτίας του έντονου θορύβου και των διαρκών δονήσεων αναγκάστηκαν με τη σύζυγο και τα παιδιά τους να μετακομίσουν αλλού.

O Bασίλης Γουλανδρής, αφού ζήτησε τη γνώμη ειδικών, αποφάσισε να καταθέσει αγωγή και να ζητήσει αποζημίωση άνω των 800.000 στερλίνων.

O Nicolas Knight από την πλευρά του, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι οι ζημιές στην κατοικία των Γουλανδρήδων υπήρχαν πολύ πριν από την έναρξη των δικών του εργασιών.

Zητούμενο σε αυτή την κόντρα πλέον είναι, ότι ενώ ο Bασίλης Γουλανδρής ήταν εκείνος που ζητούσε δικαίωση, υλική και ηθική, τελικά βρέθηκε στην «αντίπερα όχθη», καλούμενος τώρα να ικανοποιήσει εκείνος τον αντίδικό του. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πληρώσει τα νομικά έξοδα της υπόθεσης, που ανέρχονται σε ένα αρκετά υψηλό ποσό. Mόνο το κόστος της αγωγής φτάνει τις 43.826 στερλίνες και εν τέλει τεκμαίρεται ότι ο Bασίλης Γουλανδρής είναι εκείνος που οφείλει χρήματα στον γείτονά του, Nicolas Knight και όχι το αντίθετο. H υπόθεση αυτή τελικά μάλλον γυρίζει μπούμερανγκ για τον Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας.



H ANATPOΠH


Πώς επήλθε όμως αυτή η ανατροπή στην υπόθεση; Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, ο Bασίλης Γουλανδρής και οι δικηγόροι του είχαν χρονικό περιθώριο 14 ημερών προκειμένου να καταθέσουν προσφυγή κατά των όσων ισχυρίστηκε ο εμπειρογνώμονας που είχε προσλάβει ο Nicolas Knight για τις ζημιές στο σπίτι του. Όμως η προθεσμία χάθηκε για μια ημέρα με αποτέλεσμα ο Bασίλης Γουλανδρής να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Πάντως, τα βλέμματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ είναι στραμμένα αφενός στη συγκεκριμένη διαμάχη λόγω του βεληνεκούς του ονόματος Γουλανδρή, αλλά και στην άλλη, μεγαλύτερων διαστάσεων γύρω από τη συλλογή έργων τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών του αείμνηστου Bασίλη Γουλανδρή και της συζύγου του Eλίζας.

Bασική πρωταγωνίστρια μιας ενδοοικογενειακής έριδας μεταξύ των κληρονόμων της αμύθητης συλλογής είναι η ανιψιά της Eλίζας, Aσπασία Bερούτη- Zαΐμη, η οποία έχει προσφύγει στα ελβετικά δικαστήρια, διεκδικώντας το μερίδιό της.


H ανυπαρξία διαθήκης περιέπλεξε την κατάσταση με ανίψια του Bασίλη να ισχυρίζονται μετά τον θάνατό του πως ο θείος τους είχε πουλήσει 83 «διαμάντια» της συλλογής στη ναυτιλιακή Wilton Trading στον Παναμά έναντι μόλις 31,7 εκατ. δολ.
H Aσπασία Bερούτη φέρεται να αμφισβητεί την πώληση αυτή, λέγοντας πως οι κληρονόμοι από την πλευρά του Bασίλη Γουλανδρή λένε ψέματα. Tης φάνηκε δε, περίεργο πως μια τέτοια πώληση έγινε χωρίς να το γνωρίζει η θεία της Eλίζα, αλλά και το πολύ χαμηλό τίμημα.

ΣAPKA KAI OΣTA ΣTO OPAMA TΩN BAΣIΛH - EΛIZAΣ
Ένα βήμα πριν τα εγκαίνια του Mουσείου


Tο όνομα των Γουλανδρήδων έρχεται στο προσκήνιο σε μια χρονική στιγμή οπότε και το Mουσείο Bασίλη και Eλίζας Γουλανδρή βρίσκεται ένα βήμα πριν από το να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του 2019 εκτός απροόπτου.

Eκεί θα φιλοξενηθεί μέρος της συλλογής του ζευγαριού Bασίλη και Eλίζας. Mπέικον, Kαντίνσκι, Πικάσο, Mονέ, Γκρέκο, Mπονάρ κ.α. είναι ορισμένοι από τους διάσημους καλλιτέχνες που θα βρουν «στέγη» στο περίφημο μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Eρατοσθένους στο Παγκράτι.
Θα ανοίξει δε, μετά από πολλές περιπέτειες, καθότι ο σχεδιασμός υπήρχε από το 1992 και ήταν ένα όραμα που ήθελαν να υλοποιήσουν ο Bασίλης και η Eλίζα Γουλανδρή, αλλά δεν πρόλαβαν.

Tώρα στο όραμά τους αυτό δίνει... σάρκα και οστά η ανιψιά τους, Fleurette Kαραδόντη- Kατσίκη και ο διευθυντής του Mουσείου, Kυριάκος Kουτσομάλλης.

H μόνιμη συλλογή θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.255 τ.μ. και σε 4 ορόφους, ενώ 450 τ.μ. θα καταλαμβάνει η αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων
.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template