H ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Tα capital controls και η παγίδα στους χρήστες Airbnb

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Ο κύβος ερρίφθη και αποφασίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών η αύξηση του επιτρεπόμενου ποσού ανάληψης μετρητών από τα 2.300 στα
5.000 ευρώ στο πλαίσιο περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls.

Πρόκειται για τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών ανά φυσικό πρόσωπο και ανά λογαριασμό, ενώ το όριο των 5.000 ευρώ αφορά και στα μετρητά που θα μπορεί να βγάζει φυσικό πρόσωπο στο εξωτερικό.

Γράφει η Gillian Rothschild

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει στο λογαριασμό του το ποσό αυτό, το πρόβλημα είναι ότι η Εφορία θα προλάβει να βάλει χέρι στην τσέπη του.

Ειδικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μερικά κρίσιμα ραντεβού με το Δημόσιο, από τα οποία εξαρτάται αν θα υποστούν πρόστιμα ή θα κληθούν να πληρώσουν φόρους, ακόμη και για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει.

Kαταρχάς, όλοι υποχρεούνται ως τις 30 Ιουνίου, με πιθανή παράταση μερικών εβδομάδων, να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το εισόδημα από μισθώματα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστές 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Για εισόδημα έως 12.000 ο συντελεστής είναι 15%, για το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ο συντελεστής είναι 35% και για εισόδημα από 35.001 και άνω ο συντελεστής είναι 45%


Εντός του Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και φέτος μια ακόμη δόση έως τον Ιανουάριο 2019. Για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ υπάρχει σε εκκρεμότητα ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα οι οποίες θα είναι ευθυγραμμισμένες, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, με τις εμπορικές αξίες. Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ αλλά ακόμη 20 φόρους, όπως το τεκμήριο κατοικίας, το τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τους φόρους μεταβίβασης, γονικής παροχής ακινήτου και κληρονομιάς, μεταξύ άλλων.

Για να μην φορολογηθούν για μισθώματα που δεν εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2017 θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν εκδώσει εναντίον του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Στη συνέχεια με τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα οφείλουν να επισκεφθούν την εφορία και να ζητήσουν να τους “ξεκλειδώσουν” τον σχετικό κωδικό της φορολογικής δήλωσης για το συγκεκριμένο ποσό ενοικίων που δεν εισέπραξαν. Αν δεν γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία τότε ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να δηλώσει το σύνολο των δεδουλευμένων μισθωμάτων και να φορολογηθεί για αυτά κανονικά. Η αίτηση για το ξεκλείδωμα των κωδικών μπορεί να υποβληθεί έως και την τελευταία ημέρα πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κάνουν χρήση, για παράδειγμα, Airbnb, θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο ιδιοκτητών – εκμεταλλευτών βραχυχρόνιας εκμίσθωσης κατοικιών μέσω των λεγόμενων διαδικτυακών πλατφορμών διαμοιρασμού.


Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει στο taxisnet εντός του Ιουνίου και σε αυτήν θα πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά όσοι έχουν εισόδημα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η μη εγγραφή στο Μητρώο συνεπάγεται την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ ενώ το εισόδημα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων φορολογείται κανονικά ως εισόδημα από ακίνητα με την κλίμακα που ισχύει για το εισόδημα από απλές μισθώσεις ακινήτων, δηλαδή με συντελεστές από 15% έως 45%.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template