ΕKTΑΚΤΩΣ- Στην Αθήνα Λαγκάρντ-Τόμσεν για νέο Μνημόνιο;

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ετοιμάσου για νέο μνημόνιο! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το ΔΝΤ στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς γίνεται απαγορευτικός ο δανεισμός από τις αγορές ενώ 200 δις
ευρώ κόκκινα δάνεια απειλούν εκ νέου τα θεμέλια των συστημικών τραπεζών

Η Μέρκελ και η ΕΚΤ αδυνατούν να καμουφλάρουν περαιτέρω την παπατζίδικη έξοδο του χρεοκοπημένου κράτους-μπατίρη ενώ η τοποθέτηση του δικηγόρου των αναρχικών -σύμφωνα με τους FT- στο υπουργείο Δικαιοσύνης απογοητεύει τους όποιους ξένους επενδυτές

Προφανώς σύμφωνα με τον Δραγασάκη δεν τους χρειαζόμαστε μια και θα αναλάβει το μεγάλο κατσιαπλάδικο κράτος τον ρόλο του επενδυτή. Στο μεταξύ, πληροφορίες της τελευταίας στιγμής κάνουν λόγο για έκτακτη επίσκεψη Λαγκάρντ και Τόμσεν στην Αθήνα καθώς η έξοδος στις αγορές δείχνει πλέον πήδημα στο κενό. 

Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ του Capital:

“Στοπ” στα σχέδια της κυβέρνησης να δοκιμάσει τις δυνάμεις στις αγορές, μετά τη λήξη της εποχής των μνημονίων, βάζουν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται σήμερα πάνω από τα επίπεδα του 4,60%. Μάλιστα, η τάση είναι ανοδική, επαναφέροντας στην επενδυτική ορατότητα το όριο του 5%.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που βρισκόταν όταν συμφωνήθηκε το τελευταίο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για το πόσο η χώρα μπορεί να αποδεσμευτεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ως μία καλή ευκαιρία τοποθέτησης. 

Διότι αυτό που φρόντισαν οι αγορές να “υπενθυμίσουν” στην Ελλάδα μετά την έξοδο της από τα μνημόνια είναι ότι δεν αποτελεί επ’ουδενί επενδυτική επιλογή, την ώρα που οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε κρίση.

Έτσι, η πραγματικά μεγάλη πρόκληση που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι το γεγονός ότι θα επιστρέψει στις αγορές και θα δανειστεί με πολύ υψηλότερα επιτόκια. Και με την απόδοση του δεκαετούς στο 4,62% σήμερα, τα επίπεδα δεν είναι ικανά για να οδηγήσουν τον ΟΔΔΗΧ να κάνει οποιαδήποτε έκδοση. Επίσης, η απόδοση του 5ετούς κινείται στο 3,68%, αυξημένη κατά 4,1% σε σχέση με χθες.

Η εικόνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μόλις λίγες ώρες μετά τη δήλωση του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benot Coeuré, ο οποίος σύστησε στην Ελλάδα υπομονή και σύνεση κατά την αξιολόγηση της πρόσβασης στις αγορές. 
Τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρέμειναν υψηλές και ευμετάβλητες, αντιδρώντας στις διεθνείς και ευρωπαϊκές πιέσεις ακόμη και μετά την έγκριση μέτρων για το χρέος από το Eurogroup τον Ιούνιο και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Ίσως το σημαντικότερο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις, ανέφερε ο Coeuré.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template