Οι μικρές «ΔΕΗ» φεύγουν από την αγορά

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Της Μαριάννας Τζάννε

Πίσω από τα εντυπωσιακά και καλοπληρωμένα τηλεοπτικά σποτ των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής

ενέργειας, την μάχη μεριδίων και την πρόκληση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, κρύβεται ένας αγώνας επιβίωσης, που αρχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για έξοδο από την αγορά μικρότερων εταιρειών του κλάδου.

Η όξυνση του ανταγωνισμού σε συνδυασμό με τον αργό βηματισμό της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το δυσθεώρητο κόστος απόκτησης νέων πελατών και την δυσκολία των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) να υπηρετήσουν το σκοπό τους, επισπεύδουν τις διεργασίες στον κλάδο και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας που πνίγουν, τους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας του retail.

Ήδη, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), τον Αύγουστο, η ΔΕΗ ανέβασε το μερίδιό της στην αγορά σε 81,3% (από 80,8% τον Ιούλιο) ενώ πέντε ιδιώτες προμηθευτές εμφανίζουν την μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά. Στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται, η Ήρων με μερίδιο 4,24%, η Protergia με 4,08%, η ELPEDISON με 2,96%, η WATT+VOLT με 1,59% και η Volterra με 1,27%.

Αν και η επιχείρηση διάσωσης έχει ξεκινήσει, με δέλεαρ για τους ισχυρούς του κλάδου το πελατολόγιο, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Ήδη, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ κορυφαίου προμηθευτή ενέργειας με μικρότερη εταιρεία, που εμφανίζεται αποφασισμένη να απομακρυνθεί από την λιανική, έχουν κολλήσει.
Ο λόγος δεν είναι η αλλαγή σχεδιασμών αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ομαλά η έξοδος της εταιρείας από την αγορά. Η συγκεκριμένη εταιρεία, αριθμεί πάνω από 10.000 πελάτες, τους οποίους καλείται να ενημερώσει ότι το επόμενο διάστημα θα μεταβιβαστούν σε άλλη εταιρεία!

Αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις του μεγάλου σκανδάλου «Energa-Hellas Power» στους καταναλωτές που έχει κλονίσει την αξιοπιστία των εναλλακτικών παρόχων, αλλά και τις παρενέργειες που προκάλεσε πρόσφατα η παρακράτηση οφειλών της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ, η ιδέα ότι κάποιος προμηθευτής εγκαταλείπει την αγορά, ενισχύει το αίσθημα της καχυποψίας.
«Ψάχνουμε τον καλύτερο δυνατό και νομικά αποδεκτά τρόπο, με τον οποίο θα εξαγοράσουμε την πελατειακή βάση της εταιρείας» αποκαλύπτει αρμόδια πηγή, που βρίσκεται πολύ κοντά στην συμφωνία, η οποία προβλέπει καθαρά και μόνο την αγορά του πελατολογίου, με τίμημα από 50 έως 70 ευρώ ανά πελάτη. Επειδή κάτι αντίστοιχο δεν έχει ξαναγίνει, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι πτυχές της συμφωνίας όπως για παράδειγμα αν απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή άλλες αρχές.

«Οι έξυπνοι φεύγουν όσο είναι ακόμη νωρίς από την αγορά. Μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια δεν θα μείνουν παραπάνω από 4 ή 5 εταιρείες. Από αυτές άλλες θα κλείσουν και άλλες θα εξαγοραστούν», εξηγεί στέλεχος εταιρείας του κλάδου και υποστηρίζει ότι το κυριότερο πρόβλημα, πέρα από τις υφιστάμενες συνθήκες είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον.
Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες αποτέλεσαν ένα εργαλείο διαχείρισης ρίσκου, θα περιοριστούν με στόχο να καταργηθούν όταν ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τότε τις δημοπρασίες θα τις αντικαταστήσει το χρηματιστήριο ενέργειας και τα νέα εργαλεία (future, option, προθεσμιακά κ.α.).

«Μέχρι τώρα αγόραζες σε μία τιμή, πούλαγες σε μια άλλη και έβαζες και ένα premium πάνω στην τιμή σου ανάλογα με τα overheads (έξοδα) και τις προβλέψεις των κερδών σου. Αυτό στο νέο περιβάλλον θα εξαφανιστεί. Επομένως θα μπούμε σε μια νέα αγορά που δεν θα ξέρει κανείς τι γίνεται και θα περιμένουμε να δούμε ποιος θα δώσει ρευστότητα ώστε οι πάροχοι να μπορούν να προμηθευτούν την μελλοντική ενέργειά τους» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Ήρων κ. Γιώργος Κούβαρης και συνεχίζει: «Εάν φύγει το 50% από την ΔΕΗ, δηλαδή περίπου 20 τεραβατώρες, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος θα δώσει την ρευστότητα στην αγορά ώστε οι άλλοι προμηθευτές να αγοράσουν αυτές τις ποσότητες σε προθεσμιακή βάση και να μην εξαρτώνται από τα ανεβοκατεβάσματα της αγοράς».

Το έμπειρο στέλεχος της αγοράς, υποστηρίζει ότι ένα επιπλέον βαρίδι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα τιμολόγια της ΔΕΗ στην υψηλή τάση, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και συνεχίζουν να καλλιεργούν ένα είδος άβατου στην συγκεκριμένη αγορά.

Το πείραμα των ΝΟΜΕ

Η φιλοσοφία των ΝΟΜΕ, που ήρθαν ως εναλλακτικό σχέδιο στην πώληση της μικρής ΔΕΗ, ήταν να ευνοήσουν το άνοιγμα του ανταγωνισμού, προσφέροντας φθηνότερη ενέργεια στους ιδιώτες προμηθευτές, με στόχο να δημιουργήσουν ανταγωνιστικότερα τιμολόγια και να προσελκύσουν μεγαλύτερο κομμάτι από το πελατολόγιο της ΔΕΗ.

Με αυτή την προοπτική, ο κλάδος της ενέργειας απέκτησε ένα ελκυστικό περιτύλιγμα, που ήταν και ο κινητήριος μοχλός για πλήθος εταιρειών και επιχειρηματιών από ετερόκλητους κλάδους. Έτσι τα τελευταία χρόνια είδαμε να διεισδύουν στην αγορά από παραδοσιακοί ξενοδόχοι και παραγωγοί μανιταριών, μέχρι εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, επενδυτές αθλητικών ομάδων, ακόμη και τηλεπικοινωνιακοί και ταχυδρομικοί πάροχοι όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ. Αυτοί θα είναι και από τους πρώτους που θα φύγουν και δεν είναι τυχαίο όσοι αποχωρούν από την λιανική, επιδιώκουν να διατηρήσουν μόνο την δραστηριότητα στο trading.

Η πραγματικότητα απέδειξε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από την θεωρεία στην πράξη, καθώς το μοντέλο των ΝΟΜΕ, με βάση και σχετική έρευνα της ΡΑΕ χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο κερδοσκοπίας. Μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας διατέθηκε για εξαγωγές κυρίως από τους μικρότερους παίκτες της αγοράς για να βγουν τα «σπασμένα» από την προμήθεια και έτσι ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να στέκεται σε γυάλινα πόδια.

Την ίδια στιγμή, οι υψηλές τιμές στην χονδρική του ρεύματος και η εκτίναξη του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων, πιέζουν τα περιθώρια κέρδους των ενεργειακών επιχειρήσεων και ανοίγουν το δρόμο για ανατιμήσεις τιμολογίων, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Στην αγορά ήδη έχουν αρχίσει οι γκρίνιες από καταναλωτές για ενεργοποίηση από πλευράς των προμηθευτών της ρήτρας οριακής τιμής συστήματος, λόγω της ανόδου των τιμών στην χονδρεμπορική.
Η ρήτρα ΟΤΣ όπως αναφέρεται στις συμβάσεις ρεύματος είναι μια μορφή άμυνας των παρόχων για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, μετακυλίοντας μέρος του κινδύνου από την αύξηση του κόστους στους πελάτες τους.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, για τους προμηθευτές ενέργειας, η επικείμενη δημοπρασία ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ), κατά την οποία θα διατεθούν 683 MWh, φαντάζει μία μεγάλη διέξοδο, αν και πολλοί σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι οι τιμές στο τέλος της μέρας θα είναι και πάλι πολύ υψηλές.

«Οι τιμές των ΝΟΜΕ δεν εξαρτώνται από την ζήτηση και την προσφορά της Ελλάδας αλλά από την τιμή στις περιφερειακές αγορές των Βαλκανίων. Ανεβαίνει εκεί η τιμή, ανεβαίνουν και οι τιμές του ΝΟΜΕ και μπορείς εύκολα να βρεθείς να αγοράζεις στην επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ πολύ υψηλότερα από την τιμή που πουλάς σήμερα στην αγορά», επισημαίνει ο κ. Κούβαρης.  


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template