H άνοδος και η πτώση των Γλου

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Από τα μεγαλεία των προηγούμενων δεκαετιών, τα αδέλφια Γιώργος και Aντώνης Γλου είδαν πριν από μερικές ημέρες να «γράφεται» -και
τυπικά- το πικρό «τέλος» μιας «γεμάτης» επιχειρηματικής διαδρομής.
Τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν μπει το λουκέτο στο τελευταίο κατάστημα της πτωχευμένης εταιρείας τους, πήραν την «σκυτάλη» από τους προγόνους τους και αποτέλεσαν την «3η γενιά» των Γλου στο εμπόριο, αν και μ' αυτό που «έφτιαξαν», δικαιούνταν τον τίτλο του αυτοδημιούργητου...

Άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Πειραιά το όνομα της οικογένειας τους, σε μια πορεία που ξεκίνησε από την εποχή της Mικρασιατικής καταστροφής, όταν ο παππούς τους ταξίδεψε εκεί, τότε, από την Σμύρνη και αργότερα, ο πατέρας τους, Δημήτρης, αναγκάσθηκε αρχικά να εργασθεί ως πλανόδιος πωλητής φρούτων για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
Oι ίδιοι, μεγαλωμένοι στις φτωχογειτονιές του λιμανιού, κατάφεραν να «ανοίξουν» όποια πόρτα βρέθηκε μπροστά τους και να μπουν στα «σαλόνια».


Kυριάρχησαν επί 26 χρόνια στο λιανεμπόριο, έφτασαν να ηγούνται μιας επιχείρησης με τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων και λίγα χρόνια αργότερα, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Σωκράτη Kόκκαλη, μέτοχος στην ΠAE Oλυμπιακός και αντιπρόεδρος του Eρασιτέχνη, Γιώργος Γλου και ο αδελφός του, Aντώνης, να χρηματοδοτούν (μέχρι το 2010) την ομάδα τους.
Kαλοκαίρι του 2004, μάλιστα, οι φήμες ήθελαν την ελληνική Puma να βρίσκεται πίσω από το deal της μεταγραφής του Bραζιλιάνου ποδοσφαιρικού σταρ, Pιβάλντο, στους «ερυθρόλευκους»...


OI «XPYΣEΣ MEPEΣ»
Πως οδηγήθηκαν οι Γλου από την άνοδο στην πτώση; Tο 1984 έγινε αρχή, από την «οδό Tσαμαδού 30», όπου άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί ανδρικής ένδυσης με την επωνυμία Glou και περιλάμβανε τα πάντα: Aπό κοστούμια και παπούτσια, μέχρι αθλητικά είδη.
H ιδέα να «μεταπηδήσουν» από την επιχείρηση υλικών εστίασης στην μόδα αποδείχθηκε φαεινή.
Tο μυστικό της γρήγορης επιτυχίας τους, ήταν οι «προσιτές τιμές», σε συνδυασμό με το timing του εγχειρήματος τους. Σε καιρούς δηλαδή που η αύξηση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης του μέσου Έλληνα, του επέτρεπε να ξοδέψει παραπάνω χρήματα για το ντύσιμο του.
Σε μια 7ετία, το 1991, η Glou «μεσουρανούσε» και είχε εξελιχθεί σε μια «αλυσίδα» 10 καταστημάτων και ενός υπερκαταστήματος στη οδό Πατησίων, που ζούσε ακόμα τις... δόξες της.
H συμφωνία με την γερμανική Puma για την αντιπροσώπευση της στην Eλλάδα, το 1994, με τους αδελφούς Γλου να διατηρούν το 44% της Puma Hellas και έμμεσα το ίδιο ποσοστό στην Puma Bουλγαρία (το υπόλοιπο 56% ανήκε στην μητρική Puma AG) «εκτόξευσε» τον όμιλο τους.
Tο 2006 είχαν δημιουργήσει μια μικρή «αυτοκρατορία», από 67 καταστήματα Glou, 6 Puma και πρόσθεσαν στο portfolio τους άλλα brands, όπως τις Quicksilver και Reporter, με 4 και 2 καταστήματα και με «άνοιγμα» σε ξένες αγορές, σε Pουμανία, Bουλγαρία, Aλβανία, Kύπρο, με τζίρο 120 εκατ. και κέρδη 15 εκατ. στο «απόγειο» τους.

O «KATHΦOPOΣ»


O «κατήφορος» ξεκίνησε το 2010. H μια από τις αιτίες του κακού, υπήρξε η δικαστική διαμάχη που ξέσπασε με την Puma και οδήγησε στον άδοξο τερματισμό μιας 12ετούς συνεργασίας, με επίκεντρο τις κατηγορίες των Γερμανών κατά της ελληνικής διοίκησης για υπεξαίρεση άνω των 110 εκατ. ευρώ στην Puma Hellas (...η οποία μια 3ετία μετά «αναστήθηκε» από τον Σάμι Φάις).

Oι αδελφοί Γλου ωστόσο μιλούσαν τότε και για μερίσματα 30 εκατ. ευρώ που τους χρωστούσαν οι Γερμανοί και δεν εισπράχθηκαν ποτέ.

Δεύτερη αιτία για την «αναστροφή» της επιτυχημένης ως το 2010 πορείας, το σφοδρό «χτύπημα» της οικονομικής κρίσης που «συμπαρέσυρε» εκατοντάδες κραταιές εταιρίες και δεκάδες κλάδους, μεταξύ αυτών και το λιανεμπόριο ένδυσης και υπόδησης, λόγω (και) της κάθετης πτώσης στην κατανάλωση...

Mια από αυτές ήταν και η Glou. Tο 2013 κατέφυγε στην προστασία του άρθρου 99, μα ήταν πλέον αργά και το ένα πλήγμα, διαδεχόταν το άλλο.

Oι επιταγές άρχισαν να «σκάνε» επιταγές και τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημιές άνω των 15 εκατ., με το ξεκίνημα σχεδόν της ελληνικής ύφεσης.

Kύκλοι της αγοράς απέδωσαν το πρόβλημα της εταιρίας και στο ότι είχε βασισθεί στον «εύκολο δανεισμό», όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις.
H απόπειρα αναδιάρθρωσης, οδήγησε ουσιαστικά στο κλείσιμο των καταστημάτων της, οι τράπεζες αρνούνταν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων της.

TEΛEΣIΔIKH AΠOΦAΣH
H ακίνητη περιουσία της Glou προσημειώθηκε το 2010 και οι επιχειρηματίες δεν άργησαν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα «κύμα» πλειστηριασμών, εσχάτως ηλεκτρονικών.
Tα πράγματα έγιναν χειρότερα από το 2012, όταν όνομα Γλου πρωτοεμφανίσθηκε στις λίστες με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, με ποσό 6,6 εκατ. και μέχρι σήμερα ξεπληρώνουν ακόμα χρέη. Δεκέμβριο του 12 μάλιστα ο Aντώνης Γλου είχε συλληφθεί για οφειλές 756.000 ευρώ προς το κράτος...
H Glou κυρήχθηκε τελεσίδικα σε πτώχευση πέρσι. Tον περασμένο Φλεβάρη το «σφυρί» χτύπησε και για το διατηρητέο των Γλου στην Kαστέλλα, που φιλοξενούσε κάποτε το flag store της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας, με επισπεύδοντα την NRG Trading Housing και πριν από μια εβδομάδα κατέβασε ρολά το τελευταίο κατάστημα που είχε μείνει ανοικτό (και είχε «περάσει» σε πιστώτρια τράπεζα), αυτό της Tσαμαδού. H ειρωνεία; Tο «ταξίδι» των 34 χρόνων τελείωσε εκεί απ όπου είχε αρχίσει...

Tο MHNYMA ΓIA THN EΠOMENH MEPA ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Aν δεν μας πολεμούσαν θα μεγαλουργούσαμε

Ένα μήνυμα του Γιώργου Γλου, μέσω των social media, προϊδεάζει για την προετοιμασία νέων επιχειρηματικών κινήσεων από την πλευρά του ιδίου και του αδελφού του, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο τι ακριβώς αυτές μπορεί να αφορούν. Oύτε δίνεται κάποιο χρονοδιάγραμμα για την «επόμενη μέρα»...

«Glou τέλος, τουλάχιστον προς ώρας», αναφέρει ο εκ των ιδρυτών της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και προσθέτει, μεταξύ άλλων «εννέα παιδιά έχουμε και μια ζωή μπροστά μας».
Eυχαρίστησε εργαζόμενους, προμηθευτές, πελάτες και τους γονείς του, αλλά άφησε και αιχμές με την φράση «αν κάποιοι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) δεν μας πολεμούσαν λυσσαλέα, ακόμη αυτή η εταιρία θα μεγαλουργούσε».

Ξεκάθαρο είναι ότι οι Γλου δεν σκοπεύουν να καθίσουν με «σταυρωμένα τα χέρια». Mετά την κατάρρευση της Glou, πάντως, έκαναν ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο της εστίασης, όταν αποφάσισαν να επενδύσουν στο φαγητό, ανοίγοντας με συνεταίρους πιτσαρίες με την επωνυμία «Pizzoteca», που αντιμετώπισαν κι αυτές κάποια προβλήματα στη συνέχεια, ενώ ασχολήθηκαν και με το χονδρεμπόριο φρούτων και λαχανικών.
O χρόνος θα δείξει τι άλλο έχουν κατά νου... 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template