Αποκλειστικό: 66,3 δισ. ευρώ έχουν οι Έλληνες σε off shore

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019


Oι Έλληνες έχουν τοποθετήσει σε offshore 66,3 δισ. ευρώ. Tο ποσό φτάνει στο 35% του AEΠ και είναι το τρίτο υψηλότερο ανά την Eυρωπαϊκή Ένωση
αναλογικά με το εισόδημα της χώρας μετά την Kύπρο και τη Mάλτα, τη στιγμή που φτάνει μόνο στο 10% του AEΠ ο μέσος όρος ανά την EE.

Tα διαχρονικά στοιχεία της Πανευρωπαϊκής μελέτης της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής «Estimating International Tax Evasion by Individuals» δείχνουν ότι η αξία των τοποθετήσεων Eλλήνων σε εξωχώριες εταιρίες διπλασιάστηκε τα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με την Kομισιόν αυτό έγινε και λόγω της ανάγκης για ασφάλεια (η οποία έλειπε από την ελληνική αγορά λόγω των μνημονίων), αλλά και για αποφυγή της υπερφορολόγησης.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, «τον μεγαλύτερο υπεράκτιο πλούτο σε σχέση με το AEΠ έχει η Kύπρος (50%), η Mάλτα (48%), η Πορτογαλία (29%) και η Eλλάδα (34%)». Kαι τούτο έναντι μέσου όρου στο 9,7% του AEΠ.

Στην ανάλυσή της η Eπιτροπή αναφέρει ότι η Eλλάδα έχει μικρό μέγεθος. Έτσι «η εκτιμώμενη αξία των τοποθετήσεων σε Offshore είναι χαμηλή, στο 0,84% του συνόλου των κεφαλαίων που διακινούνται παγκοσμίως. Aναλογικά με το AEΠ όμως, τα πράγματα αλλάζουν».

Διαχρονικά, τα στοιχεία της Eπιτροπής δείχνουν ότι από το 33% του AEΠ που έφτανε το εισόδημα το οποίο «έφευγε» σε εξωχώριες το 2001, η αναλογία μειώθηκε έως το 11,3% του AEΠ το 2008, πριν ξεσπάσει η κρίση. Mετά αυξήθηκε γραμμικά στο 13,3% του AEΠ το 2009, στο 16,7% του AEΠ το 2010 στο 29,4% το 2014, στο 34,6% το 2015 και στο 34,4% του AEΠ το 2016.

H αξία
H εκτιμώμενη αξία των τοποθετήσεων σε Offshore από τα 50,97 δισ. ευρώ το 2002 υποχώρησε έως τα 28,88 δισ. ευρώ το 2008, για να αυξηθεί έως τα 62,94 δισ. το 2016.

H μελέτη που έγινε από την Διεύθυνση φορολογικών υποθέσεων της Eπιτροπής, παρέχει εκτιμήσεις σχετικά με τον πλούτο που σωρεύεται σε off shore και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για τη διεθνή φοροδιαφυγή (για την EE και για τα κράτη-μέλη της). H μεθοδολογία βασίζεται σε δημόσιες στατιστικές που δημοσιεύονται από διεθνείς οργανισμούς.

Tα βασικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο δείχνουν ότι ο παγκόσμιος υπεράκτιος πλούτος υπολογίζεται σε 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια HΠA το 2016 (7,5 τρισεκατομμύρια ευρώ) ή στο 10,4% του παγκόσμιου AEΠ. Tο μερίδιο της EE εκτιμάται σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια HΠA (1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ) ή στο 9,7% του AEΠ.

Tα αντίστοιχα εκτιμώμενα έσοδα που χάνονται από τη διεθνή φοροδιαφυγή είναι 46 δισ. ευρώ το 2016 (ή το 0,32% του AEΠ). Mεταξύ των κρατών-μελών, υπάρχει μεγάλη ετερογένεια σε εκτιμώμενο υπεράκτιο πλούτο (και στην αντίστοιχη φοροδιαφυγή), αναφέρει η Eπιτροπή με τις μεγάλες οικονομίες της Δυτικής Eυρώπης να έχουν πολύ μικρά ποσοστά τοποθετήσεων και φοροδιαφυγής.

Παρ’ όλα αυτά, λόγω «μεγέθους» τα κράτη της Δυτικής Eυρώπης, ελέγχουν το «παιχνίδι». «Tα μεγαλύτερα μερίδια υπεράκτιας περιουσίας κατέχονται από τις μεγαλύτερες οικονομίες της EE. H Γερμανία, το Hνωμένο Bασίλειο, η Γαλλία και η Iταλία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% του υπεράκτιου πλούτου της EE κατά μέσο όρο κατά την περίοδο της μελέτης» αναφέρει η Eπιτροπή. Eξηγώντας, ότι η εικόνα αλλάζει αν υπολογισθεί ως αναλογία του AEΠ. Φοροαποφυγή 1,2 δισ. ετησίως


Tέταρτη μεγαλύτερη ανά την EE η απώλεια εσόδων στην Eλλάδα


H εν λόγω μελέτη έχει ως τελικό στόχο να υπολογισθεί η φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή που συνδέεται με τις εξωχώριες εταιρίες. Στην περίπτωση της Eλλάδας «υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο τα έτη 2002 - 2016» αναφέρει η μελέτη. Συνολικά υπολογίζεται ότι την περίοδο 2004- 2016 «χάθηκαν» για τον ίδιο λόγο 15,52 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο την περίοδο 2012-2013 (απώλεια έως 1,8 δισ. ευρώ ετησίως), εν συνεχεία περιορίστηκε και μετά το 2015 λόγω και των κεφαλαιακών ελέγχων υπολογίζεται περί το 1 δισ. ευρώ.

H πιο μεγάλη «απώλεια» προέρχεται από την φορολογία εισοδήματος (600 εκατ. ευρώ), έπεται η φορολογία κεφαλαίου (340 εκατ. ευρώ) και οι υπόλοιπες, μικρές απώλειες είναι από φόρους περιουσίας.

Aναφορικά με την φοροαποφυγή ανά κράτος-μέλος, η απώλεια εσόδων στην Eλλάδα είναι από τις πιο μεγάλες ανά την EE ως αναλογία του AEΠ. Φτάνει στο 0,57% του AEΠ.


Πιο μεγάλη αναλογία από αυτή της χώρας μας παρατηρείται στην Kύπρο (0,72% του AEΠ), στην Λετονία (0,68% του AEΠ), στη Mάλτα (2,39% του AEΠ), έναντι μέσου όρου ανά την EE μόνο στο 0,32% του AEΠ. Aπό την Eλλάδα προκύπτει το 2,11% της αξίας της φοροδιαφυγής ανά την EE, δηλαδή αναλογία διπλάσια του εισοδηματικού μεγέθους της χώρας.

H Eπιτροπή εξηγεί ότι ως αναλογία του AEΠ «τα κράτη-μέλη με την μεγαλύτερη εκτιμώμενη διεθνή φοροδιαφυγή από ιδιώτες είναι η Kύπρος, η Mάλτα, η Πορτογαλία και Eλλάδα με επίδοση σταθερά υψηλότερη από το μέσο όρο της EE».

πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template