Aσύμμετρη απειλή για το ελληνικό καλοκαίρι ο Μαύρος Κύκνος. Τρόμος από την καθίζηση των κρατήσεων

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Σημερινή είδηση αυτή που ακολουθεί.

Ανακοινώθηκε, από το υπουργείο Υγείας, το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για

Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό διεγνώσθηκε στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.


Αρχίζουν ήδη να διαφαίνονται οι τρομακτικές συνέπειες του Coronavirus στον ελληνικό τουρισμό καθώς υπάρχει κρεσέντο ακυρώσεων αλλά και μεγάλη διστακτικότητα από τους πολίτες των χωρών για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό.

Από την Iόλη Πιερίδη

Η χώρα μας μπήκε για τα καλά στο χάρτη με τα κρούσματα την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (πανικόβλητος και αμήχανος κι αυτός) τη μία μέρα κάνει λόγο για απειλή πανδημίας και την επόμενη χαρακτηρίζει τον Coronavirus πιο επικίνδυνο από τη γρίπη. Αυτός ο ΠΟΥ κατάντησε εξίσου αξιόπιστος με τους Ελληνες μετεωρολόγους.

Στην Ελλάδα το σοκ της απώλειας των τουριστικών εσόδων θα μπορούσε να δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία ενώ και πολλές ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες που χτίζουν βίλες στα ελληνικά νησιά θα αναγκασθούν να σκοτώσουν τις τιμές καθώς η ζήτηση μειώνεται ραγδαία.

Την ίδια στιγμή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έπρεπε ήδη να έχουν προσλάβει εποχικό προσωπικό τράβηξαν χειρόφρενο διαπιστώνοντας με τρόμο πτώση στις κρατήσεις τους.
Η Deutsche Bank σε νέο έκτακτο report της επισημαίνει ότι ο Covid-19 εξελίσσεται ταχύτατα σε παγκόσμια πανδημία και οι αγορές αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω βίαιο sell-off πριν φτάσουν στον “πάτο” ο οποίος είναι ακόμη μακριά.

Ενα από τα μεγαλύτερα σοκ για τον παγκόσμιο τουτρισμό ήταν η ματαίωση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί 4 έως 8 Μαρτίου. Η ματαίωση της (ΙΤΒ) ακολούθησε εκείνη της ματαίωσης του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Πριν ληφθεί η τελική απόφαση από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, οι τοπικές υγειονομικές αρχές είχαν αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ΙΤΒ, ζητώντας από όλους τους συμμετέχοντες να αποδείξουν ότι δεν βρίσκονταν σε κάποια από τις χώρες όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και ότι δεν ήρθαν σε επαφή με κάποιον από αυτές τις περιοχές. Αλλά εκτιμήθηκε ότι οι διοργανωτές δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν αυτούς τους όρους.

«Με 10.000 εκθέτες από περισσότερες από 180 χώρες η ΙΤΒ έχει τεράστια σημασία για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Διαχειριζόμαστε πολύ σοβαρά την ευθύνη μας για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, των εκθετών και των εργαζομένων. Με βαριά καρδιά αντιμετωπίζουμε την ακύρωση της ΙΤΒ 2020, η οποία έχει καταστεί πλέον αναγκαία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διοργανώνει την έκθεση, Κρίστιαν Γκέκε.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει να περιορίσει σημαντικά τα δρομολόγιά της για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς παρατηρείται μείωση της κίνησης εξαιτίας της επιδημίας του Covid-19.


Ο όμιλος μπορεί να μειώσει έως και κατά 25% τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων και να καθηλώσει στο έδαφος 23 αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, από 13 σήμερα. Τα μέτρα αυτά θα αναθεωρούνται με βάση την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του.

Μια άλλη πιθανότητα που εξετάζεται είναι να εισαχθεί η «μερική απασχόληση» για τους μισθωτούς του ομίλου, ενώ ήδη την η γερμανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι παγώνει τις προσλήψεις και θα προτείνει στους εργαζομένους της να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας.

Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποίησε ότι τα έσοδα των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών μπορεί να καταγράψουν πτώση 4-5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του Covid-19. Αυτήν την εβδομάδα, η μετοχή της Lufthansa στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έπεσε κατά 21%, με φόντο τον πανικό των επενδυτών απέναντι στην εξάπλωση της ασθένειας.

Στο μεταξύ η επιδημία του νέου κορονοϊού θα μειώσει κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια τα έσοδα του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η μείωση μπορεί να φθάσει τα 73 δισ. δολάρια, ανάλογα με τη διάρκειά της, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου.

«Κάναμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε ότι η κρίση αυτή θα κοστίσει 22 δισ. δολάρια (περίπου 20 δισ. ευρώ) στον τομέα», δήλωσε η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), Γκλόρια Γκρεβάρα, σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.


«Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην εμπειρία από αντίστοιχες προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και έχει ως κέντρο αναφοράς τις απώλειες από τους Κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδεύσουν αυτήν την περίοδο», πρόσθεσε.

Το ποσόν των 22 δισεκ. δολαρίων αντιστοιχεί στο πιο αισιόδοξο σενάριο της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Oxford Economics, λαμβάνοντας ως υπόθεση μία μείωση κατά 7% των ταξιδίων που πραγματοποιούν οι Κινέζοι τουρίστες.

Οι απώλειες στο τουριστικό εισόδημα μπορεί να ανέλθουν και στα 49 δισ. δολάρια (44,6 δισ. ευρώ) εάν η κρίση διαρκέσει τόσο όσο κι εκείνη του SARS το 2003 και στα 73 δισ. (66,5 δισ. ευρώ), εάν συνεχισθεί ακόμη περισσότερο, τονίζει το Oxford Economics.
Συνολικά 56 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, έχουν επηρεαστεί από τον κορονοϊό.



1962. Ο Anthony Perkins με τη Μελίνα στην Ύδρα

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template