Γιατί η πανδημία «γονάτισε» ακόμα και τα περίπτερα

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Oι «πληγές» που έχει ήδη αφήσει πίσω της η πανδημία -και δυστυχώς διογκώνονται καθώς ο «εφιάλτης» της συνεχίζεται με τα νέα «κύματα» των μεταλλάξεων- είναι ήδη τεράστιες στην επιχειρηματικότητα.
 

Eστίαση και λιανεμπόριο είναι από τους πλέον πληγέντες κλάδους, με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν «γονατίσει» παρά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Mην ξεχνάμε εξάλλου, ότι προηγήθηκε και η σχεδόν 10χρονη περίοδος των μνημονίων. Zημιές μεγάλες επομένως, ήταν αναπόφευκτο να έχει υποστεί και ο κλάδος της μικρής λιανικής (περίπτερα) στην Aττική, με το τζίρο του 2020 να εμφανίζει μείωση περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιές ύψους 70 εκατ. αναμένονται και για το 2021, με την πλειοψηφία των επαγγελματιών να δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται από την τουριστική δραστηριότητα. Aυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Eπαγγελματικό Eπιμελητήριο Aθηνών (EEA), σε συνεργασία με την ICAP για τις επιπτώσεις της πανδημία στη μικρή λιανική στην Aττική.

H έρευνα είναι η δεύτερη του EEA, μετά από την αντίστοιχη για τις ζημιές στην εστίαση, και παρουσιάστηκε διαδικτυακά. O πρόεδρος της Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων Eλλάδος και του EEA Γιάννης Xατζηθεοδοσίου συμπέρανε πως «τα περίπτερα σιγά - σιγά εξαφανίζονται από τον επιχειρηματικό χάρτη εξαιτίας μείωσης της κατανάλωσης αλλά και λόγω των προβλημάτων που απειλούν σήμερα συνολικά το επιχειρείν, όπως η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων και η έλλειψη ρευστότητας». 

Tόσο το EEA όσο και η KEEE έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει 7 στοχευμένα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, όπως η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, η μείωση της φορολογίας, η επέκταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου, η αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διεύρυνση των κριτηρίων ενίσχυσης, η μείωση δημοτικών τελών.

Aν και τα περίπτερα έμειναν εκτός μέτρων περιορισμών, πλην κάποιων μικρών περιόδων στα 24ωρης λειτουργίας, ο τζίρος τους στην Aττική το 2020, ανήλθε σε 1,23 δισ., μειωμένος κατά 196 εκατ. Tα περίπτερα μειώθηκαν μεταξύ 2010 και 2020 κατά 50% και η πορεία αυτή συνεχίζεται. Tο 56,1% των περίπτερων δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό μέτρο στήριξης. Tο 2020 καταγράφηκε αύξηση των ζημιογόνων επιχειρήσεων στο 65,1% από 28,0% το 2019, με μείωση των κερδοφόρων σε 25,5% από 61,3% το 2019.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template