Γιατί το Iσραήλ αρνήθηκε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022


Τo Iσραήλ σεβόμενο τη σχέσεις του τόσο με την Ρωσία όσο και με την Ουκρανία αρνήθηκε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, όταν το αίτημα ετέθη τη Παρασκευή στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ουκρανού Προέδρου με την Ισραηλινό ηγέτη.


By TOI staff/The Times of Israel

Ο Zelensky ζήτησε «βοήθεια με στρατιωτικά εργαλεία και όπλα» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας της Παρασκευής με τον Bennett ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan.

Το αίτημα δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα όπλα ή εξοπλισμό, αλλά ήταν περισσότερο μια γενική έκκληση για στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Το Ισραήλ απάντησε αρνητικά με «διπλωματική ευγένεια».

Το Ισραήλ έχει φιλικές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, και έχει κάνει διπλωματία σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία-σχολιάζει το σχετικό ρεπορτάζ των The Times of Israel.

Οι δεσμοί του Ισραήλ με τη Ρωσία είναι ευαίσθητοι επειδή το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία, η οποία είναι σύμμαχος της Ρωσίας, και όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παρουσία.

Υπάρχουν επίσης σημαντικές εβραϊκές κοινότητες τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, τις οποίες το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη.

Ένα ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το Ισραήλ εμπόδισε τις ΗΠΑ να μεταφέρουν το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ στην Ουκρανία πέρυσι για χάρη των δεσμών του Ισραήλ με τη Ρωσία.

Οι δεσμοί του Ισραήλ και με τις δύο εμπόλεμες χώρες έχουν δημιουργήσει στην Ιερουσαλήμ ευκαιρίες, καθώς και πονοκεφάλους.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας της Παρασκευής, ο Zelensky ζήτησε από το Ισραήλ να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ισραήλ Yevgen Korniychuk δήλωσε στους New York Times: «Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ είναι το μόνο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο που έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι ο Bennett δεν έδωσε άμεση απάντηση.

Ο Bennett πρότεινε την ιδέα στον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Κυριακή.

Ο Putin δεν άδραξε την ιδέα και η πρόταση ήταν απίθανο να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Kan.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett διαβεβαίωσε τον Putin ότι ένα αεροπλάνο με προμήθειες που πρόκειται να αναχωρήσει από το Ισραήλ για την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα θα περιλαμβάνει μόνο ανθρωπιστικές προμήθειες, όχι στρατιωτική βοήθεια.

Το Ισραήλ έχει ως επί το πλείστον επιδιώξει να απομακρυνθεί από τη σύγκρουση.

Ο Naftali Bennett συγκάλεσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας το απόγευμα της Κυριακής για μια «περιεκτική» συζήτηση για να εξετάσει «τις επιπτώσεις της κατάστασης για το Ισραήλ».
Σύμφωνα με το Καν, ο Bennett είπε στους υπουργούς ότι το Ισραήλ πρέπει να «διατηρεί χαμηλό προφίλ» στη σύγκρουση και ότι δεν είναι κομβικό σημείο της κρίσης.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή το πρωί, ο Bennett εξέφρασε την ανησυχία του για την Ουκρανία και προειδοποίησε για ανθρωπιστικές συνέπειες, αλλά απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία ή ακόμη και να την αναφέρει ονομαστικά, όπως έκανε την Πέμπτη.

Το Ισραήλ ήταν προσεκτικό στα σχόλιά του για τη σύγκρουση και ο Bennett απέφυγε να επικρίνει δημόσια τη Μόσχα.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template