Το «καυτό» χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εργασίας – Οι νέες προκλήσεις του Αδ. Γεωργιάδη

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023


O Άδωνις Γεωργιάδης πηγαίνει στο υπουργείο Εργασίας και μαζί του αναλαμβάνουν Υφυπουργοί ο Βασίλης Σπανάκης, ενώ επιστρέφει ο Πάνος Τσακλόγλου,
ο οποίος αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της προηγούμενης τετραετίας. Το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί και ένα από τα «καυτά» χαρτοφυλάκια της επόμενης τετραετίας, καθώς περιλαμβάνει αρκετές από τις δεσμεύσεις του προεκλογικού προγράμματος, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις, στους μισθούς, το ξεπάγωμα των τριετιών. Επιπλέον, περιλαμβάνονται εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις όπως αυτή στα επαγγελματικά ταμεία.

1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας. Αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 5%-6% το χρόνο στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


2. Συλλογικές συμβάσεις. Οι πιέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, ώστε η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Άλλωστε, για να φθάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, εξηγούν οι ειδικοί, κάτι για το οποίο έχει κάνει λόγο κατά την προεκλογική περίοδο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

3. Ξεπάγωμα τριετιών. Ο νέος υπουργός θα κληθεί να χειριστεί το θέμα της επαναφοράς του επιδόματος των τριετιών. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου των μισθών. Οι τριετίες αναμένεται να ξεπαγώσουν όταν η ανεργία θα πέσει σε μονοψήφια επίπεδα. Βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στη Κομισιόν, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καθώς η ανεργία αναμένεται να περάσει σε μονοψήφιο αριθμό το 2026, σημαίνει πως το ξεπάγωμα των τριετιών θα μπορούσε να γίνει από εκείνη τη χρονιά και μετά, δηλαδή από το 2027.


4. Αυξήσεις στις συντάξεις. Η νέα αύξηση θα γίνει βάσει του μόνιμου μηχανισμού που υπάρχει, δηλαδή με βάση τον συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους
και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η ανάπτυξη το 2023 θα φθάσει το 2,3% ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει στο 4,5%. Αυτό σημαίνει πως η νέα αύξηση θα είναι της τάξεως του 3,4% σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

5. Εκκρεμείς συντάξεις. Αν και οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν μηδενιστεί, παρόλα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει η πλήρης εκκαθάριση των επικουρικών και των εφάπαξ ενώ τρέχει και η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ.

6. Επαγγελματικά ταμεία. Το περιεχόμενο της νέας μεταρρύθμισης αναμένεται να έρθει από τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης και τα ενισχυτικά μέτρα ανάπτυξης των νέων Ταμείων.

7. Ψηφιακή Κάρτα. Η ψηφιακή κάρτα θα αποτελέσει ένα από τα πεδία που πρέπει να γίνει δουλειά το επόμενο διάστημα καθώς στόχος είναι να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν στην επόμενη φάση, όπως και η βιομηχανία, ενώ στη συνέχεια η ψηφιακή κάρτα θα μπει στη ζωή όλων των εργαζομένων.

8. ΤΕΚΑ. Το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα συνεχίσει να είναι στους ώμους του Πάνου Τσακλόγλου,
ο οποίος την προηγούμενη τετραετία ανέλαβε να υλοποιήσει αυτή τη πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση. Μέσα σε αυτή τη τετραετία θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές για την επένδυση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Σε αυτή τη φάση οι εργαζόμενοι δεν έχουν επιλογή για το πού θα τοποθετηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές τους, καθώς οι εισφορές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο σύστημα τοποθετούνται σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος .


Από το 2024 ή ακόμη και στα τέλη του 2023, οι εισφορές των εργαζομένων από τον καταθετικό λογαριασμό της ΤτΕ θα τοποθετηθούν σε ένα default πρόγραμμα με δυναμικό χαρακτήρα.
Δηλαδή θα ενέχει περισσότερο ρίσκο στην αρχή του εργασιακού βίου και θα μηδενίζει προς το τέλος του εργασιακού βίου, δηλαδή μετά από 40 χρόνια.

Από το 2025 και μετά οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και ανάμεσα σε άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα έχουν σχεδιαστεί ή ακόμη και να συνδυάσουν προγράμματα. Μετά το 2025, όταν θα είναι ενεργά και όλα τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ο εργαζόμενος (ανά 3ετία) θα μπορεί να αλλάζει το προφίλ του προγράμματος που έχει επιλέξει.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template