Αυτή η τοξική νοοτροπία μπορεί να σας κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023


Όλοι παλεύουμε με την αυτοεκτίμησή μας κατά περιόδους. Αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές να αφήσετε αυτή την τοξική νοοτροπία να υπάρχει στη ζωή σας για μεγάλο διάστημα.


Ως ψυχολόγος με εμπειρία 15 ετών η Adia Gooden, έχει διαπιστώσει ότι όταν αισθανόμαστε ανάξιοι, συχνά κάνουμε πράγματα που σαμποτάρουν τα οικονομικά μας σχέδια. Ένα ισχυρό θεμέλιο αυτοεκτίμησης, μας επιτρέπει να κερδίζουμε και να κρατάμε τα χρήματα που θέλουμε, καθώς και να λαμβάνουμε σοφές αποφάσεις για το μέλλον μας.


Ακολουθούν τα μεγαλύτερα χρηματικά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν αγωνίζονται με την αυτοεκτίμησή τους:

1. Πιστεύουν ότι δεν αξίζουν αύξηση ή προαγωγή

Είναι συχνό φαινόμενο όσοι έχουν πρόβλημα με την αυτοεκτίμησή τους, να νιώθουν συχνά σαν απατεώνες, επειδή πιστεύουν ότι δεν συνεισφέρουν αρκετά. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούν ότι αξίζουν προαγωγή ή αύξηση και δεν τη ζητούν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να τους κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, λέει η Gooden στο CNBC.


Η συμβολή της για όσους έχουν αυτό το πρόβλημα, είναι να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, καθώς και να κρατάνε μία λίστα με όλα τους τα επιτεύγματα. Όταν μειώνεται η αυτοεκτίμησή τους, μπορούν να ανατρέχουν στη λίστα.
2. Προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους μέσω υλικών πραγμάτων

Με όλες αυτές τις διαφημίσεις που προωθούν προϊόντα που ισχυρίζονται ότι θα μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, γεμίζοντάς μας με ευτυχία, δεν είναι δύσκολο να πέσει κανείς στην παγίδα του shopping therapy, θεωρώντας πως έτσι θα ανέβει η αξία του.
Ωστόσο το να ξοδεύει κανείς συνεχώς μεγάλα ποσά, πιστεύοντας ότι έτσι θα καλύψει ένα βαθύτερο κενό, μπορεί να τον οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα και να του καταστήσει απαγορευτική την οικονομική σταθερότητα.
Η συμβουλή της ψυχολόγου είναι να καταλάβει κανείς ότι η αξία του δεν προσδιορίζεται από το πόσα πράγματα έχει. Επιπλέον θα μπορούσε να βρει δραστηριότητες που τον κάνουν να νιώθει καλά και δεν κοστίζουν χρήματα, όπως το να πάει μία βόλτα σε ένα πάρκο ή το να πάρει τηλέφωνο κάποιον φίλο.

3. Κάνουν άσκοπες μακροπρόθεσμες οικονομικές επενδύσεις

Όταν κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι ικανός να πλουτίσει, συχνά παίρνει τις λάθος οικονομικές αποφάσεις. Για παράδειγμα εμπιστεύεται τα λάθος άτομα ή λειτουργεί υπό τον φόβο του πιθανού λάθους με αποτέλεσμα να μην κάνει τίποτα για να μεγαλώσει τον πλούτο του.
Η συμβουλή της Gooden για κάποιον που νιώθει έτσι είναι να πάρει τον χρόνο του πριν κάνει μια σημαντική οικονομική κίνηση. Παράλληλα θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι δεν γνωρίζει κάτι και να ζητήσει βοήθεια. Τέλος θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν παίρνει αποφάσεις απλώς και μόνο για να αποδείξει κάτι -ειδικά σε τρίτους- γιατί αξίζει, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έχει.

moneyreview.gr


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template