Απόρρητη έκθεση: Ιχνη της Χαμάς στην Αθήνα

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023


«Μέσα σε 12 ώρες αντάρτες από τη Γάζα, χωρίς μαχητικά αεροπλάνα ούτε πολεμικά ελικόπτερα και με στρατιωτική δύναμη που δεν ξεπερνάει σε αριθμό μελών και στρατιωτικό εξοπλισμό ούτε το 2% όσων διαθέτει η φονική πολεμική μηχανή του κράτους του Σιωνισμού, κατάφεραν να απελευθερώσουν εδάφη ίσα σχεδόν με τη Λωρίδα της Γάζας».Το συγκεκριμένο απόσπασμα αφορά την «Καταιγίδα του Αλ Ακσά», όπως ονόμασε η Χαμάς την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και βρίσκεται δημοσιευμένο σε ιστοσελίδα που διατηρεί παλαιστινιακή οργάνωση με έδρα την Αθήνα. Πρόκειται για τη μια από τις συνολικά τέσσερις παλαιστινιακές οργανώσεις, στις οποίες γίνεται εκτενής αναφορά σε οκτασέλιδο διαβαθμισμένο έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών που τέθηκε υπόψη της «Κ». Είναι χαρακτηρισμένο ως «άκρως απόρρητο» και συντάχθηκε με αφορμή τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την ανησυχία σε αστυνομία και ΕΥΠ για το ενδεχόμενο τα γεγονότα σε Ισραήλ και Γάζα να αποτελέσουν αφορμή για βίαιες ενέργειες στην Ελλάδα.


Στο ίδιο πληροφοριακό δελτίο, εξάλλου, εκτός από τις παλαιστινιακές οργανώσεις γίνεται αναφορά και σε επτά πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για Παλαιστινίους που ζουν στην πρωτεύουσα, κάποιοι με ελληνική υπηκοότητα, ενώ ένας κρατείται σε φυλακή κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών. 

Συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υπηρεσιών, όχι μόνο λόγω της ακτιβιστικής δράσης τους αλλά και διότι –για ορισμένους– υπάρχουν στοιχεία που τους συνδέουν με τη χρηματοδότηση της Χαμάς και το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης.

Οι οργανώσεις


Δύο από τις οντότητες εμφανίζονται να έχουν την έδρα τους στην ίδια διεύθυνση ή σε διπλανά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, με δεσμούς και με ομάδες αναρχικών.

Οι τέσσερις παλαιστινιακές οργανώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά στο «άκρως απόρρητο» πληροφοριακό δελτίο πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης, που διοργανώνονται στο διάστημα από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων σε Γάζα και Ισραήλ. Κινητοποιήσεις που πάντως δεν έχουν σημαδευτεί από βίαια επεισόδια, όπως έχει συμβεί στο εξωτερικό.Σε κείμενα, ωστόσο, που υπάρχουν δημοσιευμένα στις ιστοσελίδες τους πανηγυρίζουν για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που άφησε πίσω της 1.300 νεκρούς Ισραηλινούς. «Η στρατιωτική επιχείρηση “Καταιγίδα του Αλ Ακσά” έχει τσακίσει το ηθικό του Ισραήλ και του σιωνιστικού στρατού, ενώ έχει ενθουσιάσει τις αραβικές μάζες και τη νεολαία σε Ευρώπη και Ασία», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της μιας από τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Αντίστοιχα, στο προφίλ που διατηρεί άλλη οργάνωση στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει αναρτημένη η φωτογραφία των ενόπλων μαχητών της Χαμάς πάνω στα μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα, λίγα λεπτά πριν αιματοκυλίσουν το φεστιβάλ μουσικής Supernova, με λεζάντα που αναφέρει: «Μια εικόνα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη». Κάποιες από τις οργανώσεις αναπτύσσουν –νόμιμες– δράσεις υπέρ των Παλαιστινίων εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Διασυνδέονται μεταξύ τους, καθώς δύο εμφανίζονται να έχουν την έδρα τους στην ίδια διεύθυνση ή σε διπλανά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον έχουν δεσμούς και με ομάδες Ελλήνων αναρχικών.

Κάποια από τα πρόσωπα στα οποία γίνεται αναφορά στο οκτασέλιδο διαβαθμισμένο έγγραφο που τέθηκε υπόψη της «Κ» φέρονται να έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τη χρηματοδότηση της Χαμάς. 

Στις σελίδες του πληροφοριακού δελτίου παρατίθενται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το 2006 χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο φιλανθρωπικής δράσης για τα ορφανά παιδιά της Παλαιστίνης φέρονται να είχαν καταλήξει στα ταμεία της Χαμάς. 

Με τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν συνδεθεί πρόσωπα που μέσα από ένα περίπλοκο σχήμα συγγενικών και φιλικών σχέσεων και της συμμετοχής τους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διασυνδέονται με έναν 50χρονο Παλαιστίνιο για τον οποίο αναφέρεται στα απόρρητα έγγραφα ότι σήμερα «αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα», όχι από την Ελλάδα, αλλά με έδρα τον Λίβανο.

Η πλέον ενδιαφέρουσα περίπτωση, πάντως, αφορά νεαρό Παλαιστίνιο, κρατούμενο σε σωφρονιστικό κατάστημα που βρίσκεται σε νησί της χώρας. Από το «άκρως απόρρητο» πληροφοριακό δελτίο προκύπτει συγκεκριμένα ότι έχει γεννηθεί το 1995 στη Λωρίδα της Γάζας. Ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα ακολουθώντας τα δρομολόγια των μεταναστών. Συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη διακίνηση μεταναστών και πλέον εκτίει ποινή φυλάκισης. Ο ίδιος φέρεται να έχει επισημάνει σε συνομιλητές του ότι το 2021 εργαζόταν ως οδηγός για λογαριασμό αξιωματούχων της παλαιστινιακής Χαμάς, καθώς και ότι το 2013 σε ηλικία 18 ετών είχε εκπαιδευθεί στη χρήση όπλων από μέλη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς. 

Ορισμένα από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο διαβαθμισμένο πληροφοριακό έγγραφο φέρονται να έχουν δώσει το «παρών» στις διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, που έχουν διοργανωθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7η Οκτωβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι αξιωματούχοι των αρμοδίων υπηρεσιών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι τα πρόσωπα και οι οργανώσεις που έχουν καταγραφεί ως συνδεόμενες με τη Χαμάς δεν έχουν εκδηλώσει παραβατική ή βίαιη συμπεριφορά. Εκφράζουν ωστόσο ανησυχία για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να πυροδοτήσουν ένα κύμα αντιδράσεων μεταξύ του αραβικού κόσμου, οδηγώντας σε βίαιες ενέργειες εντός συνόρων. Για τον λόγο αυτό εξάλλου η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει εδώ και δύο εβδομάδες στην ενίσχυση της φύλαξης στόχων ισραηλινού και αμερικανικού ενδιαφέροντος, ενώ κατόπιν εισήγησης της Αντιτρομοκρατικής, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της εμφανούς αστυνόμευσης σε σημεία της πρωτεύουσας με εμπορική και τουριστική κίνηση.

Ο δράστης του Βελγίου και οι επαφές του

Διασύνδεση με την Ελλάδα αποκαλύπτει η εν εξελίξει έρευνα για το τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες με θύματα δύο υπηκόους Σουηδίας. Από την επομένη της επίθεσης στο Βέλγιο, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Europol απέστειλε στα κράτη-μέλη τα στοιχεία του δράστη –μετανάστη από την Τυνησία– αλλά και τα στοιχεία των ατόμων με τα οποία είχε έρθει σε επικοινωνία πριν από τη δολοφονική επίθεση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στην Ελλάδα δεν βρέθηκαν ίχνη του ίδιου του Τυνήσιου τρομοκράτη αλλά ενός εκ των συνολικά 6 ατόμων με τα οποία βρισκόταν σε επικοινωνία πριν ανοίξει πυρ με το καλάσνικοφ. Πρόκειται για μετανάστη ο οποίος είχε βρεθεί και καταγραφεί στην Ελλάδα το 2016.

Τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν την ανησυχία ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να αποτελέσουν έναυσμα για την αναβίωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη· ένα φαινόμενο που βρισκόταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου της επίθεσης στις Βρυξέλλες προηγήθηκε η δολοφονία με μαχαίρι ενός καθηγητή στη γαλλική πόλη Αράς και ο τραυματισμός ακόμα δύο ατόμων από Τσετσένο ισλαμιστή τρομοκράτη. Η αιματηρή επίθεση έγινε σε ανταπόκριση στο κάλεσμα της Χαμάς για «παγκόσμια Τζιχάντ» την Παρασκευή 
13 Οκτωβρίου.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template