Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ, αλλά και πιο υγιεινές επιλογές για την ίδια κατηγορία προϊόντων, έψαξε να βρει η Wall Street Journal, συγκρίνοντας μεταξύ άλλων και τα γιαούρτια Total και Chobani, που προωθούνται ως ελληνικά.
Όπως αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού μέσου, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία από ερευνητές διατροφής, ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας και γονείς σχετικά με την ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή. Πρόσφατη έρευνα έχει συνδέσει τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με αυξημένους κινδύνους παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάθλιψης.
Για να εντοπίσουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, οι διατροφολόγοι συστήνουν στους καταναλωτές να ελέγχουν τις ετικέτες, αναζητώντας συστατικά που κανονικά δεν θα έβρισκαν στο σπίτι τους.
Για την παραγωγή υπερεπεξεργασμένων προϊόντων, οι εταιρείες συνήθως τροποποιούν χημικά τα τρόφιμα για να δημιουργήσουν συστατικά που δεν βρίσκει κανείς στη φύση, όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, που προέρχεται από σπόρους σόγιας. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν επίσης συχνά συστατικά που ενισχύουν τη γεύση, το χρώμα ή την υφή ενός τροφίμου.
Εάν ένα τρόφιμο έχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συστατικά, θεωρείται γενικά υπερεπεξεργασμένο, σύμφωνα με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα ταξινόμησης που δημιουργήθηκε από επιστήμονες στη Βραζιλία.
Από τη μεριά τους, οι εταιρείες τροφίμων αμφισβητούν την ιδέα ότι τα προϊόντα τους είναι ανθυγιεινά και λένε ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι βολικά και οικονομικά.
H WSJ, συνέκρινε εξαιρετικά επεξεργασμένες και λιγότερο επεξεργασμένες εκδοχές πολλών τροφίμων της ίδιας κατηγορίας, όπως πλιγούρι βρώμης, κράκερς και γιαούρτια, χρησιμοποιώντας το σύστημα ταξινόμησης που δημιούργησαν οι ερευνητές στη Βραζιλία. Η Christina A. Roberto, διευθύντρια του εργαστηρίου Psychology of Eating and Consumer Health Lab στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξέτασε επίσης τις επιλογές.
Total vs Chobani Από τη μεριά τους, οι εταιρείες τροφίμων αμφισβητούν την ιδέα ότι τα προϊόντα τους είναι ανθυγιεινά και λένε ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι βολικά και οικονομικά.
H WSJ, συνέκρινε εξαιρετικά επεξεργασμένες και λιγότερο επεξεργασμένες εκδοχές πολλών τροφίμων της ίδιας κατηγορίας, όπως πλιγούρι βρώμης, κράκερς και γιαούρτια, χρησιμοποιώντας το σύστημα ταξινόμησης που δημιούργησαν οι ερευνητές στη Βραζιλία. Η Christina A. Roberto, διευθύντρια του εργαστηρίου Psychology of Eating and Consumer Health Lab στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξέτασε επίσης τις επιλογές.
Τα περισσότερα γιαούρτια με γεύση, όπως το Chobani με γεύση ροδάκινο, έχουν συστατικά που τα κάνουν εξαιρετικά επεξεργασμένα. Μερικά απλά γιαούρτια, όπως το Total 2% που πωλείται και στην Ελλάδα, δεν είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, σημειώνει η Wall Street Journal.
To γιαούρτι Total της ΦΑΓΕ, αποτελείται από παστεριωμένο γάλα, κρέμα και ζωντανές καλλιέργειες γιαουρτιού.
Φωτ.: AP
Εκπρόσωπος της Chobani είπε ότι «οι φυσικές γεύσεις και τα λειτουργικά συστατικά… παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και βελτιώνουν τη σταθερότητα των ελληνικών μας γιαουρτιών με φυσικά θρεπτικά συστατικά».
Υπενθυμίζεται ότι η Chobani ιδρύθηκε το 2005 από τον Hamdi Ulukaya.
moneyreview.gr
Εκπρόσωπος της Chobani είπε ότι «οι φυσικές γεύσεις και τα λειτουργικά συστατικά… παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και βελτιώνουν τη σταθερότητα των ελληνικών μας γιαουρτιών με φυσικά θρεπτικά συστατικά».
Υπενθυμίζεται ότι η Chobani ιδρύθηκε το 2005 από τον Hamdi Ulukaya.
moneyreview.gr
0 comments:
Πείτε μας την γνώμη σας
Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !