Wall Street: Έσπασε το «φράγμα» των 38.000 μονάδων ο Dow – Νέο υψηλό και για τον S&P 500

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024


Συνεδρίαση έντονων… συγκινήσεων η σημερινή για τη Wall Street με την εβδομάδα να ξεκινά με θετικούς οιωνούς και δύο νέα ρεκόρ από τον Dow Jones και τον S&P 500. Μάλιστα, αν και σταδιακά τα κέρδη στους δείκτες περιορίστηκαν, κράτησαν τα υψηλά τους, με τους αναλυτές να στέκονται στη δυναμική που έχει πάρει και πάλι η αγορά.


Έτσι, λοιπόν, ο Dow Jones διαμορφώθηκε τελικά στις 38.001 μονάδες αυξημένος κατά 0,36%, ο S&P 500 «έκοψε» το νήμα με αύξηση 0,22% και τις 4.850 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 15.360 μονάδες.

Για τον Dow ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του που ξεπερνά και το «μαξιλάρι» των 38.000 μονάδων, καταγράφοντας συνάμα και το τρίτο του ρεκόρ για το 2024. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά πλησίασε και τις 38.100 μονάδες. Αντιστοίχως, ο S&P 500 κατέρριψε το νέο υψηλό της περασμένης Παρασκευής (στις 4.839 μονάδες) φτάνοντας ενδοσυνεδριακά έως και τις 4.868 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση δε, επιβεβαίωσε την είσοδο του σε μια νέα περίοδο «bull market».
Όσον αφορά στον Nasdaq, τα συνεχή του κέρδη τον έχουν φέρει πλέον μόλις 5% μακριά από επίσης ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Πάντως, η πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σαφώς από τα μηνύματα από τα επικείμενα μακροοικονομικά στοιχεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στην κατεύθυνση που θα πάρει η Fed.


Την Πέμπτη δημοσιεύονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου, ενώ μία μέρα μετά ανακοινώνεται ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που αποτυπώνει την τάση των τιμών και για το λόγο αυτό θεωρείται ως ο… αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα.

Πάντως, οι προσδοκίες για μια ταχεία μετάβαση της Fed σε ένα καθεστώς νομισματικής χαλάρωσης έχουν σαφώς περιοριστεί. Σύμφωνα με τον δείκτη FedWatch Tool της CME που καταγράφει τις τάσεις στην αγορά, πλέον οι πιθανότητες για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό μόλις στο 46% από το πρόσφατο υψηλό του 81%.

Αντιστοίχως σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου, η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ιδανικά. Ενδεικτικά από τις 52 επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, μόνο 69% κινήθηκαν άνω του αναμενόμενου, σύμφωνα με την FactSet. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας που κινείται στο 77%.

Τα στοιχεία αυτά κρατούν πολλούς αναλυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι δείκτες και για την πιθανότητα μιας σημαντικής διόρθωσης. Ανάμεσα τους και ο Μαξ Κέτνερ, της HSBC, σε σημερινό σημείωμα του.


Σε επίπεδο μετοχών αρκετές εταιρείες κατάφεραν να φτάσουν προσωρινά σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ανάμεσα τους η υγειονομική Amgen, η τεχνολογική Meta, αλλά και η Nvidia. Αντιστοίχως και η μετοχή της Goldman Sachs έπιασε υψηλό 52 εβδομάδων, ωστόσο οι περισσότερες δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το σύνολο των κερδών τους.

Συνολικά οι λεγόμενες «Υπέροχες Επτά» στάθηκαν καθοριστικές για τη σημερινή διακύμανση της αγοράς που μετά το άλμα των πρώτων ωρών, έχασε κάποια από τα κέρδη της. Εξαίρεση μεταξύ τους η μετοχή της Tesla που βρέθηκε εξαρχής στο «κόκκινο», καθώς η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις της έχει απογοητεύσει τους μετόχους και έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της από αρκετούς αναλυτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αντίθεση με τις τεχνολογικές «αδελφές» της, η μετοχή της Tesla κινείται από τις αρχές του 2024 καθοδικά και ξεπερνά σε απώλειες το 14%.

Στον αντίποδα, στις κερδισμένες της συνεδρίασης ξεχώρισε η Macy’s με την αγορά να επικροτεί την απόφαση της να απορρίψει την ύψους 5,8 δισ. δολαρίων πρόταση εξαγοράς που δέχτηκε. Κέρδη και για τη μετοχή της SolarEdge μετά την ανακοίνωση της απόφασης της να περικόψει το προσωπικό της κατά 16%.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template