Ο άνθρωπος των 2,8 τρισ. δολαρίων – Πώς ο Nadella ανέστησε τη Microsoft

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Την Κυριακή, ο Satya Nadella κλείνει δέκα χρόνια στο τιμόνι της Microsoft. Ήταν μία δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακή ανάπτυξη, καθώς ο ινδικής καταγωγής CEO έστρεψε τον κατά τα άλλα αργοκίνητο γίγαντα της τεχνολογίας προς το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη.


Το αποτέλεσμα είναι ότι η μετοχή της Microsoft έχει εκτιναχθεί πάνω από 1.000% από το 2014, όταν ανέλαβε ο Nadella, σε ένα διάστημα που ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο 185%. Η Microsoft έχει πλέον κεφαλαιοποίηση 3 τρισ. δολαρίων, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εισηγμένη εταιρεία, αφότου κατάφερε να ξεπεράσει και την αιώνια ανταγωνίστριά της, την Apple.



«Ο Nadella έκανε τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση που έχει γίνει ποτέ σε μια τεχνολογική εταιρεία», λέει ο Daniel Ives, αναλυτής της Wedbush Securities στο AP. «Ο μόνος που θα μπορούσε να το ανταγωνιστεί ήταν ο Steve Jobs, με την επιστροφή του στην Apple και την ανάκαμψη της εταιρείας με το iPhone».

Την τελευταία δεκαετία, η Microsoft έχει δημιουργήσει πλούτο 2,8 τρισ. δολαρίων για τους μετόχους της. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος είχε αγοράσει μετοχές της Microsoft αξίας 10.000 δολαρίων όταν ο Nadella ανέλαβε, θα είχε σήμερα στα χέρια του μια επένδυση αξίας 113.000 δολαρίων.


«Ο κλάδος μας δεν έχει σεβασμό για την παράδοση. Σέβεται μόνο την καινοτομία», είχε πει ο Nadella στους υπαλλήλους του με το πρώτο του memo πριν από 10 χρόνια, προϊδεάζοντάς τους για τις μεγάλες αλλαγές που θα έρχονταν.

Αν και σήμερα ο CEO της Microsoft είναι ένας ήρωας στα μάτια της Wall Street, κάποιοι αμφισβητούσαν την ικανότητά του να μεταμορφώσει την εταιρεία όταν ανέλαβε, με δεδομένο ότι είχε ήδη περάσει 22 χρόνια μέσα σε αυτήν.

Ο Nadella ήταν μόλις ο τρίτος CEO στην ιστορία της Microsoft, μετά τον Steve Ballmer (που παρέμεινε για 14 χρόνια) και τον Bill Gates, που υπήρξε συνιδρυτής της το 1975 και την έβαλε στο χρηματιστήριο το 1986.

Όμως, αμέσως άρχισε τις αλλαγές. Αφιέρωσε πόρους στη δημιουργία της πλατφόρμας cloud Azure, αλλάζοντας τις προτεραιότητες μιας εταιρείας που για πολύ καιρό στηριζόταν στα Windows και στα δικαιώματα που εισπράττει από κάθε υπολογιστή που πωλείται με αυτά.


Επίσης, έβαλε στην άκρη τις αποτυχημένες προσπάθειες της Microsoft να ανταγωνιστεί τους μεγάλους της αγοράς των smartphones, αφότου ο προκάτοχός του, Steve Ballmer είχε δώσει 7,3 δισ. δολάρια για να αγοράσει τη σχετική μονάδα της Nokia.

Μεγάλες ήταν οι αλλαγές και στην κουλτούρα της εταιρείας, υιοθετώντας ένα λιγότερο ανταγωνιστικό και πιο συνεργατικό στυλ, που ταιριάζει περισσότερο στην φιλική προσωπικότητα του CEO της.

Η δύναμη του Nadella έγκειται στο ότι διαφέρει από τον τυπικό CEO «με το μεγάλο εγώ», λέει ο Raimo Lenschow, αναλυτής της Barclays που καλύπτει τον τεχνολογικό κλάδο. Αντί να κάνει μεγάλες ανακοινώσεις, ο Nadella υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας «εξηγεί πού πιστεύει ότι πηγαίνει το μέλλον».

«Και είτε πρόκειται για το άτομο που φτιάχνει το φαγητό στο εστιατόριο, έναν μηχανικό, ένα στέλεχος του finance ή έναν πελάτη, αντιμετωπίζει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο, με σεβασμό», προσθέτει ο Daniel Ives.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template