Berkshire Hathaway: Πώς βγάζει αποδόσεις 4.400.000% με 26 άτομα προσωπικό

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Η φετινή επιστολή του Warren Buffett προς τους μετόχους της εταιρείας του, της Berkshire Hathaway, είναι 152 σελίδες, γεμάτη με τις σοφίες του μεγαλοεπενδυτή για το χρήμα και τη ζωή, αλλά και με στοιχεία που πιστοποιούν ότι ο «σοφός της Όμαχα»
είναι πράγματι ο καλύτερος επενδυτής που έζησε ποτέ.

Η μετοχή της Berkshire Hathaway έχει ενισχυθεί κατά 16% από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας την άνοδο του 7% που έχει σημειώσει ο S&P 500 στο ίδιο διάστημα. Όμως, οι αποδόσεις της από το 1965, όταν και αυτή η προβληματική κλωστοϋφαντουργία εξαγοράστηκε από τον Buffett και έγινε το όχημα για τις επενδύσεις του, αγγίζουν το 4.400.000%. Πρόκειται για επίδοση 140 φορές καλύτερη από το +31.000% του S&P 500 στο ίδιο διάστημα και για ένα μέσο ετήσιο κέρδος 19,8%, έναντι 10,2% του S&P 500.

Πρακτικά, εάν κάποιος είχε επενδύσει 100 δολάρια στην Berkshire όταν την ανέλαβε ο Buffett, θα είχε σήμερα πολύ πάνω από 400 εκατ. δολάρια, όπως σημειώνει το Business Insider.

Αυτή τη στιγμή, η Berkshire διαθέτει καθαρό ενεργητικό 561 δισ. δολαρίων, αυξημένο κατά 19% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Το συνολικό ενεργητικό της περιλαμβάνει 354 δισ. δολάρια σε μετοχές, 178 δισ. δολάρια σε ακίνητα και εξοπλισμό, 130 δισ. δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και 24 δισ. δολάρια σε αποθέματα.


Οι υποχρεώσεις των σχεδόν 500 δισ. δολαρίων αφορούν ζημιές που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, ασφάλιστρα που δεν έχουν εισπραχθεί κ.α.

Η Berkshire διαθέτει 168 δισ. δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, περισσότερα από ποτέ. Πρακτικά, έχει προς επένδυση ένα ποσό που είναι μεγαλύτερο από την αξία ολόκληρης της General Electric (167 δισ. δολάρια), της Uber (162 δισ. δολάρια), της Nike (160 δισ. δολάρια), της Walmart (159 δισ. δολάρια), της American Express (156 δισ. δολάρια) ή της Pfizer (155 δισ. δολάρια).

Βέβαια, ο Buffett και οι συνεργάτες του δυσκολεύονται να βρουν επενδυτικές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρηματιστήρια έχουν αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά και ο έντονος ανταγωνισμός από τα private equities κάνει τις εξαγορές ακριβότερες.

Μέσω των επενδύσεων και των εξαγορών της, η Berkshire αποτελεί αυτή τη στιγμή τον εργοδότη για σχεδόν 400.000 άτομα. Και όμως, μόνο 26 από αυτά δουλεύουν στα κεντρικά γραφεία της στην Όμαχα της Νεμπράσκα. Πρακτικά, όλες οι εταιρείες που εξαγοράζονται από την Berkshire λειτουργούν ανεξάρτητα και στέλνουν τα κέρδη τους στην Όμαχα.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον Buffett να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Να επενδύει τα κεφάλαια της Berkshire και να αφήνει την καθημερινή διοίκηση των επιχειρήσεών του σε άλλους.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template