Στην Eurobank το ΤΤ;

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013


Eντός χρονοδιαγράμματος του μνημονίου και σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας ολοκληρώνεται η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την κατακύρωσή του στη Eurobank, πιθανότατα «πακέτο» με τη Νέα Proton. H Εurobank είναι η μόνη που πληροί τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, όπως έχει διαμορφωθεί, αφού η πρότασή της περιλαμβάνει τίμημα σε μετοχές και όχι σε μετρητά, τα οποία «απαγόρευσαν» οι ευρωπαϊκές αρχές.

Η πρόταση της τράπεζας είναι ικανοποιητική πάντως και από πλευράς των προσδοκώμενων συνεργειών, καλύπτοντας έτσι τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ αναμένεται ότι η απόφαση θα προτάσσει τους λόγους συστημικής ευστάθειας που προβάλλονταν εξ αρχής ως κρίσιμος παράγοντας.

Το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα και η απόφαση που θα εκδώσει θα είναι, σύμφωνα με πηγές του ΤΧΣ, αιτιολογημένη όσον αφορά τον προτιμητέο αγοραστή. Παρότι οι τόνοι φάνηκαν να πέφτουν το τελευταίο διήμερο, οι χειρισμοί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην τραπεζική αγορά και σοβαρές ενστάσεις που ενδέχεται να αποτυπωθούν με νομική μορφή.

Η αιφνίδια αλλαγή των όρων οδήγησε εν τέλει στο αποτέλεσμα που η τρόικα είχε εξαρχής υποδείξει, τη συνένωση του Τ.Τ. με τη Eurobank, ώστε η τελευταία να ενισχυθεί και να πωληθεί στη συνέχεια, το φθινόπωρο, με αυξημένες πιθανότητες προσέλκυσης επενδυτών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόκτηση της Νέας Proton, η οποία εύλογα έχει μικρότερη σημασία λόγω μεγέθους.

Σε ανακοίνωσή της η Eurobank επιβεβαίωσε χθες ότι υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά από το ΤΧΣ του 100% της Νέας Proton. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται φέρουν και το private equity fund Oaktree να έχει καταθέσει προσφορά για την Proton Bank, με τίμημα σε μετρητά έναντι των μετοχών που προσφέρει η Εurobank.

Η πώληση του Τ.Τ. συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των συστημικών τραπεζών, αφού πρόκειται για μια «καθαρή» τράπεζα, με ισχυρή ρευστότητα και δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών. Η τρόικα πρόκρινε τη λύση Eurobank ευθύς μετά το «πάγωμα» της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ+0,77% κρίνοντας ότι η Eurobank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα και προηγουμένως να «προικοδοτηθεί».
Τελικός στόχος, όπως και για όλες τις συστημικές τράπεζες που έχει ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΧΣ, είναι να επιστρέψει στο Ταμείο και άρα στο Δημόσιο και τον φορολογούμενο μέρος των κεφαλαίων που έχει διαθέσει. Με βάση αυτό το επιχείρημα δεν έχει δικαιολογία η επιλογή της διενέργειας ανοικτού διαγωνισμού, επισημαίνουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, αφού σε μια τέτοια διαδικασία πρέπει να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα προσφορά με βάση τους όρους που είναι σε γνώση των ενδιαφερομένων. Εν προκειμένω, οι τράπεζες ετοίμασαν προσφορές με δύο σκέλη - τις συνέργειες και το τίμημα - προσφέροντας, τουλάχιστον η Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,73% και η Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-1,73% μετρητά και μάλιστα σημαντικού ύψους.
Ναυτεμπορική
Share on facebook Ναυτε
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template