Kρίση, κρίση αλλά τα πολυτελή καταλύματα στην Ελλάδα έχουν πάνω από 80% πληρώτητα για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά! Δείτε τα Best Sellers!

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Στο 70-80% η πληρότητα στους ορεινούς προορισμούς. Πρώτα σε ζήτηση τα πολυτελή καταλύματα. Στροφή των καταναλωτών στα «καλάθια» με προσφορές που ετοίμασαν γραφεία ταξιδίων. Ποια είναι η εικόνα σε δημοφιλείς περιοχές.
του Παύλου Υψηλάντη, euro2day.gr
Κρατήσεις στα περυσινά επίπεδα, με αλλαγή όμως ψυχολογίας των Ελλήνων ταξιδιωτών, και ικανοποιητική ζήτηση για «αποδράσεις» εντός και εκτός Ελλάδος την εορταστική περίοδο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα) καταγράφουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία από γραφεία ταξιδίων και ξενοδοχεία στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Η οικονομική κρίση, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία κρατήσεων, δεν πλήττει με τον ίδιο τρόπο όλους τους Έλληνες. Δίπλα σε αυτούς που δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες υπάρχουν κι εκείνοι που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την καταναλωτική τους δύναμη. Σε αυτούς προστίθενται όσοι είχαν επιλέξει να περιορίσουν αισθητά τις δαπάνες τους τα τελευταία χρόνια, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το μέλλον της χώρας. Αρκετοί από αυτούς φαίνεται πως αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις συνεχείς μειώσεις τιμών των τελευταίων χρόνων και τις προσφορές γνωστών ξενοδοχείων και γραφείων ταξιδίων.

Οι πληρότητες στα ορεινά καταλύματα των δημοφιλέστερων χειμερινών προορισμών της χώρας (Αράχωβα, Πήλιο, Καρπενήσι, Καλάβρυτα, Ζαγοροχώρια) κινούνταν στα επίπεδα του 70%, σύμφωνα με ξενοδόχους των συγκεκριμένων περιοχών (στοιχεία της περιόδου 18-20 Δεκεμβρίου).


Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα καταλύματα θα γεμίσουν σε ποσοστό 90% ή και περισσότερο. Στοιχεία από διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων, ωστόσο, ανεβάζουν στο 84% έως και 96% το ποσοστό πληρότητας για την περίοδο των Χριστουγέννων στα καταλύματα με τα οποία συνεργάζονται.

Οι υψηλές πληρότητες πάντως (αντίστοιχες με πέρυσι) μπορούν να θεωρηθούν σε έναν βαθμό αποτέλεσμα του ότι αρκετά καταλύματα δεν άνοιξαν για οικονομικούς λόγους, δίνοντας την ευκαιρία στους ανταγωνιστές τους να μοιραστούν τα μερίδια αγοράς που κατείχαν. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, τα καταλύματα που τέθηκαν εκτός αγοράς, μένοντας κλειστά, αντιπροσώπευαν το 8-10% του συνολικού δυναμικού της περιοχής τους.

Η κρίση αποδείχθηκε μάννα εξ ουρανού για πολλά γραφεία ταξιδίων τα οποία κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά. Ο φόβος των ξενοδόχων ότι μπορεί να μείνουν με πολλά άδεια δωμάτια χριστουγεννιάτικα εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των Ελλήνων πελατών τους έδωσε την ευκαιρία να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές από τους ξενοδόχους. Έτσι, κατάφεραν να προσελκύσουν πελάτες που, επιπλέον, ήθελαν να αποφύγουν τα έξοδα μετακίνησης με δικό τους μέσο.
Πρώτα σε ζήτηση τα πολυτελή καταλύματα

ΑΡΑΧΩΒΑ:
Πέντε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα οι πληρότητες στα καταλύματα κινούνταν στα επίπεδα του 70%, με προοπτική να φθάσουν έως και το 90%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής Ι. Γεωργακό. Πλατφόρμες διαδικτυακών κρατήσεων, ωστόσο, ανέφεραν πως για το ίδιο διάστημα οι πληρότητες στην περιοχή φθάνουν, ήδη, το 96% σε κάποια ξενοδοχεία. Ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται για τις ημέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καθώς τα δωμάτια είναι φθηνότερα τουλάχιστον 10% και οι ταξιδιώτες θέλουν να το εκμεταλλευτούν.
Οι τιμές καταγράφουν πτώση για τρίτη συνεχή χρονιά. Τις φετινές γιορτές ξεκινούν από 45 ευρώ στα απλά καταλύματα, ενώ η μέση τιμή στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων διαμορφώνεται στα 90 ευρώ.
Η κρίση οδηγεί σε αναδιανομή μεριδίων αγοράς στην περιοχή καθώς οι πιο αδύναμες μονάδες τίθενται σταδιακά εκτός αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα λειτουργήσουν δέκα μικρές μονάδες των 20 κλινών οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 8% του συνολικού δυναμικού καταλυμάτων της περιοχής.

ΠΗΛΙΟ: 
Αλλαγή ψυχολογίας στους πελάτες που τηλεφωνούν για κρατήσεις διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γ. Ζαφείρης. Η περίοδος δεν ξεκίνησε καλά σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά ήδη οι πληρότητες των μονάδων για τις γιορτές έχουν φθάσει το 70%.
Την τελευταία διετία οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση 40%.
Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια και η μέση τιμή των δωματίων με πρωινό διαμορφώνεται στα 60-80 ευρώ, ενώ αυξάνει στα 80-120 ευρώ αν συμπεριλαμβάνεται διατροφή. Καλές προσφορές βρίσκει κανείς για τριήμερη και τετραήμερα, ενώ τα γραφεία ταξιδίων κάνουν ειδικές προσφορές για γκρουπ την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Παρά τη μείωση των τιμών, τα ξενοδοχεία της περιοχής υπόσχονται πλούσιο μπουφέ με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα καθώς αρκετές μονάδες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό».
Επιπλέον πόλος έλξης είναι το χιονοδρομικό κέντρο. Ήδη έχει χιονίσει αρκετά και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: 
Στο 70% διαμορφώνονταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα οι πληρότητες στα καταλύματα της περιοχής σύμφωνα με τον επικεφαλής των ξενοδόχων Π. Μανζούφα. Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται για τις μονάδες υψηλών κατηγοριών που έχουν κλείσει συμφωνίες με γραφεία ταξιδίων και διαθέτουν τους χώρους για να προσφέρουν εορταστικά γεύματα σε μεγάλο αριθμό πελατών.
Οι τιμές καταγράφουν μεγάλη πτώση την τελευταία τετραετία και διαμορφώνονται στο -40% έως -50% σε σύγκριση με το 2009. Η «εκλογίκευση» είχε ως αποτέλεσμα φέτος να κοστίζουν 50-60 ευρώ δωμάτια με πρωινό των οποίων η τιμή το 2009 ήταν 100 ευρώ.
Η ζήτηση διατηρείται κυρίως από τις προσφορές που έκαναν τα γραφεία ταξιδίων αξιοποιώντας τη μείωση των τιμών από τους ξενοδόχους της περιοχής.
Πολλοί πελάτες προτίμησαν να γλιτώσουν το κόστος μετάβασης με δικό τους αυτοκίνητο (150 ευρώ για διόδια και καύσιμα) και στράφηκαν σε εκδρομές με γκρουπ.

Διήμερες εκδρομές με διαμονή σε μονάδες δύο ή τριών αστέρων κοστίζουν 70 ευρώ το άτομο, ενώ τις ημέρες των εορτών η τιμή αυξάνει στα 120-130 ευρώ καθώς περιλαμβάνει ημιδιατροφή και εορταστικά γεύματα.
Δεν θα λειτουργήσουν φέτος τρεις μονάδες συνολικής δυναμικότητας 250 κλινών.



ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Άσπρη μέρα από το... χιόνι περιμένουν στα Καλάβρυτα. Ο επικεφαλής των ξενοδόχων της περιοχής Κ. Δαφαλιάς τονίζει με έμφαση την εξάρτηση που έχουν τα καταλύματα των Καλαβρύτων από τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου. Θυμίζει, μάλιστα, πως πέρυσι, και καθώς βάθαινε η οικονομική κρίση, η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου βοήθησε τα καταλύματα να φθάσουν σε πληρότητες το 100%.

Φέτος, αντίθετα, το χιόνι είναι λίγο και το χιονοδρομικό κέντρο δεν είχε ανοίξει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αντιστοιχούν σε πληρότητες καταλυμάτων 70%, ενώ για την περίοδο των Φώτων το ποσοστό δεν ξεπερνά το 50%.

Η μέση τιμή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι 50 ευρώ, ενώ στα ξενοδοχεία 65 ευρώ. Το συνολικό δυναμικό της περιοχής είναι 1.800 κλίνες, ενώ από τις 45 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων οι πέντε δεν θα λειτουργήσουν φέτος καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας.
ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ: 
Πληρότητες της τάξης του 70% για τα Χριστούγεννα στις μονάδες της πόλης των Ιωαννίνων και στα Ζαγοροχώρια αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κ. Βλάχος. Πρώτα σε πληρότητα και με ελάχιστα αδιάθετα δωμάτια είναι τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν καλύτερες τιμές. Όχι ικανοποιητική η ζήτηση για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Οι τιμές διαμορφώνονται στα 30-70 ευρώ στα πιο πολλά δωμάτια με πρωινό και σ' αυτό το εύρος τιμών μπορεί να βρει κανείς κάποια καταλύματα που προσφέρουν ημιδιατροφή και εορταστικά γεύματα.
Στις πολυτελείς μονάδες οι τιμές είναι 120-180 ευρώ με ημιδιατροφή και εορταστικά γεύματα.
Πάντως δεν άνοιξαν κάποια μικρά καταλύματα στα Ζαγοροχώρια λόγω οικονομικών δυσκολιών και έλλειψης κρατήσεων.
Μαγνήτης οι προσφορές
Η κρίση οδήγησε τα γραφεία ταξιδίων να δημιουργήσουν «καλάθια» με πολύ καλές προσφορές για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Το αποτέλεσμα φαίνεται να τα δικαιώνει καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) Γ. Τελώνη, οι κρατήσεις κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα.
Πολλοί ταξιδιώτες προτίμησαν να περάσουν λίγες μέρες σε ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς κλείνοντας θέση σε ομαδικές εκδρομές (γκρουπ) όπου το κόστος είναι μειωμένο. Αρκετοί φαίνεται πως στράφηκαν στις ομαδικές εκδρομές προκειμένου να γλιτώσουν και το κόστος μετακίνησης μέχρι το κατάλυμα (διόδια και καύσιμα).
Το εξωτερικό
Οι προσφορές των γραφείων ταξιδίων έκαναν περιζήτητους προορισμούς που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα καλοκαιρινοί. Έτσι, απρόσμενα υψηλή ζήτηση (για τη συγκεκριμένη εποχή) καταγράφεται για οικονομικούς προορισμούς όπως η Μάλτα. Ο λόγος, πιθανότατα, είναι ότι αρκετοί προτίμησαν μια οικονομική εκδρομή στο εξωτερικό αντί για ένα πανάκριβο δωμάτιο σε ξενοδοχείο υψηλών κατηγοριών σε κάποια από τις ελληνικές κορυφές.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, πως δύο διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα σε δίκλινο δωμάτιο σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Αράχωβας κοστίζει 800 ευρώ, ενώ με τα ίδια χρήματα (800-900 ευρώ) ένα ζευγάρι μπορεί να περάσει τέσσερις μέρες (τρεις διανυκτερεύσεις) στη Μάλτα.
Στην αγορά, πάντως, υπάρχουν πακέτα για όλα τα γούστα και βαλάντια. Τα 350-400 ευρώ φαίνεται να είναι ο πήχης που χωρίζει τις εκδρομές που γίνονται οδικώς (πούλμαν) από εκείνες που περιλαμβάνουν μετακινήσεις με αεροπλάνο.
Ενδεικτικά, κάποιος βρίσκει εκδρομές από 135 ευρώ το άτομο για τη Βουλγαρία και το χιονοδρομικό κέντρο Bansko (τέσσερις μέρες), ενώ 7ήμερες εκδρομές στην Κων/πολη και την Προύσα ξεκινούν από 280 ευρώ. Οι τιμές για εκδρομές στη Βουδαπέστη αρχίζουν από 300 ευρώ (πέντε μέρες), ενώ για πακέτα 6 ημερών που συνδυάζουν Βουδαπέστη και Βιέννη (με αεροπλάνο και πούλμαν) το κόστος ξεκινά από 350 ευρώ. Οι τιμές για ταξίδια με αεροπλάνο που συνδυάζουν Πράγα με Βιέννη (5 ή 6 μέρες) ξεκινούν από 425 ευρώ, ενώ εκδρομές 6 ημερών που συνδυάζουν Ρώμη, Τοσκάνη και Ούμπρια (με αεροπλάνο) ξεκινούν από 550 ευρώ.
Οι πενθήμερες εκδρομές που συνδυάζουν Ζυρίχη, Λουκέρνη και Σεν Μόριτζ (με αεροπλάνο) ξεκινούν από 570 ευρώ, ο γύρος της Γαλλίας ξεκινά από 650 ευρώ, ενώ ένα 12ήμερο ταξίδι με πούλμαν στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας κοστίζει 750 ευρώ.

Γι' αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να «ψωνίσουν» από το πάνω ράφι, οι εκδρομές προς Ν. Υόρκη κοστίζουν 1.100-1.400 ευρώ, ενώ για ένα ταξίδι που συνδυάζει Φινλανδία και Λαπωνία θα πρέπει να βγάλετε από τον τραπεζικό σας λογαριασμό 2.000 ευρώ κατά άτομο.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template