Το διαζύγιο Χαραγκιώνη με την Gucci

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Το διαζύγιο Χαραγκιώνη με την Gucci.
Τα προβλήματα του γνωστού ελληνικού ομίλου με τη διάσημη ιταλική φίρμα και οι διαδοχικές ατυχίες στην επιχειρηματική και προσωπική ζωή του επικεφαλής του
Του Δημήτρη ΜαρκόπουλουΌταν η βαλκανική, ελληνικής εμπνεύσεως, μπαναλιτέ μπλέκει με το στυλ της βρετανικής αριστοκρατίας και τις ιταλικές στιλιστικές επιλογές του ομίλου τον οποίο ίδρυσε το 1897 ο Guccio Gucci, το αποτέλεσμα δύσκολα μπορεί να είναι καλό.
Από τη στιγμή μάλιστα που η διάσημη φίρμα έφτασε να γίνει τραγούδι-σύμβολο της ψευτογκλαμουριάς των μέσων της δεκαετίας του 2000 με μεγάλη επιτυχία στα μπουζουξίδικα της Ιεράς οδού και της παραλιακής, οπωσδήποτε δεν ήταν στραβός ο γιαλός, αλλά μάλλον εμείς ως αγορά στραβά αρμενίζαμε



Αναφερόμαστε στο πρόσφατο λουκέτο του γνωστού καταστήματος της φίρμας Gucci στην Κηφισιά, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί κι άλλες εξελίξεις ως προς την παρουσία της φίρμας στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, η αδυναμία του ομίλου λιανικής αλλά και real estate Χαραγκιώνη και τα αδιέξοδα που σωρεύτηκαν από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης δημιουργούν κλίμα δύσκολης συνέχισης μιας σχέσης που χτίστηκε μεταξύ του ελληνικού γκρουπ και του ιταλικού οίκου το 1985. Υστερα, λοιπόν, από χρόνια μεγάλων επιτυχιών και εκατομμυρίων ευρώ σε πωλήσεις, όπου η φίρμα Gucci αποθεώθηκε από τους Νεοέλληνες που ποθούσαν επίδειξη και μια πιο ιλουστρέ εικόνα, ή από όσους ήθελαν να βρίσκουν την αγαπημένη τους φίρμα όχι στο εξωτερικό αλλά και στην πατρίδα τους, ήρθε η ώρα της κρίσης. Η χλιδάτη φίρμα Gucci στην Κηφισιά, στην οδό Κολοκοτρώνη 8, έκλεισε έτσι απλά όπως ήρθε στη χώρα μας. Με ένα email οι πελάτες του καταστήματος πληροφορήθηκαν το λουκέτο αλλά και την εναλλακτική που θα έχουν: να αγοράζουν δηλαδή τα είδη Gucci από το κατάστημα της εταιρείας Χαραγκιώνη στην οδό Τσακάλωφ 27. Κύκλοι της αγοράς αναφέρονται σε καίριο πλήγμα που δέχτηκε η εικόνα των Χαραγκιώνηδων ως προς τις σχέσεις τους με το εξωτερικό. Κι αυτό διότι για τους Ιταλούς της γνωστής φίρμας τα λουκέτα, οι πτωχεύσεις και η γκρίνια δεν είναι ό,τι καλύτερο. Από τον ελληνικό όμιλο πάντως μιλάνε για μια πρόσκαιρη δυσκολία, η οποία όμως δεν μπορεί παρά να αθροίζεται μαζί με τις υπόλοιπες που έχουν βρει το γκρουπ. Ενας όμιλος που βασίζεται στα ακίνητα, τα οποία όλοι γνωρίζουμε τι προβλήματα δημιουργούν λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και της μείωσης των εμπορικών μισθωμάτων.

Οι προσωπικές ατυχίες


Σαφώς ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης δεν έφτασε στο σημείο όπου έχουν φτάσει άλλες γνωστές οικογένειες του χρήματος στη χώρα μας. Οπωσδήποτε όμως από το 2011 και αργότερα η κρίση, αλλά και μια σειρά από προσωπικές ατυχίες, τον χτυπά αλύπητα. Η αρχή έγινε το 2011 με τον θάνατο του Νικηφόρου Χαραγκιώνη, του ιδρυτή της δυναστείας κι ενός ανθρώπου με μεγάλη ζωντάνια και μυθιστορηματική ζωή. Αν και μεγάλος σε ηλικία, ο ίδιος καμάρωνε την πρόοδο του υιού του, Θεόδωρου, και τη μετατροπή του σε έναν εστέτ του ελληνικού business, με σχέσεις κοντά στην εγχώρια ελίτ και μεγάλο προσωπικό εκτόπισμα στον κλάδο των εμπορικών αναπτύξεων και μισθώσεων, αλλά και στο ευρύτερο λιανεμπόριο με ισχυρές συνεργασίες. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πλήγμα για τον Ελληνα επιχειρηματία: ο αιφνίδιος θάνατος της συζύγου του, Ιωάννας. Το χτύπημα θα είναι μεγάλο και ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης ως φόρο τιμής ανακοινώνει πως το Ιδρυμα Θ. Χαραγκιώνη, στο οποίο ανήκει το γνωστό μουσείο ιστορικών αυτοκινήτων που ο επιχειρηματίας διαθέτει, μετονομάζεται σε Ιδρυμα Θεόδωρου και Γιάννας Χαραγκιώνη. Η γυναίκα του υπήρξε δεινός υποστηρικτής της προσπάθειάς του μέχρι τις 30 Μαΐου 2011, οπότε έφυγε από τη ζωή. Συγκινημένος, ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης είχε τότε εκμυστηρευτεί πως ένιωθε τύψεις για το γεγονός πως η δουλειά τον είχε απορροφήσει, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον τρόπο με τον οποίο του στάθηκε η αγαπημένη του σύζυγος.

Σύντομα όμως η κρίση θα χτυπήσει και την πόρτα του ομίλου. Μια κρίση πολύπλευρη που οδήγησε στο πρόσφατο λουκέτο της Gucci στην Κηφισιά.


O αντιπρόσωπος του ιταλικού οίκου, με τη μορφή franchise, βίωσε όλη την πορεία της ιταλικής φίρμας στην ελληνική αγορά - άλλοτε με δυναμισμό, άλλοτε με δύσκολο τρόπο όπως τώρα, λόγω της γενικής αδυναμίας στην οποία η οικογένεια Χαραγκιώνη έχει περιέλθει. Πάντως, η ιταλική Gucci από το 2010 ονειρευόταν καλύτερη ανάπτυξη στη χώρα και για τον λόγο αυτό συνδέθηκε ακόμα πιο δυνατά με τον Ελληνα businessman. Ούτε οι ίδιοι ούτε ο Ελληνας συνεργάτης τους περίμεναν την τόσο μεγάλη κρίση που ακολούθησε. Η απευθείας είσοδος στην ελληνική αγορά πριν από τέσσερα χρόνια είχε έρθει ως συνέχεια της γενικότερης στρατηγικής του οίκου από τη Φλωρεντία για την περαιτέρω ενίσχυση του διεθνούς δικτύου λιανικής του, το οποίο έφτασε να απαριθμεί, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, 308 ιδιόκτητα καταστήματα
Ο όμιλος Χαραγκιώνη είναι από το 1985 ο master franchise του ιταλικού οίκου πολυτελών ειδών Gucci. Το πρώτο κατάστημά του άνοιξε στο Κολωνάκι στο εμπορικό κέντρο «Μέλαθρον» (Τσακάλωφ 5) και σύντομα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλους τους λάτρεις της μόδας και της πολυτέλειας. Η μεγάλη επιτυχία του οίκου Gucci στη χώρα μας οδήγησε στην στρατηγική απόφαση ανοίγματος ενός ακόμα καταστήματος στην Κηφισιά. Το δεύτερο άνοιξε το 2001 στο εμπορικό κέντρο «Αίγλη» (Κολοκοτρώνη 8). Τέλος, το θρυλικό πλέον κατάστημα του Κολωνακίου μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2003 από το νούμερο 5 της οδού Τσακάλωφ στο 27, σε μεγαλύτερο νεοκλασικό τριώροφο κτίριο, για να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση για πολυτελή είδη, αλλά και τον εγωισμό μιας ψευτοελίτ που καμωνόταν πως η Αθήνα έγινε Παρίσι. Το 2010 ο όμιλος Χαραγκιώνη υπέγραψε συμφωνία joint venture με τον ιταλικό οίκο, σε μια συμφωνία όμως που τώρα κινδυνεύει. Βλέπετε, οι Ιταλοί φοβούνται ένα κάζο στις χώρες της κρίσης και ένα ντόμινο και σε άλλα μέρη.

«Ελληνικός οίκος» με μεγάλη ιστορία

Ο όμιλος Χαραγκιώνη ξεκίνησε την πορεία του το 1932 από το λιανικό εμπόριο και σήμερα κατέχει εξέχουσα θέση στην ανάπτυξη ακινήτων, στη διαχείριση χώρων στάθμευσης, στην εμπορική ναυτιλία και στην υψηλή τεχνολογία σε ηλεκτρονικά ζυγιστικά συστήματα, συστήματα ελέγχου χρόνου, καθώς και σε άλλους τομείς όπου δραστηριοποιείται. Ιδρυτής του ομίλου υπήρξε ο Νικηφόρος Χαραγκιώνης, ο οποίος γεννήθηκε το 1914 στον Μελισσώνα της Νοτίου Ευβοίας. Στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής μετακόμισε στον Πειραιά και το 1932 άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της πόλης και μια βιοτεχνία μετασχηματιστών. Πατριώτης, ο Νικηφόρος Χαραγκιώνης θα διακόψει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του για να πολεμήσει στο Αλβανικό Μέτωπο και θα γίνει εξέχον στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης αναγκαζόμενος να καταφύγει με υποβρύχιο των βρετανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Για την πολυσήμαντη δράση του μετά τον Πόλεμο τιμήθηκε από τον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων για τη συμμέτοχή του στην απελευθέρωση της Γηραιάς Ηπείρου. Επιστρέφοντας το 1945 στην Ελλάδα, ο Νικηφόρος Χαραγκιώνης επαναδραστηριοποιείται επιχειρηματικά άμεσα καθώς ανοίγει ζαχαροπλαστείο, κατόπιν επεκτείνεται στον κλάδο της αυτοκίνησης και των χωματουργικών και δομικών μηχανημάτων και στη δεκαετία του ’70 στην ανάπτυξη ακινήτων. Ο γιος του, Θεόδωρος, θα ενεργοποιηθεί από τα τέλη του ’70 και θα ξεχωρίσει, παρέα με τον αδελφό του Πέτρο.

Το στίγμα των δραστηριοτήτων της Ακροπόλ Χαραγκιώνης είναι εμφανές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Ρόδου, όπου έχουν αναπτυχθεί ή είναι υπό ανάπτυξη συνολικά 63 επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα της εταιρείας. Η Ακροπόλ Χαραγκιώνης είναι μέλος του ICSC (International Council of Shopping Centres) από το 1985 και του ULI (Urban Land Institute) από το 1990. Ο πρωτοποριακός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η υψηλή ποιότητα των εμπορικών κέντρων της Ακροπόλ Χαραγκιώνης έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση και έχουν τιμηθεί δύο φορές με διακρίσεις από το ICSC: το 1990 στο Ελσίνκι για το εμπορικό κέντρο «Μέλαθρον» στο Κολωνάκι, για τη σημαντικότητα της εμπνευσμένης βελτιστοποίησης της γης, και το 2000 στο Βερολίνο για το «Athens Millennium» στο Παγκράτι. 
Ακόμη έχει βραβευτεί το 2005 από το FIABCI για το εμπορικό κέντρο «Αίγλη» στην Κηφισιά. Επίσης, το «Mediterranean Cosmos» στη Θεσσαλονίκη πέτυχε να συμπεριληφθεί στη λίστα των 20 φιναλίστ από όλη την Ευρώπη στον διαγωνισμό του ICSC το 2007. Από το 1985 είναι ο franchise του ιταλικού οίκου πολυτελών ειδών Gucci, ενώ το 2005 υπέγραψε το master franchise με την ισπανική εταιρεία Step Two S.A. για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων παιχνιδιών «Imaginarium». Το 2009 υπέγραψε το master franchise για το «Ferrari Stores» και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους άνοιξε το πρώτο κατάστημα, στην Κολοκοτρώνη 3-5, στην Αθήνα. Το δεύτερο άνοιξε τις πύλες του την άνοιξη του 2011, στο κέντρο της Αθήνας, στο «Athenian Capitol». Ο πρόεδρος του ομίλου, Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης, είναι άνθρωπος με αγάπη στον διαλογισμό και τη γιόγκα ενώ λατρεύει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του. Γι’ αυτό άλλωστε πήρε πτυχίο σε προχωρημένη ηλικία από το Harvard στη Βοστόνη.

Gucci, η φίρμα των πολύ πλούσιων

Το 1897 ένας Ιταλός μετανάστης, μόλις 16 ετών, έφτασε στο Λονδίνο και ξεκίνησε την «καριέρα» του πλένοντας πιάτα στο ξενοδοχείο «Savoy». Το 1902, επιστρέφοντας στη Φλωρεντία από όπου και καταγόταν, ο Guccio Gucci ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα κατάστημα με δέρματα, μέχρι που άνοιξε το δικό του τέσσερα χρόνια μετά. Τελικά το 1921 το κατάστημα έφτασε να πουλά δερμάτινα είδη όπως παπούτσια, γάντια, τσάντες, αλλά και πολλά άλλα είδη αξεσουάρ. Πάντοτε τον «κέντριζε» η βρετανική αριστοκρατία. Ετσι ξεκίνησε να σχεδιάζει πολυτελείς τσάντες και παντελόνια ιππασίας. Δυστυχώς όμως τον περίμεναν δύσκολες εποχές, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι συνέπειές του. Ο οίκος άρχισε να χρησιμοποιεί νέα υλικά εκτός από το δέρμα και είναι η εποχή που τα χερούλια από μπαμπού είναι ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό που κρατά ακόμα και σήμερα σαν σύμβολο του. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου άλλαξε και διεύθυνση το μαγαζί της Ρώμης - από τη Via del Parione μεταφέρθηκε στη Via Condotti. Σήμερα ο οίκος μέτρα σχεδόν 300 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και το Gucci Group περιλαμβάνει ονόματα όπως Yves Saint Laurent, Sergio Rossi, Bottega Veneta, Bedat & Co,. Boucheron, Stella McCartney, Balenciaga and Alexander McQueen. Η επιτυχία του ονόματος δεν σταμάτησε και μετά τον θάνατό του, το 1952, και όλες οι διάσημες γυναίκες, από την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση μέχρι τη Λιζ Τέιλορ, ήταν εκεί. Ακόμα και άντρες όπως ο Πίτερ Σέλερς και ο Σάμιουελ Μπέκετ ήταν πιστοί πελάτες όλα τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει και τσάντα με το όνομα «Jackie O».



Μετά από χρόνια μεγάλων επιτυχιών, οι πελάτες του καταστήματος στην Κηφισιά πληροφορούνται το λουκέτο με ένα email. Η χλιδάτη φίρμα Gucci που στεγαζόταν σε εμπορικό κέντρο ιδιοκτησίας Θ. Χαραγκιώνη στο κέντρο της Κηφισιάς έκλεισε έτσι απλά όπως ήρθε στη χώρα μας


Το Μουσείο Ιστορικών Αυτοκινήτων ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Χαραγκιώνη

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template