Επανέρχονται στο ΧΑ οι μεγάλοι επενδυτές ενόψει συμφωνίας

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Του Δημήτρη Παφίλα
Το "στοίχημα" τοποθετήσεις σε χρηματιστήριο και ομόλογα 30% τώρα και 70% τον Ιούνιο παίζουν οι ξένοι επενδυτές εν όψει της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, οι εξελίξεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα όταν θα αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η συμφωνία θα οριοθετηθεί στο Eurogroup στις 11 Μαϊου (αλλά τα νέα θα έλθουν μετά τις 20 Μαϊου σύμφωνα με τις πληροφορίες) και εφόσον περάσουν τα μέτρα τότε οι δανειστές θα δώσουν ως bonus την αγορά των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο, ως μέτρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Τις αγορές ελληνικών ομολόγων απο την ΕΚΤ προεξοφλούν οι εντολές ύψους 2 δισ. ευρώ που τοποθέτησαν στα ελληνικά ομόλογα η Morgan Stanley και η JP Morgan, γι' αυτό και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έπεσε από το 13,6% ακόμα και κάτω από 11%.

Μάλιστα, ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι, εφόσον κλείσει η συμφωνία οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες στο χρηματιστήριο σε σημείο που θα εκπλαγούν όλοι , καθώς πολλοί πιστεύουν ότι, τα περισσότερα χρήματα θα τοποθετηθούν μόλις υπογραφεί η συμφωνία.

Πενθήμερο ράλι για το ΧΑ

Aπό τις 22 Απριλίου , το χρηματιστήριο πραγματοποίησε ένα πενθήμερο ράλι και στα τέλη του μήνα έκλεισε στις 822,88 ( 16,5% ) ενω οι αποδόσεις σε τράπεζες και warrants να ξεπερνούν και το 100% (Τράπεζα Πειραιώς από το χαμηλό των 0,196 στα 0,41 ευρώ). 
Παρά τις μεγάλες ζημιές που πραγματοποίησαν οι ξένοι επενδυτές που τοποθετήθηκαν πέρυσι στις τράπεζες, το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκαν την Ελλάδα μεγάλα αμερικανικά funds τόσο για ομόλογα όσο και για μετοχές. Ενδεικτικά ήλθαν στην Αθήνα και συνάντησαν κυβερνητικούς, τραπεζίτες, εταιρείες, funds όπως το Blue bay (62,8 δισ. δολάρια ), Canyon ( 23 δισ. δολάρια) και Farallon ( 20 δισ. δολάρια ). Την οργάνωση επιμελήθηκε η μεγάλη επενδυτική Τράπεζα Storm Harbour του κ. Γ. Κοφινάκου.

Παράλληλα, υπάρχουν και μικρότερα funds της τάξης των 1-2 δισ. δολαρίων τα οποία προσέγγισαν Έλληνες διαχειριστές που δραστηριοποιούνται από το 2012.


Μαζί με αυτά τα παραπάνω funds, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται και οι πιο παλιοί επενδυτές, όπως το Fairfax, ενω επανήλθαν μεγάλοι οίκοι σαν την Fidelity, Blackrock, SCHROEDER οι οποίοι επενδύουν όταν αρχίσει ο σταθερός ανοδικός κύκλος.

Tην ίδια στιγμή δεν έχουν αποχώρησει funds όπως J. Paulson, Third Point, D. Einhorn, Baupost.
Αν το καλοσκεφθεί κανείς στην Ελλάδα επενδύει η 11αδα των καλύτερων funds παγκοσμίως. Βρίσκονται επί 3 χρόνια στην Ελλάδα και παρά τις ζημιές δεν αποχώρησαν.

Όμως, με δεδομένες τις ζημιές στις τράπεζες απο τον Ιούνιο έως τις αρχές του χρόνου, η νέα αυτή κατηγορία ξένων επενδυτών έχουν αλλάξει την προσέγγιση στην Ελλάδα. Εξαιτίας του πολιτικού ρίσκου- κι σ' αυτό εντάσσουν και το ενδεχόμενο εκλογών – οι ξένοι τοποθέτησαν τώρα το 30% των κεφαλαίων τους και εφόσον έχουμε συμφωνία τότε θα δώσουν στο ελληνικό fund και τα υπόλοιπα χρήματα. 
Share this article :

1 σχόλιο:

  1. εγώ πιστεύω πως πρέπει να έρχονται όλο και περισσότεροι επενδυτές στην χώρα μας γιατί οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο αθηνών και θα βοηθήσει την οικονομίας μας γενικά αλλά και θα θα γίνονται περισσότερες αγοραπωλησίες μετοχών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template