P. Kadakia: Η πρώην χορεύτρια που έβγαλε $400 εκατ. σε 2 χρόνια γιατί δεν είχε... μπράτσα!

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η ClassPass, είναι μια "καυτή" startup που λατρεύουν οι φανατικοί των γυμναστηρίων, αλλά και οι επενδυτές. Την ίδρυσε μια γοητευτική Ινδή, η Payal Kadakia, πριν από σχεδόν δύο χρόνια και μάλλον δεν περίμενε την τρελή επιτυχία που θα γνώριζε η ιδέα της.
Η εταιρεία, με έδρα τη Νέα Υόρκη, στην ουσία επιτρέπει στους συνδρομητές που εγγράφονται στο πρόγραμμα που πουλάει, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε διαφορετικά γυμναστήρια, στούντιος εκγύμνασης και σχολές χορού σε 31 διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ, για να κάνει κανείς από απλά προγράμματα γυμναστικής, μέχρι γιόγκα, pilates, χορό, μπαλέτο, αλλά και το νέο trend της εποχής το λεγόμενο barre 3, μια τεχνική που έκανε μόδα η Μαντόνα και συνδυάζει γιόγκα, pilates και μπαλέτο και γίνεται με τη βοήθεια της γνωστής μπάρας που βλέπουμε στις σχολές χορού. 
Η τιμή της συνδρομής ανέρχεται σε 99 δολάρια τον μήνα και μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε, η εταιρεία ανοίγει τα φτερά της και στο εξωτερικό, συνάπτοντας συνεργασίες με 4.000 γυμναστήρια ανά τον κόσμο.



Ο κόσμος συρρέει σαν τρελός, γιατί η προσφερόμενη τιμή είναι τρομερά ανταγωνιστική, αν σκεφτεί κανείς ότι σε γνωστά γυμναστήρια των ΗΠΑ ένα μάθημα με σταθερό ποδήλατο (το γνωστό spinning class) κοστίζει 30 δολάρια!


Ετσι, μέσω της ClassPass, ο συνδρομητής μπορεί να κάνει τρία ή τέσσερα τέτοια μαθήματα τον μήνα, σε συνδυασμό και με άλλα classes στο ίδιο ή σε άλλο γυμναστήριο, με 90 δολάρια τον μήνα.

Από την έναρξη λειτουργίας της τον Ιούνιο 2013 μέχρι και σήμερα η ClassPass έχει κλείσει 4,5 εκατομμύρια συμφωνίες με γυμναστήρια και όπως έχει ανακοινώσει έχει καταβάλει 30 εκατ. δολάρια έσοδα στα συνεργαζόμενα γυμναστήρια από συνδρομές. Το 2015 θα καταβάλει 100 εκατ. δολάρια.

Πάντως, όπως λένε οι κακές γλώσσες η εταιρεία που δεν αποκαλύπτει τη διαφορά στα έσοδα από τα συνεργαζόμενα γυμναστήρια, καταβάλει τα μισά από αυτά που ένα γυμναστήριο χρεώνει υπό κανονικές συνθήκες στους πελάτες του ή κάποιες φορές, ακόμα λιγότερα.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά από τα 4000 συνεργαζόμενα γυμναστήρια έχουν λατρέψει την ClassPass όχι μόνο γιατί φέρνει νέους πελάτες που διαφορετικά δεν θα επισκέπτονταν ποτέ τα γυμναστήρια αυτά, αλλά γιατί βοηθά να γεμίζουν και τάξεις που διαφορετικά θα ήταν άδειες.

Όταν ρωτήθηκε η Kadakia για την πορεία εσόδων της εταιρείας της, απάντησε ότι σημειώνει 20% ανάπτυξη σε μηνιαία βάση.

Πριν ξεκινήσει την ClassPass, η Kadakia, η οποία ξεκίνησε τον χορό σε ηλικία 3 ετών για να εξελιχθεί σε χορεύτρια παγκοσμίου κλάσης, έκανε το επιχειρηματικό της ντεμπούτο με μια άλλη εταιρεία την Classtivity που γνώρισε όμως παταγώδη αποτυχία. "Η αποτυχία είναι ένα καταπληκρικό σημείο αναφοράς ώστε να καταλάβεις προς τα πού πρέπει να βαδίσεις", σύμφωνα με την Kadakia.



Όσο για το πώς της ήρθε η ιδέα να ξεκινήσει το συγκεκριμένο concept που την έκανε πλούσια; Δύο γεγονότα: αφενός δεν μπορούσε να βρει σχολή χορού κοντά της για να πηγαίνει μετά τη δουλειά (έτσι αποφάσισε να φτιάξει την ClassPass που στην ουσία είναι μια μηχανή αναζήτησης που βρίσκει μαθήματα γυμναστικής ανάλογα με ατομικές ανάγκες και δυνατότητες). Εκέινη την εποχή είχε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στη Bain & Company, αλλά ετοιμαζόταν να παραιτηθεί για να έχει χρόνο να χορεύει: "Δεν θα μπορούσα να επιζήσω χωρίς τον χορό", λέει η ίδια.



Το άλλο – φαινομενικά άσχετο – γεγονός που της έδωσε την ιδέα ήταν μια ληστεία: μια μέρα την πλησίασε ένας άγνωστος, μέσα σε καφετέρια γνωστής αλυσίδας, της έριξε "Μέις" στο πρόσωπο και της άρπαξε από τα χέρια ένα λάπτοπ και το κινητό της. Το γεγονός ότι ήταν αδύναμη και δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να αμυνθεί, την έκανε να αισθανθεί άσχημα. "Το γεγονός αυτό με παρακίνησε να μάθω να προστατεύω τον εαυτό μου καλύτερα και αυτό λειτούργησε ως κίνητρο να τελειοποιήσω την επιχείρησή μου", αναφέρει η ίδια. Και κάπως έτσι, εγένετο... η ClassPass.

Χ.Ρ. πηγη

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template