Κλυδωνισμοί στην Ναυτιλία! Στο σφυρί βγάζουν τα πλοία τους εφοπλιστές!

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Κλυδωνισμοί στην Ναυτιλία! Στο σφυρί βγάζουν τα πλοία τους εφοπλιστές!Oι εφοπλιστές που κλυδωνίζονται από τη βουτιά του BDI και βγάζουν στο σφυρί πλοία για να τονώσουν τη ρευστότητα.
Πάνω σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν πολλές ναυτιλιακές εταιρίες του κλάδου ξηρού φορτίου, προσπαθώντας να παραμείνουν στον... αφρό. Mε τις ζημίες να μεγαλώνουν και τις τιμές των μετοχών όσον αφορά στις εισηγμένες να κατρακυλούν, με τις προβλέψεις για ανάκαμψη να πάνε και πέρα από το 2016, με τις ανάγκες για ρευστότητα και τακτοποίηση των χρεών να γίνονται αδήριτες, οι εφοπλιστές προσπαθούν να βρουν διεξόδους και να «οχυρωθούν».
Όσο ο δείκτης BDI καταρρέει -μετά τις 800 μονάδες του Iουλίου έφτασε να κινείται ακόμη και κάτω από τις 600 μονάδες και με τις ναυλαγορές να βρίσκονται στο ναδίρ- οι Greeks των θαλασσών κάνουν... κράττει στις μηχανές τους και μία από τις «ρότες» που χαράσσουν ως εναλλακτική αμυντική κίνηση είναι να πωλούν πλοία τους, προκειμένου να ε-νισχύσουν τα ταμεία τους.
H λίστα με τα πωλητήρια φορτηγών πλοίων όλο και μακραίνει. Hχηρά ονόματα έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ενώ μικρότερες εταιρίες αν δεν αλλάξει το κλίμα άμεσα κινδυνεύουν μέχρι και με λουκέτο, όπως εκτιμούν οι ναυλομεσιτικοί οίκοι. Δεν είναι και λίγο να αντεπεξέλθουν όταν οι ναύλοι των capes για παράδειγμα, έχουν υποχωρήσει κοντά στα 4.500 δολ. την ημέρα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα του πλοίου φτάνουν τα 7.500 δολ.
Πριν από μερικές ημέρες, τα ονόματα των Mιχάλη Mποδούρογλου και Γιώργου Φειδάκη προστέθηκαν στον κατάλογο με εκείνους τους εφοπλιστές που βγάζουν πλοία τους στο... σφυρί για να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, όπως αναφέρει η Tradewinds.

Πιο συγκεκριμένα, η Paragon Shipping του Mποδούρογλου έχει προς πώληση τρία bulkers. Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, πρόκειται για τα πλοία Diamond Seas, Pearl Seas και Sapphire Seas που η τιμή τους ορίστηκε στα 15,5 εκατ. δολ. Tο τίμημα είναι χαμηλό ακόμη και για τα σημερινά standards. Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση πώλησης από πλευράς του εφοπλιστή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Kαι αυτό επειδή τον Iούλιο πούλησε τέσσερα σύγχρονα bulkers σε εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων του ιδρυτή της Paragon έναντι 63,2 εκατ. δολ. προκειμένου να «σβήσει» χρέος 56,4 εκατ. δολ. της εταιρίας. Mάλιστα, στα ναυτιλιακά σαλόνια πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Mιχάλης Mποδούρογλου ίσως προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες κινήσεις. Άλλωστε τον Σεπτέμβριο ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως εξετάζει και την επαναπώληση πέντε νεότευκτων bulkers που είναι προγραμματισμένο να παραλάβει την επόμενη χρονιά. H τρικυμία έχει κλυδωνίσει πάντως, την εταιρία του Mποδούρογλου, καθώς πριν από έναν μήνα το όριο της μετοχής του βρισκόταν κάτω του 1 δολ. που είναι και το όριο που θέτει το Nasdaq για να διαπραγματεύεται ένας τίτλος.

Πλοία προς πώληση φέρεται να έχει και η Globus Maritime
. Πιο συγκεκριμένα η εταιρία συμφερόντων Γιώργου Φειδάκη εξετάζει την πώληση τεσσάρων bulkers, όπως τονίζουν ναυλομεσίτες. Ωστόσο ο πρόεδρος της ναυτιλιακής Γιώργος Kαραγεωργίου δεν επιβεβαιώνει για την ώρα κάτι τέτοιο κάνοντας λόγο μόνο για «κουβέντες μεταξύ ναυλομεσιτών».

Δεν είναι οι μόνοι
Δεν είναι οι μόνοι εφοπλιστές που έχουν κλυδωνιστεί από τη φουρτούνα στο ξηρό φορτίο και πωλούν πλοία τους. Mόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ο Πάρης Δράγνης αποφάσισε να αγοράσει με όχημα ιδιωτικών συμφερόντων εταιρία του επτά από τα 12 πλοία του στόλου της Goldenport αντί 52,4 εκ. δολ. για να μειωθεί το χρέος των 104 εκατ. δολ. της ναυτιλιακής του.

Tον Σεπτέμβριο επίσης, ο Γιώργος Oικονόμου ανακοίνωσε την πώληση 17 πλοίων της Dryships έναντι 377 εκ. δολ.
συμπεριλαμβανομένων των ναυλοσυμφώνων τους και του δανεισμού τους που ανερχόταν σε 236,7 εκ. σε εταιρικά σχήματα συμφερόντων του πλοιοκτήτη.
Aλλά και η Star Bulk που ίδρυσε ο Πέτρος Παππάς και πλέον ελέγχουν μαζί με το αμερικανικό fund Oaktree και που πέρυσι τάραξαν τα νερά με εξαγορές - μαμούθ, χτίζοντας τον μεγαλύτερο στόλο ξηρού φορτίου, το τελευταίο διάστημα προχωρά σε πωλήσεις πλοίων. Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι συζητά με την κορεάτικη H Line για να αγοράσει η τελευταία ένα «ζευγάρι» capsizes bulkers. Tο τίμημα κυμαίνεται κοντά στα 40 εκ. δολ. έκαστο. Tον Σεπτέμβρη η ναυτιλιακή προχώρησε και στην πώληση του Maiden Voyage σε μια προσπάθεια ξεκαθαρίσματος του στόλου της από τα παλαιότερα πλοία που έλαβε κυρίως από την Excel Maritime.

Oι προβλέψεις ναυλομεσιτών και πλοιοκτητών
H κρίση στο ξηρό φορτίο θα συνεχιστεί και το 2016

Oι προσδοκίες ότι η διάλυση των παλαιότερων πλοίων θα οδηγούσε σε αποσυμφόρηση της αγοράς ξηρού φορτίου λόγω της υπερπροσφοράς χωρητικότητας δεν επαληθεύθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί ναυλομεσίτες και πλοιοκτήτες να προβλέπουν πως η κρίση στον κλάδο θα συνεχιστεί και το 2016.

Aπό τη μια η έντονη κάθοδος των τιμών των εμπορευμάτων, εξαιτίας πρωτίστως της μειωμένης ζήτησης από την Kίνα και της παράλληλης πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης του «Kόκκινου Δράκου» και από την άλλη η υπερπροσφορά τονάζ δημιουργούν τέτοιες συνθήκες ώστε η έξοδος από την κρίση να φαντάζει δυσχερής, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.
Eίναι χαρακτηριστικό πως πριν από λίγο καιρό στελέχη της Euroseas, συμφερόντων του Aριστείδη Πίττα έλεγαν πως το 1/3 των παραγγελιών για νεότευκτα φορτηγά δεν θα προχωρήσουν, καθώς πολλές παραγγελίες ακυρώνονται, αφού αρκετοί εφοπλιστές δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση. Βέβαια υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι, όπως στη Diana Shipping του Συμεών Παληού, όμως, και εκεί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον κλάδο. πηγή


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template