Π. Γερμανός: Πρωταθλητής των επενδύσεων στην Ελλάδα της κρίσης

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Από το 2012 μέχρι σήμερα ο όμιλος στον οποίο ανήκουν τα καταστήματα Public, η βιομηχανία μπαταρίας Συστήματα Sunlight, η εταιρεία
διανομών Westnet, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας με 860 καταστήματα στην Πολωνία Play και η εταιρεία AASA δημιούργησε 1.620 νέες θέσεις εργασίας επενδύοντας 140 εκατ. ευρώ

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Θυμάστε την παλιά διαφήμιση; Εκείνη που έλεγε «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη». Μπορεί οι φορολογικοί στόχοι της εν λόγω καμπάνιας να μην είχαν επιτευχθεί, αν κρίνουμε από τα σημερινά κακά αποτελέσματα της οικονομίας μας, όμως αρκετά χρόνια αργότερα ένας ιδιωτικός όμιλος, το Olympia Group, του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, όπου ανήκουν οι εταιρείες Public, Sunlight, Westnet αλλά και τα διεθνή πλέον σήματα Play και ΑΑSA, αποδεικνύει ότι αγαπά την Ελλάδα, καθώς μέσα στην κρίση επένδυσε 140 εκατ. ευρώ. 
Και όχι μόνο αυτό. Σε μια τετραετία σφοδρής αμφισβήτησης τόσο διεθνώς όσο και εντός των συνόρων, ο κ. Γερμανός, αντί να συρρικνώνει ή να μεταφέρει δραστηριότητες στη Βουλγαρία ή σε τρίτες χώρες, επιλέγει να συνεχίσει να επενδύει σπάζοντας κάθε ρεκόρ προσλήψεων στις εταιρείες του. Ειδικότερα, από το 2012 μέχρι σήμερα στον όμιλο Olympia έχουν προσληφθεί συνολικά 1.620 νέοι εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 1.000 σε μόνιμες θέσεις στην αλυσίδα ειδών πολιτισμού και τεχνολογίας Public, οι 450 εποχικοί στην ίδια εταιρεία και 170 άτομα ως εργαζόμενοι στη βιομηχανία μπαταριών Sunlight. Κάπως έτσι, ο όμιλος αύξησε μέσα στο κραχ της χώρας κατά 35% το προσωπικό του την ώρα που άλλοι επέλεγαν τον δρόμο της αποεπένδυσης.



Ο γενικός διευθυντής του ομίλου και μέτοχος της Olympia Κώστας Καραφωτάκης είναι ο άνθρωπος που έζησε από πολύ κοντά όλη αυτή την προσπάθεια και ένας εκ των εμπνευστών της. Σαράντα έξι ετών σήμερα, με διεθνή ματιά, με 20ετή διευθυντική πείρα στον όμιλο, γνωρίζει πολύ καλά τη φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος. Ο ίδιος δεν είναι από εκείνους που αρέσκονται στις φτηνές πατριωτικές κορόνες και τους απλούς εντυπωσιασμούς γύρω από την ελληνικότητα μιας εταιρείας. Είναι άνθρωπος του αποτελέσματος. Για τον λόγο αυτό εξηγεί ότι πέραν της αγάπης για την πατρίδα στην Ελλάδα κρύβονται ευκαιρίες:
«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Οι εταιρείες που θα επιβιώσουν είναι εκείνες που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν γρήγορα και έξυπνα στις νέες συνθήκες της αγοράς. Η Ελλάδα περνά σε μια φάση η οποία εκ των συνθηκών επιβάλλει συγκεντρώσεις σε κάθε κλάδο. Όσοι λοιπόν μείνουν δυνατοί στην αγορά στην επόμενη μέρα της κρίσης θα είναι εκείνοι που θα κυριαρχήσουν εμπορικά. Εμείς επιλέξαμε να τοποθετηθούμε στα δύσκολα. Όταν επενδύαμε 140 εκατ. ευρώ εντός της κρίσης και δίχως η χώρα να έχει συμφωνία με τους δανειστές, μας έλεγαν τρελούς. Εμείς, όμως, βλέπουμε πιο μπροστά. Βλέπουμε τη δυναμική μιας χώρας. Ταυτόχρονα βέβαια κοιτάζουμε και διεθνώς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Συστήματα Sunlight, η οποία αρκετά νωρίς αντιλήφθηκε τις προκλήσεις που επεφύλασσε το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και έστρεψε το ενδιαφέρον της στις διεθνείς αγορές. Σήμερα θεωρείται ηγέτης στον κλάδο δραστηριοποίησής της, παράγοντας αξία για τη χώρα», αναφέρει ο ίδιος. Αν και διαπιστώνει ότι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η ανάγκη αποσαφήνισης του νομικού και φορολογικού πλαισίου, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών της Δικαιοσύνης και η εξάλειψη της διαφθοράς είναι ζητούμενα πολλών ετών, προσθέτει: «Ωστόσο, πέραν των αναγκαίων πολιτικών και μέτρων που καλείται η Πολιτεία να λάβει, είναι αναγκαίο ο επιχειρηματικός κόσμος να αντιληφθεί τον ρόλο του και να συνεισφέρει έμπρακτα στη βελτίωση της εθνικής μας οικονομίας.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σήμερα, παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, υπάρχουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν να επενδύουν στην παραγωγή, στην έρευνα και στην ανάπτυξη πρωτοπόρων προϊόντων διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους, προσφέροντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας κατ' επέκταση στην εθνική οικονομία». Ο όμιλος Olympia έχει μακρά ιστορία. Ιδρύθηκε το 2006 από τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον πολυσχιδείς επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Εχει την έδρα του στην Αθήνα και απασχολεί περισσότερους από 5.500 ανθρώπους.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εγχώριους επενδυτές, καθώς και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας. Οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς: τη λιανική πώληση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων και προϊόντων ψυχαγωγίας, μέσω του δικτύου καταστημάτων Public που αριθμεί 49 καταστήματα, τη διανομή προϊόντων τεχνολογίας (HP, Asus, Lenovo κ.ά.), μέσω της Westnet, τη βιομηχανική παραγωγή και ανακύκλωση μπαταριών μέσω της Συστήματα Sunlight και, τέλος, την κινητή τηλεφωνία μέσω της εταιρείας Play που δραστηριοποιείται στην πολωνική αγορά. Αυτή τη στιγμή αποτελεί το γκρουπ που με πείσμα και αντίθετα με όλους τους άλλους παλεύει κόντρα στην κρίση. 

Από το 2012 μέχρι και σήμερα ο όμιλος έχει επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο retail, 40 εκατ. στον κλάδο της βιομηχανίας μέσω της δημιουργίας της Sunlight Recycling, της πιο σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης στην Ευρώπη, αλλά και της περαιτέρω ενδυνάμωσης της μητρικής εταιρείας Συστήματα Sunlight, ενώ η τελευταία επενδύει κάθε χρόνο 4 εκατ. ευρώ στη βελτίωση των δομών παραγωγής, αλλά και στην έρευνα και ανάπτυξη νέων, βιομηχανικών προϊόντων που εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Δομημένος όμιλος

Η επιτυχημένη πορεία της Olympia εν πολλοίς οφείλεται στον τρόπο εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου. Κύριο όπλο αυτής της προσπάθειας είναι η αποκεντρωμένη διοίκηση και η σύγχρονη επιχειρηματική νοοτροπία που ήταν ανέκαθεν ζητούμενο από τον κ. Γερμανό. Ο κ. Καραφωτάκης, που ηγείται σε όλη την προσπάθειας, συχνά αναφέρει ότι «η σύγχρονη επιχειρηματική νοοτροπία, η ευελιξία στις αλλαγές και οι νεωτερισμοί είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τις εταιρείες μεταξύ τους». Με βασική επιδίωξη τη δημιουργία μιας ισχυρής χρηματοοικονομικής και εμπορικής βάσης που διασφαλίζει την επίτευξη των εταιρικών στόχων, η διοικητική ομάδα του ομίλου Olympia διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο για την πλήρη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου των θυγατρικών του ομίλου. Κάπως έτσι, ο όμιλος αποτελεί φορέα εξειδίκευσης, κεφαλαίων και επιχειρηματικότητας για την ελληνική αγορά.

Η επιχειρηματική του φήμη ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, με αποτέλεσμα να θεωρείται ανταγωνιστικός διεθνής παίκτης που χαίρει της εκτίμησης μεγάλων διεθνών funds, τα οποία άλλωστε συνεργάζονται μαζί μας τα τελευταία 10 χρόνια. Εξάλλου, αυτό αποτελεί και το μέλημα της ομάδας της Olympia, όπως το εκφράζει ο κ. Καραφωτάκης. «Η εμπέδωση μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας που θα διαπνέεται από πρωτοβουλία, εξωστρέφεια, εξαγωγές και παραγωγικές επενδύσεις είναι προεξέχουσας σημασίας για να προχωρήσουν η χώρα και η οικονομία της μπροστά» τονίζει.

Public: 100 νέες θέσεις εργασίας για φέτος



Τα καταστήματα Public αποτελούν τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας και ψυχαγωγίας στην Ελλάδα. Με δίκτυο 49 καταστημάτων, προσελκύουν 25 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο. Την ίδια ώρα τα δύο ηλεκτρονικά της καταστήματα υποδέχονται αντίστοιχα 32 εκατομμύρια online επισκέπτες. Αυτή τη στιγμή θεωρούνται ο Νο 1 λιανέμπορος στις πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ, action cameras και drones, βιβλίων, ταινιών, μουσικής και εισιτηρίων θεαμάτων.

Το 2015 η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη χρονιά λειτουργική κερδοφορία με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 22,6 % και αύξηση μεριδίων σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες. Τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα του 2015 ήταν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 146.285 ευρώ έναντι ζημιών 9.942.882 της χρήσης 2014. Το 2016, το δίκτυο καταστημάτων Public ενισχύθηκε με τέσσερα νέα καταστήματα. Το πρώτο από αυτά άνοιξε στις 2 Απριλίου στη Μυτιλήνη και απασχολεί 17 εργαζομένους. Επίσης, θα ανοίξει ένα στην Αττική και 2 στην περιφέρεια, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία 100 και πλέον νέων θέσεων εργασίας.

Συστήματα Sunlight: Προσφέρει στην Ξάνθη 1.200 έμμεσες θέσεις εργασίας

Με έδρα της την Ξάνθη, η βιομηχανία δραστηριοποιείται στην παραγωγή καινοτόμων βιομηχανικών μπαταριών και λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία εξάγει σε όλα τα μήκη του πλανήτη. Η εταιρεία διατηρεί ενεργό πελατολόγιο 500 πελατών και εξάγει το 98% της παραγωγής της σε περισσότερες από 100 χώρες. Η καρδιά της Συστήματα Sunlight είναι το υπερσύγχρονο βιομηχανικό της συγκρότημα στο Νέο Ολβιο Ξάνθης, ενώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ερευνητικό κέντρο, όπου αναπτύσσονται όλα τα προϊόντα και οι λύσεις της, το εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών με τις διαφορετικές γραμμές παραγωγής, αλλά και το κέντρο logistics.

Το εξειδικευμένο Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης στελεχώνεται από υψηλού επιπέδου Ελληνες επιστήμονες με σημαντική εμπειρία, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με άλλα ερευνητικά κέντρα στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, περίπου 4 εκατ. ευρώ, κατευθύνεται στην έρευνα. Το 2015, ξεκίνησε τη λειτουργία του στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής το εργοστάσιο της Sunlight Recycling, το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη. Διατηρώντας την παραγωγική της βάση στην Ξάνθη, η εταιρεία έχει καταφέρει να βοηθήσει συνολικά την τοπική βιομηχανία και την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από τη δραστηριότητά της έχει συμβάλει στη διαμόρφωση μιας συστάδας συνεργαζόμενων εταιρειών με εξειδικευμένη τεχνογνωσία, οι οποίες παράγουν και προμηθεύουν μέρη - εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για την κατασκευή των βιομηχανικών μπαταριών. Η βιομηχανική μονάδα της Sunlight απασχολεί συνολικά 620 εργαζόμενους, ενώ προσφέρει στην περιοχή επιπλέον 1.200 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Play: Ενας Ελληνας «Γερμανός» στην... Πολωνία

Η Play αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, με περισσότερους από 14,4 εκατομμύρια συνδρομητές και μερίδιο αγοράς 26%. Ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία. Η επένδυση του ομίλου Olympia στην Play αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ελληνική επένδυση που έγινε ποτέ στην αγορά της Πολωνίας, ενώ σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η Olympia με 50,3% και η Novator με 49,7%.
Το 2014 η εταιρεία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, μέσω της έκδοσης ενός 5ετούς ομολόγου ύψους 900 εκατ. ευρώ, που παρουσίασε σημαντική υπερκάλυψη από τους ιδιώτες επενδυτές. Η Play διαθέτει σήμερα ένα δίκτυο 860 καταστημάτων σε ολόκληρη την Πολωνία. Το 2015 η Play σημείωσε 22,1% αύξηση στα συνολικά λειτουργικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε 1.2 δισ. ευρώ και 44% αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) σε σχέση με το 2014, καταγράφοντας 362 εκατ. ευρώ.

Westnet: Διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της

Η Westnet, η οποία ιδρύθηκε το 2005, δραστηριοποιείται στον χώρο της διανομής προϊόντων πληροφορικής και φορητής τεχνολογίας μεγάλων πολυεθνικών ομίλων όπως οι HP, Lenovo, Estar, LG, Asus, Samsung και Philips. Η Westnet είναι ο αποκλειστικός διανομέας των τάμπλετ και smartphones της Lenovo, καθώς και αποκλειστικός αντιπρόσωπος για τα προϊόντα laptop, desktop, monitor και gaming της Asus. Το 2015 η εταιρεία σημείωσε 35% αύξηση του κύκλου εργασιών, 37% άνοδο στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), που έφτασαν τα 2,4 εκατ. ευρώ, και 27% αύξηση των κερδών προ φόρων (EBT) στα 1,2 εκατ. ευρώ το 2015. Για το 2016 στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της γκάμας των προϊόντων της μέσω της σύναψης νέων σημαντικών, αποκλειστικών συνεργασιών στον τομέα mobility και των accessories.

AASA: Συνεργασία και με τη Φινλανδία


Η AASA είναι εταιρεία χορήγησης καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφάλιση. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βασική καινοτομία της αποτελεί η χρησιμοποίηση Big Data κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ενδιαφερομένων δανειοληπτών. Η απόφαση για κάθε νέα αίτηση δανεισμού είναι άμεση και λαμβάνεται ύστερα από τη συγκέντρωση και επεξεργασία χιλιάδων στοιχείων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάσεις δεδομένων και άλλες διαθέσιμες πηγές με χαρακτηριστικά του πελάτη. 
Τα μοντέλα ανανεώνονται και εμπλουτίζονται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι δείκτες αθέτησης και οι επισφάλειες να είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτές του ανταγωνισμού. Η αίτηση και χορήγηση των δανείων γίνεται είτε online είτε offline μέσω συνεργαζόμενων brokers.

 Η εταιρεία ιδρύθηκε στη Φινλανδία το 2010 και είναι κερδοφόρα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Σήμερα δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Σκανδιναβία. Το 2012 εισήλθε στην αγορά της Πολωνίας με ιδιαίτερη επιτυχία. Τέλος, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) στην Ευρώπη. Υπάρχουν πλάνα επέκτασης σε νέες αγορές, ξεκινώντας το 2016 από τη Σουηδία. Αποτελεί την πιο πρόσφατη επένδυση της Olympia (με 15 εκατ. ευρώ το 2015), η οποία κατέχει περίπου το 25% της εταιρείας (49% από κοινού με τη Novator), ενώ το υπόλοιπο 51% ανήκει στους ιδρυτές της.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template