ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ-Έξι λογαριασμοί και μια υπεράκτια για το ζεύγος Μαρτίνη

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Την Παρασκευή θα βρεθούν εκ νέου ενώπιον του ανακριτή ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η
σύζυγος του, Γεωργία μετά την προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν από τον αρμόδιο ανακριτή.
Το ζευγάρι αρνείται τις κατηγορίες, με την Γεωργία Μαρτίνη να υποστηρίζει ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς της προέρχονται από την οικογενειακή της περιουσία και είναι νόμιμα και φορολογημένα. Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος τους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης καθώς έχει παραγραφεί.
Το κατηγορητήριο

Η υπόθεση τοποθετείται τον Απρίλιο του 1998, όταν το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία Ερρίκος Ντυνάν εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο.

"Μεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρίας "Hospitalia International GmbH", η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν", αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Ωστόσο, στις 22 Οκτωβρίου του 1997 "η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την εισηγητική έκθεσή της κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση".

Τον Δεκέμβριο του 1998 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν και της συγκεκριμένης εταιρίας με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ.

Ο κ. Μαρτίνης, κατηγορείται, ότι "ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών παρασιώπησε το γεγονός ότι είχε λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία". Η απόδειξη σύμφωνα με την δικαιοσύνη έρχεται από την καταβολή ποσού σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι:


"Η επιβάρυνση του συμβατικού τιμήματος με το ποσό που αποτελούσε προμήθεια για την ανάθεση της σύμβασης προκύπτει ευκρινώς από το γεγονός ότι στις 28 / 12/ 1998 ο λογαριασμός 0251-380142-0 (Τ. Contoyannopoylos ref MIJAS) πιστώθηκε από την εταιρία Hospitalia International με 1.873.565,04 δολάρια (3.130.850 γ. μάρκα), ενώ στο άρθρο 4 της σύμβασης προβλεπόταν ότι το ποσό 3,5 εκατ. μάρκα που αποτελεί μέρος του ποσοστού 20% του συμβατικού τιμήματος, το οποίο θα καταβαλλόταν ως προκαταβολή εντός 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης η οποία συνέβη στις 16/12 / 1998 επομένως έως τις 26/12/1998. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται μνεία στη σύμβαση του ποσού των 3,5 εκατ. μάρκων ως διακριτού μέρους της προκαταβολής του 20% του συμβατικού τιμήματος είναι αδιαφανής.".

Η διαδρομή ήταν απλή βάσει όσων αναφέρονται στο κατηγορητήριο. "Η ανάδοχος εταιρία αφού έλαβε το ποσό της προκαταβολής, που προήλθε από το αδίκημα της απάτης, το ενσωμάτωσε στην περιουσία της και το προοριζόμενο για σένα (σσ: Μαρτίνης) μέρος της το μεταβίβασε στον προαναφερόμενο οριστικό λογαριασμό". Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα χρήματα της φερόμενης "μίζας" ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών. "Το ποσό των 3.133.350,17 γ. μάρκα το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε προκειμένου να ταχθεί ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς", οι οποίοι ανήκαν είτε στον κ. Μαρτίνη, είτε στη σύζυγό του, είτε και στους δύο από κοινού, είτε στον Θ. Κοντογιαννόπουλο, προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση και να χαθούν τα ίχνη από λογαριασμό σε λογαριασμό, ενώ στην Ελλάδα δα χρήματα μετατράπηκαν σε ακίνητη περιουσία.
Έξι λογαριασμοί

Το ζευγάρι φέρεται να άνοιξε 6 διαφορετικούς λογαριασμούς στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse. "Οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών αλλά και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικών ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ' επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτή επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου".

Το ποσό των 990.000 ευρώ φέρεται να εισέπραξε το ζευγάρι σε μια 15ετία από ενοίκιο 5.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ καταγράφεται και το ποσό των 600.000 δολαρίων το οποίο φέρεται να επενδύθηκε μέσω εταιρίας το 1998.

"Συγκεκριμένα, καταγράφεται πως από τον Οκτώβριο του 1998 άρχισε η διακίνηση των χρημάτων από λογαριασμούς συμφερόντων της εταιρίας Hospitalia International αλλά και λογαριασμούς του οικονομικού διαχειριστή της ενδιάμεσης εταιρία MIJAS LTD, προς λογαριασμούς του Ανδρ. και της Γεωργίας Μαρτίνη. Μέρος των χρημάτων στις 7/8/2001 εισέρχεται σε τραπεζικό λογαριασμό της Alpha Bank τηρούμενο από την εταιρία State Enterprises SA, Monrovia Liberia. Πρόκειται για έμβασμα 1,1 εκατ. δολάρια προερχόμενο από λογαριασμό στην Credit Suisse Ελβετίας με δικαιούχους το ζεύγος Μαρτίνη. 

Την επόμενη ημέρα το ποσό δραχμοποιήθηκε και εκδόθηκαν τρεις επιταγές, ενώ την μεθεπόμενη ημέρα στις 9 / 8/2001 το Ερρίκος Ντυνάν ως οικοπεδούχος μεταβίβασε στην State Enterprises ακίνητα κυριότητάς του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Business Centre και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ. που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου".
Στις 30 Νοεμβρίου μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία δύο θέσεις στάθμευσης έναντι 10 εκατ. δρχ. Τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταβιβάστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη, επί των οποίων ο κ. Μαρτινης παρακράτησε την επικαρπία, ενώ την ίδια ημέρα η State Enteprises έπαυσε τις εργασίες της δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ.
 πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template