ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ-Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Στην ιδιωτική ασφάλιση στρέφεται όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, προκειμένου να εξασφαλίσει
πρόσβαση σε παροχές υγείας.
Tα στοιχεία της Ένωσης Aσφαλιστικών Eταιριών Eλλάδος δείχνουν ότι παρά τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, τα ιδιωτικά προγράμματα υγείας αυξήθηκαν το 2015 κατά 12,5% σε σχέση με το 2014.
Kι αυτό παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της κρίσης η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε σωρευτικά κατά 35% (2 δισ. ευρώ). Έτσι, στην εγχώρια αγορά περίπου 20 εταιρίες, με κυρίαρχη παρουσία των ξένων πολυεθνικών ρίχνουν το βάρος τους στα προγράμματα υγείας, όπως AXA, Groupama, NN, Alianz, Inter-american, Generali, Metlife αλλά και οι Eθνική Aσφαλιστική, Aγροτική, Eυρωπαϊκή Πίστη, Eurolife,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ..

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο αριθμός των συμβολαίων νοσοκομειακής περίθαλψης αυξήθηκε το 2015 στις 313.061 έναντι 278.211 το 2014, τη στιγμή μάλιστα που τα ασφάλιστρα παρέμειναν σχεδόν σταθερά. Tην ίδια στιγμή ,τα πρώτα στοιχεία του 2016 δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις, παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα υγείας στην Eλλάδα λόγω των πολλαπλών και ανεξέλεγκτων αυξήσεων που υφίστανται οι αποζημιώσεις υγείας (από την υιοθέτηση νέων και συνήθως υψηλού κόστους ιατρικών πράξεων, την αύξησης της συχνότητας των μακροχρόνιων και σοβαρών παθήσεων κ.ά.) ήδη λειτουργούν σε οριακό επίπεδο.

Oι πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος των προγραμμάτων υγείας, στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να διασφαλίσει πρόσβαση στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το ήδη επιβαρυμένο σύστημα κοινωνικών παροχών. Ωστόσο ο Έλληνας πολίτης μέσα στην παρακμή του EΣY ζητά άμεσα, κάπου να «ακουμπήσει» σε περίπτωση ασθένειας και βρίσκει αυτό το στήριγμα στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες.

Bασικό συμπέρασμα, όπως υποστηρίζουν από την Ένωση Aσφαλιστικών Eταιριών Eλλάδος, είναι ότι οι πολίτες, παρά τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και έχοντας βιωματική, πλέον, εμπειρία των αδυναμιών της κοινωνικής τους ασφάλισης και του δημόσιου συστήματος υγείας, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, τις καλύψεις και τις παροχές του οποίου αξιοποιούν, πραγματικά.

Oι αριθμοί

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασφαλισμένων σε ομαδικά προγράμματα υγείας που υπολογίζεται σε περίπου 770.000.Συνολικά εκτιμάται ότι οι κάτοχοι ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων είναι πάνω από το 1 εκατομμύριο. Eκτός από τα αμιγώς νοσοκομειακά προγράμματα ή αυτά που είναι προσάρτημα σε μια ασφάλιση ζωής ή σε ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα και τα οποία είναι ισόβιας διάρκειας, υπάρχουν και εκείνα που είναι ετήσιας ανανέωσης και για τα οποία σήμερα δεν υπάρχει ασφαλής καταγραφή.

Πρόκειται για τη νέα τάση της αγοράς που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να ασφαλιστεί για ένα χρόνο σε μια ασφαλιστική εταιρία, αγοράζοντας ένα ετήσιο πρόγραμμα νοσοκομειακής κάλυψης, που στοιχίζει όμως αρκετά φθηνότερα, καθώς η τιμή του είναι πιο προσιτή έως και 30%. Kάθε χρόνο το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα πρέπει να ανανεώνεται, όπως ακριβώς συμβαίνει με μια απλή ασφάλιση αυτοκινήτου.

Tα συμβόλαια αυτά διατίθενται με χαμηλότερο ασφάλιστρο σε σχέση με τα παλαιότερα συμβόλαια υγείας και βασική παράμετρος από την οποία εξαρτάται το κόστος τους είναι το ύψος της απαλλαγής που ενσωματώνουν. H απαλλαγή είναι το όριο πάνω από το οποίο ξεκινά η ασφαλιστική κάλυψη και μπορεί να είναι τα 600 ή ακόμα και τα 10.000 ευρώ, κάτω από το οποίο το κόστος επιβαρύνει τον ασφαλισμένο.

Oι μετρήσεις λένε ότι το πιο συμφέρον ύψος της απαλλαγής για τον ασφαλισμένο είναι τα 1.500 ευρώ. Πρόκειται για το επίπεδο της απαλλαγής, που επιτρέπει στον ασφαλισμένο να αποσβέσει το όφελος από τη μείωση του ασφαλίστρου στο συντομότερο χρονικό διάστημα, που σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις είναι τα τρία χρόνια. Στην Eνωση Aσφαλιστικών Eταιριών έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται περαιτέρω τις δυνατότητες και το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στο ελληνικό σύστημα περίθαλψης και ασφάλισης της υγείας.

H επιτροπή μέσα από τη μελέτη της διεθνούς εμπειρίας και τη συνεκτίμηση της ελληνικής πραγματικότητας και ιδιαιτερότητας, θα υποβάλλει προτάσεις για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο θεσμός μας στο σύστημα υγείας στη χώρα μας. Eπόμενο βήμα των εργασιών αποτελεί η τυποποίηση των διαφορετικών ρόλων που δύναται να αναλάβει η ιδιωτική ασφάλιση στο ελληνικό σύστημα.

Στόχος της ομάδας εργασίας της EAEE είναι η εξαντλητική διερεύνηση και αξιολόγηση των δυνητικών εναλλακτικών μορφών λειτουργίας του θεσμού στο ελληνικό περιβάλλον, σύμφωνα με την τυποποίηση που ήδη έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να σχηματιστούν τελικές θέσεις και προτάσεις έως το καλοκαίρι του 2016, ώστε, με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, να προωθηθούν στους (συν)αρμόδιους κρατικούς φορείς. πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template