Αυτός είναι ο τραπεζίτης που θέλει να αλλάξει το σύστημα εκ των έσω

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ο Frank Breitenbach θα ήθελε να διαλύσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα εκ των έσω. Μετά, θα ήθελε να το ξαναστήσει αλλά χωρίς
φούσκες, κρίσεις και bailout.
Πρόκειται για μία παλιά ιδέα η οποία δέχεται ανανεωμένο ενδιαφέρον τη στιγμή που ο λαϊκισμός στην Ευρώπη αυξάνεται παράλληλα με την ανησυχία για τη σταθερότητα των οικονομικών ινστιτούτων: Μην επιτρέπετε στις τράπεζες να τυπώνουν χρήμα. Μόνο οι κυβερνήσεις.

Η πρόταση έχει αρκετούς υποστηρικτές, όπως ο Breitenbach. Ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος στο KfW IPEX της Φρανκφούρτης, αλλά και ως μέλος της κίνησης Monetative και της ιδέας "Vollgeld".




"Υπάρχει υπερβολική ρευστότητα στην αγορά σήμερα και θυμίζει αρκετά την εποχή πριν την κρίση του 2008", ανέφερε ο Breitenbach σε συνέντευξή του στις 12 Αυγούστου, υπογραμμίζοντας πως δεν μιλούσε εκ μέρους της KfW. "Έχω την υποψία πως θα υπάρξει σύντομα κι άλλη παγκόσμια οικονομική κρίση".

Η λύση της Vollgeld θα ήταν να δοθεί στις κεντρικές τράπεζες ο ολικός έλεγχος της προσφοράς ρευστού. Οι υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίζουν το 100% των δανείων τους με καταθέσεις, από οπουδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.

Με άλλα λόγια οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να "δημιουργούν χρήμα" από το τίποτα, κάτι που ισχύει από τον Μεσαίωνα.

Οι υποστηρικτές του Vollgeld αναφέρουν πως η αλλαγή είναι αναγκαία έτσι ώστε να αποφευχθούν τα credit booms τα οποία οδήγησαν και στην προηγούμενη κρίση και στην επόμενη. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να σιγουρέψουν το γεγονός πως η πραγματική οικονομία έχει την αναγκαία ρευστότητα.

Αν και το Vollgeld έχει λίγους υποστηρικτές στη Γερμανία, ο Breitenbach αναφέρει πως η οργάνωσή του έχει περίπου 100 μέλη, ενώ αλλού αυξάνεται γεωμετρικά. Μία ελβετική βερσιόν μάζεψε 100.000 υπογραφές, ενεργοποιώντας δημοψήφισμα που θα γίνει το 2018.


Θα έχουν περάσει περίπου 85 χρόνια μετά από την πρώτη "έκδοση" της Vollgeld, ώντας μέρος του Chicago Plan της μεταρρύθμισης τραπεζών μετά το Μεγάλο Κραχ. Αυτές οι ιδέες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, αλλά η μειωμένη ανάπτυξη και ευμάρεια μετά την κρίση του 2008, ξαναφέρνει την ιδέα στο προσκήνιο. Η βρετανική έκδοση της ιδέας υποστηρίζεται από την οργάνωση Positive Money, ένα γκρουπ το οποίο εμμέσως υποστηρίζει και ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn.

O Breitenbach τονίζει πως πολύ λίγοι καταλαβαίνουν πως τα χρήματα "δημιουργούνται" από τις εμπορικές τράπεζες και όχι τις κεντρικές, ενώ υπογραμμίζει πως "Το σύστημα Vollgeld είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο από το παρών σύστημα".      πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template