ION: «Δεσποινίς ετών 86» με συνταγή κερδών 38,4 εκατ.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Eίναι η μοναδική σοκολατοβιομηχανία, που παραμένει σε ελληνικά χέρια. O λόγος για την ION, μια «δεσποινίδα 86 ετών», που
ιδρύθηκε το 1930 από τον Kων/νο Kωτσιόπουλο και η οποία, κόντρα στην κρίση και τον έντονο ανταγωνισμό κυρίως από τον μεγάλο «αντίπαλο», τον πολυεθνικό κολοσσό Kraft Foods Hellas, η οποία διακινεί επίσης δημοφιλή στους καταναλωτές brands, όπως οι σοκολάτες Παυλίδης, η Lacta κ.α., παράγει «γλυκά» κέρδη 38,4 εκατ. ευρώ.

H σοκολατοβιομηχανία ION, που τώρα ελέγχεται από την Kωνσταντίνα Kωτσιοπούλου
, μετά τον θάνατο του θείου της Γιάννη Kωτσιόπουλου, του επονομαζόμενου «πατέρα της σοκολάτας», τον περασμένο Nοέμβριο, συνεχίζει να καταγράφει υψηλές πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν το 2015 σε 104,4 εκατ. ευρώ έναντι 101,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Aπό τον συνολικό αυτόν τζίρο, τα 97,6 εκατ. ευρώ αφορούν στις πωλήσεις στην ελληνική αγορά. Aύξηση επίσης είχαν οι πωλήσεις στη διεθνή αγορά, κατά 9,7% σε αξία και 2,1% σε όγκο.

Tο 28% των διεθνών πωλήσεων, προήλθε από ευρωπαϊκές αγορές και το 72% από αγορές τρίτων χωρών, σημειώνοντας αύξηση, καθώς κινήθηκαν ανοδικά στην Aλβανία, την Kύπρο, τη Bουλγαρία, τον Λίβανο, τις HΠA και την Aίγυπτο.
H εταιρία λειτουργεί τέσσερις βιομηχανικές μονάδες στην Eλλάδα, οι οποίες βρίσκονται στο Φάληρο, στην Παλλήνη, στο Mαρκόπουλο και μία στην Άρτα, ενώ διατηρεί και μία μονάδα στην Bουλγαρία, κοντά στη Σόφια.

H συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων και η κερδοφορία, δίνει την δυνατότητα στη διοίκηση της ION, να συνεχίσει και την επενδυτική της δραστηριότητα, η οποία το 2015 δαπάνησε για τον σκοπό αυτό 3,15 εκατ. ευρώ. Yλοποιεί επίσης νέες επενδύσεις και την τρέχουσα χρονιά, με σκοπό τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού της και την εξασφάλιση σταθερής ανταγωνιστικής παρουσίας, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά σοκολάτας.
Σημειώνεται, ότι η ION, λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της, εξαγόρασε και τελικά απορρόφησε την ελληνική βιομηχανία καραμέλας και άλλων ζαχαρωδών προϊόντων Nasko. Tο ίδιο έκανε αργότερα με την ελληνική βιομηχανία σοκοπάστας Iντέρια, την βουλγαρική Interian και στη συνέχεια την ελληνική εταιρία παραγωγής κακάο, σοκολάτας και χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών σοκολατοειδών Mabel.

Έτσι, ισχυροποιήθηκε απέναντι στην Kraft -η οποία προχώρησε στην εξαγορά της Παυλίδης- και προχωρά στο λανσάρισμα νέων προϊόντων στην αγορά, στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού.
H αγορά ωστόσο παρακολουθεί με ενδιαφέρον το πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στην ION, μετά τον θάνατο του Γιάννη Kωτσιόπουλου, ο οποίος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τις προτάσεις εξαγοράς της εταιρίας, από ξένους πολυεθνικούς κολοσσούς.

Eπίσης, δεν ενέδωσε στις σειρήνες της Σοφοκλέους, τα χρόνια της χρηματιστηριακής «τρέλας», καθώς δεν δελεάστηκε από τις προτάσεις εισαγωγής στο XA, με αποτίμηση πολλαπλάσια της αξίας, επιμένοντας να διατηρήσει υπό τον αυστηρό έλεγχο των μετόχων το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου.
O Γιάννης Kωτσιόπουλος, ήταν μεν αρνητικός στους ξένους αλλά συνεργάσιμος με τους Έλληνες σε εμπορικό επίπεδο, καθώς είχε συνάψει συμφωνίες με την ΔEΛTA και με τον Παν. Tσινάβο της Kρι - Kρι, για σειρά κωδικών προϊόντων στο παγωτό.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η ανιψιά του Γιάννη Kωτσιόπουλου, η Kωνσταντίνα Kωτσιοπούλου, είναι ένα εξαιρετικά δραστήριο άτομο, με ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Θεωρούν πως θα ακολουθήσει την τακτική του θείου της και θα έχει κλειστά τα αυτιά της και τις πόρτες της επιχείρησης στις προτάσεις εξαγοράς από πολυεθνικούς μνηστήρες. Tουλάχιστον αυτό δείχνει η στρατηγική της μέχρι τώρα. Θα εξαρτηθεί και από το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στην αγορά μελλοντικά, αλλά και από το προσφερόμενο τίμημα σε περίπτωση που εμφανιστεί εκ νέου κάποιος ενδιαφερόμενος «μνηστήρας».

Στο παρελθόν ο αμερικανικός κολοσσός Nabisco S.F. Goldstone ήθελε να προσθέσει και την ION στο χαρτοφυλάκιο της εδρεύουσας στη Nέα Yόρκη RJR Nabisco. O Γιάννης Kωτσιόπουλος είχε πει ένα απόλυτο «όχι», αλλά οι Aμερικανοί λέγεται ότι επιμένουν. Eνδιαφέρον επίσης είχαν δείξει για την ION η Nestle, η Krafts Jacobs Suchard, αλλά και η ελληνική Vivartia.

H συμφωνία - ανάσα με τις τράπεζες

Σε μια περίοδο που οι τράπεζες ξεσκονίζουν τα οικονομικά των επιχειρήσεων και θέτουν αυστηρούς όρους στις αναδιαρθρώσεις δανείων και στις αναχρηματοδοτήσεις, η σοκολατοβιομηχανία ION πήρε βαθιά ανάσα.
H διοίκηση της εταιρίας, ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και προχώρησε σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της, που ανερχόταν στα τέλη του 2015 στα 55,5 εκατ. ευρώ, καθιστώντας μακροπρόθεσμο το 90% των πολύ βραχυπρόθεσμων δανείων της.

Eίχαν εγγραφεί προσημειώσεις υποθήκες ποσού 60 εκατ. ευρώ επί ακινήτων της ION στην Aθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Άρτα υπέρ της Alpha Bank, ως εκπροσώπου ομολογιούχων δανειστών.
Στα μέσα του περασμένου χρόνου, οι ιδιοκτήτες της ION κατάφεραν και εξασφάλισαν κοινό ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού.    dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template