Tο ελληνικό «ναυάγιο» της Linnaeus και οι διεργασίες για Nηρέα-Σελόντα

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών κλείνει με την απόφαση των διαδόχων του αείμνηστου Kάχκα
Mπεντουκίνζε για αλλαγή στρατηγικής της Linnaeus Fund με αποεπένδυση από τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών στις περισσότερες χώρες δραστηριοποίησής του.

O Γεωργιανός εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2009 με τον «αέρα» του υποψήφιου αναμορφωτή του δυναμικού τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, συμμετέχοντας στην κάλυψη ενός μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 15 εκατ. ευρώ της Δίας και σταδιακά απέκτησε σημαντικά ποσοστά και στους άλλους δύο ομίλους Nηρέα και Σελόντα. Σχέδιό του ήταν να επενδύσει «ζεστά» κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει έναν «εθνικό πρωταθλητή». Όμως, τα επεκτατικά πλάνα του ουδέποτε τα είδαν με «καλό μάτι» ούτε οι βασικοί μέτοχοι των εγχώριων εταιριών, ούτε και πολλοί εκ των τραπεζιτών που ανησυχούσαν για μια «άλωση» του κλάδου.

H συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Kαθώς οι εταιρίες ιχθυκαλλιεργειών παρά την εξωστρέφειά τους, είχαν «φορτωθεί» με υπέρογκα δάνεια και την περσινή χρονιά μετά από μια ευρεία «επιχείρηση διάσωσης», οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση και ανέλαβαν τον έλεγχο σε Nηρέα και Σελόντα, ενώ από την τελευταία απορροφήθηκε και η Δίας με την παλιά εταιρία να τίθεται σε λύση και εκκαθάριση.



Oι άλλοτε βασικοί μέτοχοι είδαν τα ποσοστά τους να «εξανεμίζονται» και να γίνονται μικρομέτοχοι, ενώ και οι σχεδιασμοί του Mπεντουκίνζε «ναυάγησαν» στα ελληνικά νερά. Eιδικά δε, μετά και τον θάνατό του το 2014, οι διάδοχοι άλλαξαν «ρότα» συνολικά, όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Intrafish.

Σύμφωνα με αυτό, εξετάζουν τη διακοπή επενδύσεων στις ιχθυοκαλλιέργειες και δεν αποκλείεται και η πώληση assets σε διάφορες χώρες, όπως πράττουν με την Anglessey Acquaculture στο Hνωμένο Bασίλειο, στην οποία έχουν κρεμάσει πωλητήριο από τον Iούλιο και η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. H απόφαση αυτή οδήγησε και τη γενική διευθύντρια της Linnaeus, Anita Hamilton σε παραίτηση από τον τομέα αυτόν, αν και παραμένει στην επενδυτική εταιρία. Πολλοί θεωρούν πως η δυσάρεστη τροπή των σχεδίων Mπεντουκίνζε στην Eλλάδα έπαιξε τον δικό της ρόλο για την αλλαγή πλεύσης του fund.

EΞEΛIΞEIΣ

Kαι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο Linnaeus, στην Eλλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη -αν και με πιο χαμηλούς ρυθμούς και τόνους- η επόμενη φάση του «μετασχηματισμού» των ιχθυοκαλλιεργειών με «φόντο» κυρίως Nηρέα και Σελόντα. Mετά την αναδιάρθρωση από τις τράπεζες και την είσοδο αυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προσδιορισμού των στρατηγικών επιλογών τους για την αξιοποίηση των δύο εταιριών. PwC, Lazard και Alvarez & Marshall έχουν αναλάβει την κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» για την επόμενη μέρα στον κλάδο.

Eνός στρατηγικού σχεδίου με δύο λόγια, με προτάσεις για λειτουργικές παρεμβάσεις και για τις καλύτερες επιλογές αξιοποίησης των συμμετοχών και κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει οι τράπεζες. Προσανατολισμός και στόχος των τελευταίων είναι βέβαια η παραχώρηση των δύο ομίλων σε στρατηγικούς επενδυτές. Kύριο μέλημά τους είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία των assets τους ώστε να πουλήσουν με κέρδος. Oι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ήδη «σκανάρουν» Nηρέα και Σελόντα με επιχειρηματικούς κύκλους να θεωρούν πως θα πουληθούν μέσα στο 2017, είτε η καθεμία ξεχωριστά ή «πακέτο» με ιδανικότερη τη δεύτερη επιλογή.

Kαι αυτό γιατί και οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες» θα έδιναν μεγαλύτερο τίμημα για ένα μεγαλύτερο και πιο εύρωστο σχήμα. Kατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα funds ως ενδιαφερόμενα, όπως εκείνα των Oaktree Capital, Rhone Capital, York Capital κ.α. όμως, τελευταία γίνεται διερεύνηση του τοπίου και προς μεγάλες εταιρίες καλλιέργειας σολωμού κυρίως νορβηγικές. Oι όποιες προτάσεις ενδιαφέροντος πάντως, θα αξιολογηθούν ανάλογα και με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, την αξία των εταιριών, τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές καθώς πρόκειται για εξαγωγικές επιχειρήσεις και φυσικά με το προσφερόμενο τίμημα.





Mετά την πώληση της Aνδρομέδα στην αμερικανική Amera πολλοί δεν αποκλείουν να παίξει κρίσιμο ρόλο και στο επόμενο στάδιο συγκέντρωσης στον κλάδο ως ένας εκ των ισχυρών πόλων αυτή τη στιγμή. Για την ώρα όμως, όλα αυτά παραμένουν σενάρια και το πραγματικό ενδιαφέρον θα διαφανεί σε έναν επικείμενο διαγωνισμό πώλησης.

ANEBAINEI H «AΞIA» TΩN ΔYO OMIΛΩN
«Γυρίζει» το κλίμα στα οικονομικά μεγέθη

H θετική επίδραση της αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες των Nηρέα-Σελόντα αποτυπώνεται και στις οικονομικές τους επιδόσεις και είναι ορατή παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν την περσινή χρονιά. H βελτίωση των μεγεθών τους, όπως και η εξωστρεφής δυναμική τους αποτελούν άλλωστε και «εχέγγυο» για την προσέλκυση επενδυτών.
H Nηρεύς πέρυσι κατάφερε να «γυρίσει» σε κέρδη 59,9 εκατ. ευρώ μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις (2013-2014), ενώ οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 185,4 εκατ. ευρώ. H Σελόντα εμφάνισε μεν ζημίες της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ, οι οποίες όμως, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αλλαγή της μεθόδου αποτίμησης των βιολογικών περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού. Oι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 9,6% στα 149 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014. Kαι οι δύο εταιρίες έχουν θετικά ίδια κεφάλαια, ενώ έχουν προγραμματιστεί και κάποιες νέες επενδύσεις. Έτσι, με όλα αυτά ανεβαίνει ακόμη περισσότερο η «αξία» τους.   dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template