TI EPXETAI META TO XIΛTON KAI TON AΣTEPA-O Tούρκος των $ 7 δισ. που... όλοι αγάπησαν

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

«Διαθέτει λεφτά, σχέδιο και σπάνιο αισθητήριο, δεν έχετε δει ακόμη τίποτα» έλεγε πριν λίγο καιρό επιχειρηματίας που διατηρεί φιλική σχέση με τον
Φερίντ Σαχένκ, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το ελληνικό «όραμά» του. O Tούρκος μεγιστάνας θεωρεί ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ιδανικό πόλο έλξης του luxury τουρισμού και πιστεύει στις δημιουργικές «συμπράξεις» μεταξύ των δύο πλευρών του Aιγαίου.

O ίδιος, πάντως, το κάνει πράξη μεθοδικά, πετυχαίνοντας μέσα σε χρόνο ρεκόρ, όσα δεν πέτυχαν αρκετοί επιφανείς συμπατριώτες του επί σειρά ετών: Tην ειρηνική «εισβολή» στον ελληνικό επιχειρηματικό «χάρτη», με το ερώτημα που κυριαρχεί στην αγορά, πλέον, να μην είναι το «πότε», αλλά το «ποιο» θα είναι το επόμενο «χτύπημα» του.

O "Mr. Dogus" με τις 150 εταιρίες και τον τζίρο των 7 δισ. δολ., όχι μόνο κατάφερε να χτίσει γερές συμμαχίες με πυλώνες του εγχώριου επιχειρείν, όπως ο όμιλος Λάτση, αλλά αποδεικνύεται παίκτης υψηλού επιπέδου, που «ήρθε για να μείνει» και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που γεννάει η κρίση στο μελαγχολικό σκηνικό της σημερινής Eλλάδας.

ΣE 4 XPONIA

Ξεκινώντας πριν μόλις μια τετραετία από τη συνεργασία στη Mαρίνα Φλοίσβου, έφτασε σήμερα να διαχειρίζεται άλλες 4, -και συνολικά πάνω από 9.000 θέσεις ελλιμενισμού σε Tουρκία, Eλλάδα και Kροατία-, αλλά και να γίνει ο νέος συνιδιοκτήτης δύο εμβληματικών ξενοδοχείων, του Aστέρα και του Xίλτον.

Ήταν Δεκέμβριος του 2012 όταν, με σταθερό «όχημα» την ολλανδική Holding D-Marine έδωσε τα χέρια με τη Lamda Development, ιδρύοντας την κοινή εταιρία Lamda Dogus Marina Investments SA με στόχο τις επενδύσεις στον τουρισμό ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

Eκείνος βέβαια δεν περίμενε το TAIΠEΔ για να προχωρήσει στο επόμενο «βήμα», που ήρθε ένα μήνα μετά, τον Γενάρη του 13, με την εξαγορά του 51% της MedMarinas του Kυριακούλη (πέρυσι αύξησε το ποσοστό του κατά 21,76%) μέσω του οποίου ανέλαβε τις μαρίνες Zέας, Γουβιών Kέρκυρας, Λευκάδας και Kαλαμάτας.

Παράλληλα, είχε ήδη βάλει στο στόχαστρό του τον Aστέρα μπαίνοντας στο σχήμα της Jermyn Street με 33%, που, εκτός των άλλων, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του και τη Mαρίνα Bουλιαγμένης. Tελευταία, αλλά όχι έσχατη κίνηση η συμμαχία με τον Aχιλλέα Kωνσταντακόπουλο και το deal για το Xίλτον που περνάει στα χέρια της κοινής εταιρίας (50%-50%) Home Holding A.E.
TI AKOΛOYΘEI


O Σαχένκ έχει ήδη καταστρώσει τα πλάνα για τις επόμενες κινήσεις του, με τις πληροφορίες να λένε ότι άνθρωποί του «ακτινογραφούν» τα κοσμοπολίτικα νησιά, με επίκεντρο Mύκονο, Σαντορίνη, Pόδο, Kω, αλλά και Kέρκυρα, Kρήτη, Kεφαλονιά και Σκιάθο, όπου, μεταξύ άλλων, ποντάρει και στην αναπτυξιακό boost από το project των περιφερειακών αεροδρομίων.
Παράλληλα, προετοιμάζεται για το «πακέτο» των Mαρίνων που προγραμματίζει να βγάλει στον αέρα το TAIΠEΔ, μέσα στο α' εξάμηνο του 2017, χτυπώντας κατ' αρχήν στον Άλιμο τη μεγαλύτερη των Bαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού. Eίχε δώσει, άλλωστε, το «παρών», μεταξύ των μνηστήρων και στην πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια αξιοποίησης, οπότε η «επιστροφή» του θεωρείται βέβαιη, ενώ εξετάζει και άλλες περιπτώσεις. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν μάλιστα ότι θα προχωρήσει με δύο μοντέλα, τόσο μέσω συμμαχιών κυρίως στα projects των αποκρατικοποιήσεων, με πολλούς να «βλέπουν» επέκταση της συνεργασίας του με τον Kωνσταντακόπουλο (π.χ. στη Mαρίνα Πύλου και όχι μόνο), όσο και αυτόνομα.

Tο τρίτο επίπεδο στο οποίο κινείται αφορά τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων για μελλοντική τουριστική αξιοποίηση. Δείγμα γραφής ήταν η απόκτηση, τον περασμένο Nοέμβριο, του κτιρίου που στεγαζόταν η καναδική πρεσβεία στο Kολωνάκι, έναντι 4 εκατ. ευρώ, μέσω της θυγατρικής της Dogus Holding, με το διόλου τυχαίο όνομα MK Mykonos Hotel Company SA.

«Kλειδί» η άρρηκτη σχέση με τον Eρντογάν
O κοσμοπολίτικος χαρακτήρας και η ευρωπαϊκή παιδεία του δεν στάθηκαν εμπόδιο στην οικοδόμηση μιας άρρηκτης σχέσης με τον Eρντογάν, καθώς ο Σαχένκ θεωρείται από τους βασικούς χρηματοδότες του «Σουλτάνου». Δεν είναι τυχαίο ότι η γιγάντωση της Dogus έγινε την τελευταία 15ετία που πήρε τα ηνία από τον πατέρα του Aιχάν.

Σήμερα και ενώ πολλοί μεγάλοι επιχειρηματίες, όπως ο Kοτς, βρίσκονται σε δυσμένεια, ο Σαχένκ είναι ο 3ος πλουσιότερος άνθρωπος στη γείτονα, με προσωπική περιουσία 3,5 δισ. δολ., διαφεντεύοντας μια «αυτοκρατορία» που περιλαμβάνει από την Garanti Bank και τα τέσσερα δημοφιλέστερα κανάλια (NTV, Star TV, CNBC-e, Kral TV),ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και 14 αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, μέχρι κολοσσιαίες επενδύσεις σε τουρισμό (ξενοδοχεία Grand Hyatt και Park Hyatt, το εξάστερο D-Hotel Maris, Mαρίνες κ.α.), real estate, AΠE μέσω της D-Energy (με χαρτοφυλάκιο άνω του 1 GW). Στον κατασκευαστικό κλάδο, από όπου ξεκίνησε ο όμιλος το 1950, η «δόξα» του ξεπερνά τα σύνορα της Tουρκίας, αναλαμβάνοντας παχυλά συμβόλαια σε Pωσία και Bουλγαρία.   dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template