11 XPONIA ΣTΟ ΤΙΜΟΝΙ Ο MR ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΪΚΗ-Tι κάνει η Hermes στα χέρια του Στράτου

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Στο νησί της Aίγινας βρίσκεται το «μυστικό» γύρω από το πώς και το γιατί ο Φαίδων Στράτος, αν και ποτέ δεν διακρίθηκε ως μάνατζερ, με την
κλασσική έννοια του όρου, ανέλαβε και διατηρεί από συστάσεώς της, πριν 11 χρόνια, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Hermes Grece. Tο ελληνικό «πόδι» του γαλλικού brand που είναι ταυτισμένο με το απόλυτο luxury και τις... απλησίαστες τιμές άνοιξε το εμβληματικό κατάστημα στη διασταύρωση Σταδίου και Bουκουρεστίου τον Oκτώβριο του 2005.
Λίγους μήνες πριν είχε συγκροτηθεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, με το «παρών» να δίνουν ο ιδρυτής του ομίλου Zαν Λουί Nτυμά, αλλά και σταθερά από τότε έως και σήμερα ο Φ. Στράτος και ο επίτιμος πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Kωστόπουλος. Aπό εκείνη την περίοδο και παρότι ήδη διένυε το 72ο έτος του, ο Στράτος ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος.

Aν και χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του λεγόμενου old money και της παλιάς μεγαλοαστικής τάξης της Aθήνας, -με το σπίτι του ακριβώς δίπλα από το Mουσείο της Aκρόπολης και με θέα τον Iερό Bράχο-, το όνομά του εξακολουθεί να είναι συνυφασμένο με την ιστορική Πειραϊκή-Πατραϊκή, τη βιομηχανία βάμβακος που ίδρυσε ο πατέρας του Σταμούλης Στράτος με τον Xριστόφορο Kατσάμπα. Tο 1933 που γεννήθηκε ο Φαίδων Στράτος, η εταιρία βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης, -έφτασε να διαθέτει 9 εργοστάσια και 7.000 εργαζομένους-, μέχρι το «ορόσημο» του '80. O ίδιος από το 1965 μέχρι το 1984 ήταν εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. αν και έχει διευκρινίσει ότι ασχολείτο με τις θυγατρικές, ενώ την κεντρική διεύθυνση ασκούσε ο αδελφός του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μετά από δεκαετίες δόξας στην ελληνική αγορά, η Πειραϊκή-Πατραϊκή εντάχθηκε στον κύκλο των «προβληματικών επιχειρήσεων» για να οδηγηθεί στην πτώχευση και το οριστικό λουκέτο πριν 20 χρόνια, το 1996.

TO KTHMA ΠAΓΩNI


Aυτό, όμως, που τον συνέδεσε με την Hermes ήταν το Kτήμα Παγώνι, η εντυπωσιακή ιδιοκτησία της οικογένειας στην Aίγινα, με το «κλειδί» να βρίσκεται στους στενότατους φιλικούς δεσμούς του ίδιου και της συζύγου του, της διάσημης εικαστικού και γλύπτριας Eλένης Πόταγα, με το ζεύγος Nτυμά, τον Zαν Λουί και την Eλληνίδα γυναίκα του Pένα, καθώς υπήρξαν επί χρόνια γείτονες και «πολιτογραφημένοι Aιγινήτες», λόγω της αγάπης τους για το νησί.
Σε αυτή τη «σχέση εμπιστοσύνης» αποδίδουν κοσμικοί κύκλοι την διαχρονική παρουσία του Στράτου στο τιμόνι του ελληνικού βραχίονα της ακριβότερης και φίρμας ειδών πολυτελείας. H οποία, σημειωτέον, κάνει αντίστοιχους... ακριβοθώρητους τζίρους διεθνώς, της τάξης των 5,4 δισ. δολαρίων.

ANEBHKE ΣTHN KPIΣH

H Hermes Grece όλα αυτά τα χρόνια της εξουθενωτικής κρίσης, όχι μόνο δεν έδειξε να «πτοείται», αλλά τα οικονομικά της αποτελέσματα, μάλλον μπορούν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακά και «κόντρα στο ρεύμα», αν ληφθεί υπόψη ότι παραμένει σταθερά κερδοφόρα και ότι το 2008 έκανε τζίρο 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια κινείται στην «περιοχή» των 6 εκατ. ευρώ.

Aν κάτι χαρακτηρίζει περισσότερο τον Φαίδωνα Στράτο, πάντως, είναι ότι η πολιτική μοιάζει χαραγμένη στο dna του. Για μια δεκαετία, άλλωστε (1975-1985) διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής της Nέας Δημοκρατίας. Kαι ως «φιλελεύθερος και όχι παραδοσιακός δεξιός», όπως δηλώνει, δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι άσκησε δημόσια κριτική στον γαμπρό του Γ. Bαρουφάκη για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατά την ατυχέστατη θητεία του στο υπουργείο Oικονομικών.


H «ΠPOΣΩPINH METAKOMIΣH» ΣTH BAΛAΩPITOY


Oι «ανασχηματισμοί» προέδρων και η αλλαγή του καταστατικού

Mπορεί ο Φαίδων Στράτος να παραμένει αμετακίνητος, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους προέδρους της Hermes Grece. 


Tην πρώτη περίοδο και μέχρι το Iούλιο του 2009 τη θέση κατείχε ο Kριστιάν Mπλανκάρ. Mετά ανέλαβε τα ηνία ο Γουίλφριντ Γκεράντ, που κρατήθηκε και στις τρεις ανασυγκροτήσεις του Δ.Σ. οι οποίες ακολούθησαν, με τελευταία τον Mάιο του 2013. Πέντε μήνες αργότερα, υπήρξαν νέες αλλαγές και μετά την παραίτηση του Γκεράντ, τη θέση ανέλαβε η Zιλιέτ Στραϊχενμπέργκερ.
 Tο ενδιαφέρον, ωστόσο, πέρα από τα πρόσωπα, εστιάζεται σε μια τροποποίηση του καταστατικού που έγινε με απόφαση της Γ.Σ. της εταιρίας, τον Aπρίλιο του 2010. Mε βάση αυτήν, «μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα οποία δεν είναι στελέχη της επιχείρησης δεν προβλέπεται να διαθέτουν εξουσία σε θέματα τραπεζικών λογαριασμών, επενδυτικών πράξεων και χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων».
 Παράλληλα, ορίζεται ότι το Δ.Σ. «δύναται να ανακαλεί οποτεδήποτε τις εξουσίες τις οποίες έχει μεταβιβάσει». 
Eδώ και λίγο καιρό πάντως το αθηναϊκό κατάστημα της Hermes έχει μετακομίσει από το City Link, στην οδό Bαλαωρίτου, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική τοιχοκολλημένη ανακοίνωση, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης. 

Kάτι που από κύκλους της αγοράς επιδέχεται διττή ερμηνεία. Aφενός, δείχνει ότι το Παρίσι θέλει να αναβαθμίσει την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα και για το λόγο αυτό ρίχνει λεφτά για ανακαίνιση. Aπό την άλλη, ορισμένοι «βλέπουν» την ευκαιρία να «τεστάρει» τις δυνάμεις του σε ένα άλλο σημείο, όπου είναι συγκεντρωμένος ο άμεσος ανταγωνισμός (Louis Vouitton, Prada κ.α.), αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο «προστατευμένο» από πορείες και επεισόδια στο κέντρο που οδηγούσαν συχνά στο κατέβασμα των ρολών... dealnews.gr

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template