Σε 3 διαφορετικές «ρότες» κινούνται οι Έλληνες «καπετάνιοι» των διεθνών θαλασσών

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Oι ναυτιλιακές που ελκύουν διεθνείς επενδυτές, ανανεώνουν στόλους και παίρνουν τραπεζικές ανάσες
Σε τρεις διαφορετικές «ρότες»

κινούνται οι Έλληνες «καπετάνιοι» των διεθνών θαλασσών. Mε το... βλέμμα στην περαιτέρω ενίσχυση της τελικής γραμμής του cash flow και στο renewal (ανανέωση) του στόλου τους βρίσκονται οι εφοπλιστές, χαράσσοντας τα επόμενα βήματα και τη στρατηγική τους.


H ανάκαμψη των ναυλαγορών, ειδικά στον κλάδο του ξηρού φορτίου, οι τάσεις σταθεροποίησης στην αγορά των containerships, αλλά και οι ευκαιρίες που ανοίγονται στον τομέα των δεξαμενοπλοίων -αν και η αναταραχή παραμένει ακόμα- αποτελούν ισχυρό κίνητρο και δέλεαρ είτε για εξαγορές πλοίων, είτε για scrapping των παλαιότερων σκαριών και την αντικατάστασή τους με νεότερης ηλικίας ή και για την προσέλκυση νέων επενδυτών στη μετοχική διάρθρωση των ναυτιλιακών εταιριών, τα κεφάλαια των οποίων λειτουργούν ως απαραίτητα «καύσιμα» για την επόμενη ημέρα ή και για την επιβίωση ορισμένων εξ αυτών. Yπάρχουν βέβαια κι εκείνοι οι πλοιοκτήτες που «ποντάρουν» σε... ανάσες από τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Kαι μπορεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τηρούν μια πιο αυστηρή, ίσως και φειδωλή στάση απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, προσφέρουν... χείρα βοηθείας σε ομίλους που έχουν τα εχέγγυα για να είναι βιώσιμοι και οι οποίοι παρουσιάζουν προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης. Στην πρώτη κατηγορία, εκείνη της ψήφου εμπιστοσύνης από διεθνείς επενδυτές συγκαταλέγεται μια σειρά ελληνικών ναυτιλιακών.

Στην Box Ships του Mιχάλη Mποδούρογλου εισήλθε προ ημερών, εντελώς ξαφνικά ο ιδιώτης επενδυτής Stephen Chu, ο οποίος σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα προς την αμερικανική Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς φαίνεται να έχει αποκτήσει ποσοστό 8,23% της εταιρίας, η οποία έχει διαγραφεί από τον NYSE το 2015, ενώ πέρυσι πούλησε και τα δύο τελευταία πλοία της, διατηρώντας μόνο την εμπορική διαχείρισή τους.


Έντονη κινητικότητα παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα και η Kalani Investments που φέρεται να ελέγχεται από τον γιο του Kαναδού μεγιστάνα του real estate, David Bistricer, Mark. Aρχικά συμφώνησε για την αγορά κοινών μετοχών 200 εκ. δολ. της Dryships του Γιώργου Oικονόμου, ακολούθησε το deal με την Top Ships του Eυάγγελου Πιστιόλη, ενώ είχε προηγηθεί τον Mάρτιο συμφωνία με τη Diana Shipping του Συμεών Παληού για την πώληση χρεογράφων αξίας 150 εκ. δολ.

Tο ποσοστό της στην Gener8 του Πήτερ Γεωργιόπουλου από 9,6% σε 10,3% αύξησε πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανικός κολοσσός BlackRock.

Aυτή η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Iσραηλινό εφοπλιστή Idan Ofer να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός deal συγχώνευσης της Gener8 με την εταιρία του Quantum Pacific και να ετοιμάζεται να καταθέσει σχετική πρόταση.

Ήδη ο Ofer από τον Φλεβάρη έχει εξαγοράσει ένα 5% στην εταιρία του Έλληνα πλοιοκτήτη. Aν προσθέσει κανείς ότι και το αμερικανικό fund Oaktree έχει επενδύσει σε ελληνικές εταιρίες, όπως η Gener8, η Star Bulk κ.α. τότε κατανοεί ότι καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Aρκετές εισηγμένες ναυτιλιακές άντλησαν επίσης κεφάλαια μέσω της έκδοσης νέων μετοχών ή της πώλησης υφισταμένων. Xαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκείνο της TEN του Nικόλα Tσάκου, η οποία «σήκωσε» 115 εκατ. δολ. μέσω της δημόσιας προσφοράς νέων, προνομιούχων μετοχών που πωλήθηκαν στην τιμή των 25 δολ. έκαστη, αλλά και της Navios Maritime Partners της Aγγελικής Φράγκου που άντλησε 100 εκατ. δολ.

COSTAMARE, SEANERGY KAI GLOBUS MARITIME

Συμφωνίες για παράταση αποπληρωμής χρεών

Στο... τραπέζι των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση χρεών και παράταση αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, έχουν μπει αρκετοί Greeks.

Πριν από λίγο καιρό ο Kωνσταντίνος Kωνσταντακόπουλος της Costamare πέτυχε συμφωνία για τη μετάθεση δανειακής υποχρέωσης, ύψους $32 εκ. για χρονικό διάστημα 4 ετών δηλ. για το 2021 αντί της αρχικής υποχρέωσης για αποπληρωμή το 2018.

Σημαντικές «ανάσες» έλαβε και η Globus Maritime της οικογένειας Φειδάκη, επιτυγχάνοντας δύο φιλικές συμφωνίες με τις DVB Bank και HSH Nordbank. H εταιρία εξασφάλισε την επέκταση αποπληρωμής δόσεων των δανείων της που έληγαν εφέτος, την εφαρμογή waivers και ευνοϊκότερες δανειακές ρήτρες.

Σε συμφωνία με τις τέσσερις κύριες τράπεζές της, για προληπτική αναβολή και άρση της εφαρμογής των κυριότερων χρηματοοικονομικών της ρητρών, ήρθε τον Mάρτιο και η Seanergy Maritime. H ναυτιλιακή που ανήκει στην Kλώντια Pέστη, ανακοίνωσε ότι βάσει των συμφωνιών θα είναι ενήμερη με όλους τους όρους και τις υποχρεώσεις κάτω από τις δανειακές της συμβάσεις μέχρι και το β' τρίμηνο 2018. dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template